Honderden mensen sterven in Iran door het valse geloof dat een gif het coronavirus kan doden

Plaatje hierboven: De remedie is dikwijls erger dan de kwaal. Een cartoon uit 1830: Satan, bijgenaamd Black John (Zwarte Jan), slaat tot groot jolijt van de omstaanders, met veel genoegen het coronavirus uit de vrouwelijke leden van de locale heksenclub. Iedereen blij [beeldbron: Flickr]

Ook kwakzalvers, waarzeggers, occultisten, astrologen, heksen, pendelaars, helderzienden, complotgelovers, duiveluitdrijvers, satanisten, gifmengers, zelfbenoemde kruiden- en medicijngoeroes, wonderdokters, genezers en charlatans allerhande, beleven gouden tijden tijdens deze coronacrisis.

Ze verdienen grof geld op de kap van hun bijgelovige slachtoffers, angsthazen en bange kwezels van deze wereld. Dikwijls geënt op geloof en vooral veel bijgeloof, openen ontzettend veel mensen graag hun geldbeugels om de zakken van deze louche figuren te spekken en dat dikwijls met fatale afloop zoals dat bijvoorbeeld onlangs het geval was in Iran.

In Iran staat de dodentol momenteel op 2.517 slachtoffers en 35.408 besmette personen. Daarvan zijn er inmiddels weer 11.679 hersteld.

Iraanse media berichten dat tot nu toe bijna 300 mensen zijn gestorven en meer dan 1.000 ziek zijn geworden door industriële methanol (methylalkohol) in te nemen in de Islamitische republiek, waar het drinken van alcohol verboden is en waar op de zwarte markt veel geld wordt verdiend aan de verkoop van illegale alcohol. Een Iraanse arts die het ministerie van Volksgezondheid van het land hielp, zei vrijdag dat het probleem nog groter was, met een dodental van rond de 480 en 2850 mensen ziek.

“Methanol? Schol!”

De vergiftigingen komen als allerhande nepremedies worden verspreid via de sociale media in Iran, waar mensen de regering een diep wantrouwen toedragen nadat ze de crisis dagenlang bagatelliseerde voordat ze het land overweldigde.

Andere landen hebben slechts één probleem, namelijk de nieuwe pandemie van het coronavirus. Maar wij vechten hier op twee fronten“, zegt dr. Hossein Hassanian, adviseur van het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. “We moeten zowel de mensen met alcoholvergiftiging genezen als het coronavirus bestrijden.

Tot nu toe is er geen remedie bekend voor COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het virus. Wetenschappers en artsen blijven het virus bestuderen en zoeken naar effectieve medicijnen en een vaccin. Maar in berichten die opnieuw werden doorgestuurd, suggereerden Iraanse sociale media-accounts in het Farsi ten onrechte dat een Britse schoolleraar en anderen zich van het coronavirus hadden genezen met whisky en honing, gebaseerd op een roddelverhaal van begin februari.

Vermengd met berichten over het gebruik van handdesinfecterende middelen op basis van alcohol, geloofden sommigen ten onrechte dat het drinken van hoogwaardige alcohol het virus in hun lichaam zou doden. Die angst voor het virus, in combinatie met slecht onderwijs en internetgeruchten, zorgde ervoor dat tientallen mensen misselijk werden door het drinken van illegale alcohol met methanol in de zuidwestelijke provincie Khuzestan in Iran en de zuidelijke stad Shiraz.

Door Iraanse media uitgezonden video’s toonden patiënten met IV’s die in hun armen vastzaten en op bedden lagen die anders nodig waren voor de strijd tegen het coronavirus, inclusief de geïntubeerde 5-jarige jongen. Iraanse media meldden ook gevallen in de steden Karaj en Yazd.

In Iran schrijft de regering voor dat fabrikanten van giftige methanol een kunstmatige kleur aan hun producten toevoegen, zodat het publiek het kan onderscheiden van ethanol, het soort alcohol dat kan worden gebruikt bij het reinigen van wonden. Ethanol is ook het soort alcohol dat wordt aangetroffen in alcoholische dranken, hoewel de productie ervan in Iran illegaal is.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nasser Karimi en Jn Gambrell “Hundreds die in Iran over false belief a poison can kill coronavirus” van 27 maart 2020 op de site van Global News

♦ naar een artikelIn Iran, false belief methanol fights coronavirus kills hundreds” van 28 maart 2020 op de site van Israel Hayom