Een terugblik op de oude Joodse geschiedenis van Gaza – Deel 1

Hierboven een plaatje uit de oude doos: Gaza Stad ca. 1857, één van de oudste foto’s van Gaza [beeldbron: Francis Frith]

“Gaza zal zijn zoals Ponevezh”, voorspelde de beroemde Israëlische theehandelaar Ze’ev Kalonymus Wissotzky in de zomer van 1885, toen hij zijn revolutionaire visie uiteenzette over “het bouwen van stedelijke joodse wijken in Arabische steden als Lod, Nablus, Bethlehem, Tyrus, Sidon en Gaza.”

Wissotsky deed zijn voorstel nadat hij had geconcludeerd dat de joodse agrarische nederzetting in het land Israël onvoldoende was om te voorzien in de nieuwe oliem die uit Rusland binnenkwamen. Wissotzky’s visie begon anderhalf jaar later werkelijkheid te worden. Een oprichtende kerngroep arriveerde vanuit Jaffa onder leiding van Avraham Haim Shlush en Nissim Elkayam. Later voegden andere families uit Jeruzalem en Hebron zich bij hen, en uiteindelijk groeide de Joodse gemeenschap uit tot 30 families. De Arabieren van Gaza verwelkomden hen, hoe moeilijk het ook is om te geloven.

Journalist en onderzoeker Haggai Hoberman heeft zojuist een nieuw boek over de onderneming gepubliceerd, getiteld “Een joodse gemeenschap in Gaza”, waarin hij het verhaal vertelt van de joodse geschiedenis van de stad. Als ‘Gaza’ vandaag synoniem is met terrorisme en vervreemding, een plaats met een Filistijns en Palestijns verleden, vertelt Hobermans nieuwe onderzoek het onbekende verhaal van de Joden die daar generaties lang woonden, vanaf de dagen van de Hasmoneeën, tijdens de Misjnaïsche en Talmoedische Periodes, in de middeleeuwen en tot het begin van de 20e eeuw.

In onze tijd worden Gaza en zijn religieuze leiders gezien als demonen. Hoberman, een beeld dat wordt versterkt door de tv-serie Fauda, ​​onthult dat Gaza ooit de thuisbasis was van islamitische religieuze leiders die niet minder vroom waren dan die van onze tijd, maar anders. Het leest bijna als sciencefiction.

Wie zou geloven dat slechts 110 jaar geleden, toen opperrabbijn van Gaza Nissim Binyamin Ohana, en vervolgens moefti van Gaza Sheikh Abdullah al-Alami, co-auteur was van een boek? “In Gaza”, schreef Ohana in een van zijn essays, “schreef ik een boek, Know What the Heretic Will Say in reactie op de moefti van Gaza, Sheikh Abdullah, die twee keer per week mijn huis zou bezoeken omdat hij de exacte betekenis van de verzen die door de apostelen uit het Oude Testament in het Nieuwe Testament zijn gekopieerd.”

Ohana schreef ook dat hij de bouw van een mikveh (ritueel bad) voor vrouwen in de stad initieerde, evenals een project om grond te kopen voor een joodse begraafplaats nadat hij had gezien hoe de doden van Gaza naar Hebron werden vervoerd voor begrafenis op de ruggen van ezels.

Plaatje hierboven: Mozaiek in de oude synagoge van Gaza die werd gebouwd in 508 na Christus tijdens de Byzantijnse periode en werd ontdekt in 1965. Hij bevond zich in de oude havenstad Gaza, toen bekend als ‘Maiumas’, momenteel het Rimal-district van Gaza Stad. Toen professor Avia-Yonah van de Hebreeuwse Universiteit de foto’s zag, las hij echter snel de Hebreeuwse inscriptie bij het hoofd van de harpist met de tekst ‘David’ en erkende dat dit een afbeelding was van de beroemde Israëlische koning en muzikant. Niet lang nadat Israël de controle over Gaza overnam in de Zesdaagse Oorlog van 1967, haastten Israëlische archeologen zich naar de locatie, maar ontdekten dat het mozaïek zwaar beschadigd was en dat verschillende gebieden, waaronder Davids hoofd en een van zijn handen, verdwenen waren [beeldbron: Bas Library]

De kinderen van Gaza – Joden en Arabieren – droegen graag dolken versierd met lokaal geproduceerde kralen. Op islamitische feestdagen nam Avraham Elkayam deel aan paardrij- en worstelwedstrijden. “We hebben met opzet verloren van de bedoeïenen, anders zouden ze beledigd zijn”, zouden de joden van Gaza zich later herinneren.

In september 1910 meldde de nieuwsbrief ‘HaPoel HaTzair‘ dat “de betrekkingen tussen Arabieren en joden erg goed zijn, en geen enkele jood heeft ooit geleden in Gaza omdat hij een jood was.” In 1914 schreef Zvi Hirschfeld, de stichter van de Ruhama moshava in het westen van Negev, in zijn dagboek dat “Op Tu BiShvat hadden de kinderen van de Gaza-school een excursie op ons land en plantten bomen en aten de vruchten van het land en vierden Het nieuwe jaar voor bomen op een passende manier, met liederen en poëzie.

De beslissing om de schoolkinderen naar Ruhama te brengen was niet willekeurig. Hirschfeld, de gastheer, omarmde de Joodse geschiedenis van Gaza. Hij kocht zelfs een fragment van een pilaar van een oude synagoge van de priesters van de katholieke kerk die op de ruïnes van diezelfde synagoge waren gebouwd. Het fragment was gegraveerd met de woorden: “De engel die mij verlost van alle kwaad zal mij het voorrecht geven om naar Jeruzalem op te gaan.”

Toen Ruhama werd vernietigd, nam Hirschfeld het fragment mee naar Rishon LeZion, en toen hij stierf aan tyfus in 1918, legden zijn familieleden het op zijn graf, waar het vandaag de dag nog steeds ligt.

Hier zijn een paar belangrijke punten over de geschiedenis van de joden in Gaza: het werd veroverd door Jonathan Hasmonean in 145 voor Chr.; het wordt genoemd in de Jeruzalem Talmud in de vierde eeuw na Chr.; Nathan van Gaza, die de Thora van de valse Messias Shabbtai Zvi verpletterde, die zich tot de islam bekeerde.

Nathan van Gaza is degene die, aan de vooravond van Sjavoeot 1660, Zvi ‘de redder van Israël’ noemde. Dat deed hij in de synagoge van Gaza. Het beroemde Cairo Geniza vult door de generaties ook enkele details in over de Joodse gemeenschap in Gaza. Er is ook de rabbijn en dichter Yisrael Najara, mogelijk de beroemdste van de Gazaanse joden.

Najara was vijf jaar opperrabbijn van Gaza tot hij stierf in 1625. Hij was de zoon van de Safed-rabbijn Moshe Najara, een van de studenten van Rabbi Yitzhak Ben Shlomo Luria. Yisrael Najara schreef 650 gedichten, zowel seculier als religieus, waarvan sommige nooit in druk zijn gezien.

Een van de beroemdste reizigers die het Land van Israël bezocht, die zijn bezoek hier in 1481 registreerde, is Rabbi Meshulam van Volterra. Rabbi Meshulam vertelt dat de Joden van Gaza wijn maakten, beschrijft een kleine synagoge die actief was in de stad, en noemt de locatie van Delilah’s huis, waar Simson woonde.

Een Franse kruisvaarder die het Land van Israël in 1395 bezocht, noemt Simson en, net zo interessant, beschrijft de kleding van de inwoners van Gaza in die periode: de moslims droegen witte tulbanden, de christenen droegen lichtblauwe hoofdbedekkingen en de joden droegen gele!


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nadav Shragai “Gaza, like you never knew it; For modern-day Israelis, Gaza is synonymous with terrorism and alienation. But Gaza has a long history of a thriving Jewish presence, explains researcher Haggai Hoberman” van 19 maart 2020 op de site van Israel Hayom