Arabische Israëliërs trekken zich terug uit de samenleving en integreren niet

Midden-Oosten geleerde professor Raphael Israeli, 84, een van de meest vooraanstaande onderzoekers van de Arabieren van Israël, keerde onlangs terug naar Israël van een onderzoeksreis in het buitenland en ging rechtstreeks in quarantaine van het coronavirus.

Maar hij heeft veel meer last van het politieke debat over de manier waarop Arabische Israëli’s politiek vertegenwoordigd zullen zijn. In tegenstelling tot de wijdverbreide beweringen, ziet de Israëliër onder de Arabieren een ‘duidelijke trend van ontkoppeling, niet de wens om te integreren in de Israëlische samenleving’.

Hij volgt de Arabieren van Israël al bijna 60 jaar en kent ze goed. In de loop der jaren heeft de emeritus-hoogleraar Islamitische, Midden-Oosten- en Chinese studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Universiteit van Haifa tientallen boeken en studies over de Arabisch-Israëlische bevolking gepubliceerd.

Hij vertegenwoordigde de regering ook in verschillende commissies en nam zelfs deel aan talloze discussies met hen. Maar nu is hij vierkant tegen de mogelijkheid dat een zionistische partij – actief of passief – afhankelijk is van de Gezamenlijke Arabische Lijst om een ​​regering te vormen.

Hij ziet wat er in de Arabisch-Israëlische politiek gebeurt als ‘een ernstige achteruitgang’, en hij vindt het moeilijk te begrijpen waarom anderen niet kunnen zien wat hij ziet: ‘Helemaal niet hechter worden, maar eerder Arabische Israëli’s die zich terugtrekken uit Israël. ‘

Aan de andere kant spreekt de Israëliër met bewondering over de mogelijkheid dat een Arabisch-Israëliër die zich niet identificeert met de posities van de Gezamenlijke Arabische Lijst, wordt benoemd tot een ministeriële post in een noodregering – als die er is – en deelneemt aan de strijd Tegen het coronavirus en andere velden.

Hij heeft zelfs een specifieke suggestie: ‘Issawi Frej, het voormalige parlementslid van Meretz, zegt dat er andere mogelijkheden zijn. Het zou een unieke stap kunnen zijn in de richting van goede wil”, zei hij terwijl hij waarschuwde tegen een ‘normatief precedent’. Israëli’s vinden dat Israëlische Arabieren een nieuwe vertegenwoordiging moeten vinden in de vorm van een partij die de Joodse staat niet ondermijnt, of in de bestaande partijen – zowel links als rechts.

Aan de ene kant mogen de Arabische partijen die zich op de Joint Arabische Lijst hebben aangesloten, geen deel uitmaken van de coalitie. Aan de andere kant vertegenwoordigen ze niet echt de Arabieren van Israël, die keer op keer op hen stemmen. Datzelfde Arabische publiek, dat zogenaamd niet wordt vertegenwoordigd door de Arabische leiders, stemt keer op keer voor hen.

Dit is het beste bewijs dat deze discrepantie kunstmatig is. Waarom produceren Arabische Israëli’s geen leiderschap met een meer civiele agenda, die kwesties als infrastructuur, diensten, misdaad en illegale wapens bovenaan de agenda zou plaatsen, in plaats van de nadruk te leggen op identificatie met terrorisme en martelaren, of actief te ondermijnen Israël als joodse staat?

“Ik weet veel die verlangen naar een dergelijke verandering, maar een dergelijke verandering zou gebaseerd zijn op de veronderstelling dat er een groot verschil is tussen wat de Arabisch-Israëlische burgers – die als gematigd worden gedefinieerd – en wat de Arabische MK’s en Dat willen de radicale partijen. Ik zou dat ook graag willen geloven. Toen ik dat eenmaal deed, ten onrechte, maar wat kun je eraan doen dat deze partijen gewoon hun kiezers vertegenwoordigen, die ze keer op keer kiezen?”

“Tot een jaar geleden was het theoretisch mogelijk om aan te nemen dat de helft van de Arabische bevolking tegen extremisme was, maar de piek in de opkomst van Arabische kiezers voor de gezamenlijke Arabische lijst bij de laatste twee verkiezingen toont aan dat het publiek en de partij één zijn .

Is het mogelijk dat de weg naar gematigdheid ligt bij de integratie ervan in de regering in hoge posities? “Laten we onze kaarten op tafel leggen: ze zeggen dat Arabische Israëli’s, die 20% van de bevolking uitmaken, willen integreren, maar ze stemmen voor een confederatie van partijen die Israël definiëren als een staat die diefstal pleegt. Arabische palementsleden, waaronder enkelen die momenteel in de Knesset zitten, steunden het ‘Visiedocument’ voor de Arabieren van Israël in 2006-2007 en zijn nooit meer gesteund.

Mensen zijn het vergeten, maar deze documenten, waarvan de vertegenwoordigers van het recht van op Terugkeer van Arabieren, het idee verwerpen van de Arabische Israëlische identiteit, houden vast aan het idee van het Palestijnse volk en de Arabische natie. “Voor hen is het zionisme het kolonialisme. Hanin Zoabi en Ayman Odeh hebben deze agenda aangenomen, of iets vergelijkbaars.”

“Veel meer die zich identificeren met de partijen die nu de gezamenlijke Arabische lijst vormen, omarmen diezelfde agenda. Er is geen matiging, alleen radicalisering. De Joint Arab List is [een groep] isolationistische partijen die de nadruk leggen op hun Palestijnse staat en niet op die van Israël.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van Nadav Shragai “‘Arab Israelis are pulling away from society, not integrating’” van 23 maart 2020 op de site van Israel Hayom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.