Coronavirus, God en wetenschap

“Wetenschap en religie zijn geen vijanden, maar twee verschillende talen die hetzelfde verhaal willen vertellen. Er is op deze wereld ruimte voor allebei” – Dan Brown in ‘Origin’ (2017)

Toen premier Benjamin Netanyahu in een tv-interview van 21 maart zei dat “met Gods hulp komen we door” de coronaviruscrisis, onderbrak de interviewer hem met de volgende woorden: “Met de hulp van het Weizmann Instituut … De moderne tempel van het Zionisme is bij het Weizmann Instituut.

Deze uitwisseling onthult de kloof tussen de belofte van efficiënt beheer van de moderne staat, zelfs bij grote tegenspoed en de elementen van willekeur en verrassing die de machtigste en meest geavanceerde staten hulpeloos kunnen maken.

Vanaf het begin was de moderne staat afhankelijk van wetenschap en menselijke rationaliteit als middel voor een stabiele en zekere toekomst. Zoals de Franse socioloog Bruno Latour het moderne tijdperk beschreef: “Door de natuurwetten kon de eerste Verlichting de ongegronde pretenties van de oude menselijke opvattingen vernietigen … Alle gedachten uit het verleden werden dwaas of hypothetisch gemaakt … Er kwam een ​​stralende dageraad.

Evenzo stelde Theodor Herzl een moderne staat voor die zou slagen op basis van wetenschappelijke kennis. Zoals hij schreef in zijn boek Der Judenstaat (1896): “De oprichting van een Joodse staat, zoals ik het voorstel, veronderstelt de toepassing van wetenschappelijke methoden. We kunnen vandaag niet wegtrekken uit Egypte op de primitieve wijze uit de oudheid.

Voor de toegewijden van wetenschap en menselijke rationaliteit is dit de essentie van de belofte van stabiliteit, welvaart en veiligheid. Als iets volledig uit de hand loopt, is dat niet – volgens de ‘religie van rationaliteit’ – omdat de belofte overdreven was, maar omdat iemand nalatig was, zijn werk niet goed deed of niet op tijd de juiste deskundige raadpleegde.

Het is een ‘fout’, een fenomeen dat in onze tijd een onderzoek vereist. De Franse filosoof Paul Virilio beschreef uitvoerig hoe rationeel wetenschappelijk denken ernaar streeft de wereld van verschijnselen onder controle te krijgen en zelfs het oncontroleerbare probeert te beheersen.

Volgens hem kan deze overgave aan de grote belofte van technologie en wetenschap wel eens leiden tot een ‘integraal ongeluk’ dat niet alleen de menselijke perceptie van technologie zal veranderen, maar zelfs het einde van het ‘moderne project’ kan bewerkstelligen. Virilio hoopte natuurlijk niet op zo’n ‘ongeluk’, maar waarschuwde ervoor: de crisis zou zo diep zijn als de belofte groot was.

De verwachtingen van de moderne mensheid over wetenschap en de staat botsen keer op keer met een uitdagende realiteit, en de coronaviruscrisis is een dramatisch voorbeeld van zo’n botsing. In tijden van nood en extremiteit ligt de ultieme test van een nationaal leiderschap in de eerste plaats in haar vermogen om goed te functioneren in het oog van de storm, terwijl ze vastberaden beslissingen en acties neemt die zijn afgestemd op de noodtoestand als de volledige schaal van de ramp zich geleidelijk ontwikkelt.

En het is hier dat de fundamentele gedragsproblemen van de moderne staat zich openbaren: op een moment dat het ‘grote ongeval’ daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, heeft het er moeite mee om het aan te pakken vanwege procedurele en wettelijke beperkingen, hardnekkige cognitieve bepalingen, een gebrek aan begrip van een ongekende gebeurtenis, en een impuls om te proberen een gecentraliseerde controle over de crisis te bereiken wanneer het niet duidelijk of ze überhaupt wel beheersbaar is.

Egyptische hiërogliefen, die ooit op de wetenschappelijke voorhoede stonden, waren goed in staat de crisis van de neergang van plagen op Egypte te verklaren: “Het is de vinger van God.” De nederigheid die nodig is in extreme crisisomstandigheden van deze omvang is niet alleen tussen de mens en God, maar ook tussen de mensheid en de natuurkrachten. Hier begint de weg om de crisis het hoofd te bieden in het besef dat niet alles door mensen te beheersen is. De grote wetenschappers weten hoezeer zelfs de wetenschappelijke zoektocht diepgaande nederigheid en de hoop op redding door de Schepper vereist.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Maj. Gen. (op rust) Gershon Hacohen “Coronavirus, God, and Science” van 25 maart 2020 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)