Iran’s Rouhani eist opheffing VS-sancties omwille coronacrisis in poging om eigen beleid te versterken

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo plaatste afgelopen weekend een video waarin de Iraanse president Hassan Rouhani zei dat het doel van de public relations-campagne van Iran om de Amerikaanse sancties als gevolg van de coronaviruspandemie te beëindigen, eigenlijk is om het regime te verrijken.

Opzienbarende onthulling door # Iraanse president @HassanRouhani dat de gezamenlijke inspanning van het regime om de Amerikaanse sancties op te heffen niet gaat over het bestrijden van de pandemie. Het gaat om geld voor de leiders van het regime“, zei Pompeo op Twitter:

De video toont Rouhani die spreekt met een groep ambtenaren die medische maskers dragen. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een gezamenlijke inspanning geleverd om de publieke opinie te beïnvloeden en ‘nee’ te zeggen tegen sancties“, zegt Rouhani, aldus de vertaling. “Onze inspanningen zijn erop gericht om ons in andere landen in beslag genomen geld terug te halen“, stelt hij.

De Washington Free Beacon meldde op 23 maart dat Pompeo onthulde dat Iraanse functionarissen meer dan een miljard euro aan geld hebben gestolen om het coronavirus te helpen bestrijden. “Regeringsfunctionarissen stalen meer dan een miljard euro bestemd voor medische benodigdheden“, zei Pompeo, eraan toevoegend dat ambtenaren ook “doorgaan met het hamsteren van dringend benodigde maskers, handschoenen en andere medische apparatuur die op de zwarte markt te koop worden aangeboden.

Iran is inderdaad betrokken geweest bij een “poging om de publieke opinie te beïnvloeden” om sancties te beëindigen. Zondag zond minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif een opvallend overspoelde tweet met alle hoofdletters en zei: “De VS is van sabotage en moordaanslagen overgegaan op het voeren van een economische oorlog en #EconomicTerrorism tegen Iraniërs – naar #MedicalTerror temidden van #covid19iran. Dit gaat zelfs verder dan wat toegestaan ​​zou zijn op het slagveld“, zei hij. “STOP met het helpen van oorlogsmisdaden. STOP met het gehoorzamen van IMMORALE & ILLEGALE Amerikaanse sancties,” schreef hij.

De inspanningen van Iran op het gebied van public relations hebben effect op linkse politici in de Verenigde Staten. Democraten in het Congres hebben verschillende brieven gestuurd naar Pompeo en andere functionarissen waarin ze ontheffingen en andere maatregelen eisten om de sancties tegen de Islamitische republiek te verlichten.

Buitenlands beleid meldde dat in een brief met betrekking tot zowel Iran als Venezuela stond: “Door toe te staan ​​dat onze sancties bijdragen aan de uitzonderlijke pijn en het lijden veroorzaakt door de uitbraken van het coronavirus in beide landen, spelen we in op het anti-Amerikanisme dat de kern vormt van beide regimes die zich vastklampen aan de macht.”

Senator Bernie Sanders en extreem-links congreslid Alexandria Ocasio-Cortez stuurden ook een brief waarin ze een tijdelijke opschorting van alle sancties eisten. Iran is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. Reuters meldde zondag dat 2.640 Iraniërs tot nu toe zijn overleden aan het virus en 38.309 zijn besmet.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “Pompeo Tweets Video of Iran’s Rouhani Saying Efforts to Lift Sanctions Due to Coronavirus Actually Intended to Enrich Regime” van 29 maart 2020 op de site van The Algemeiner

♦ een artikel op deze blogIraanse regime stal ruim 1 miljard dollar uit fonds dat bestemd was om volk te helpen tegen corona” van 25 maart 2020 en een artikelIran heeft thans uranium verrijkt tot 5 keer meer boven de toegestane limiet v/h nucleair akkoord” van 22 maart 2020