De statistieken omtrent COVID-19 die iedereen gebruikt worden geleverd door chinees bedrijf in Shangai

Een beetje bevreemdende zaak is dat een Chinees bedrijf dat gevestigd is in Shangai, de hele wereld voorziet van doorlopend bijgewerkte statistieken over de coronavrius uitbraak … die ze zelf hebben veroorzaakt en of uitgelokt hebben.

Op 12 februari j.l. kende China zijn zwartste dag in de coronacrisis met een piek van bijkomende 14.108 besmette personen. Om vanaf dan in vrije val te gaan, met op 1 maart amper 202 besmettingen toen het in West-Europa nog allemaal stond te gebeuren.

China verklaarde zich prompt Corona Free en geen kat, behalve de Chinezen zelves, die weet hoe die ommekeer tot stand is kunnen komen. Als je natuurlijk zelf aan de knoppen zit van de cijfers kan het voor sommigen verleidelijk zijn om je eigen land of streek er beter te doen voorkomen dan het in werkelijkheid is of de cijfers voordien kunstmatig op te schroeven en de rest van de wereld in drijfzand duwen.

Worldometer stats
De website van Worldometer werd op 29 januari 2007 gelanceerd. Volgens info op de site zelf werd Worldometer in 2011 door de American Library Association (ALA), de oudste en grootste bibliotheekvereniging ter wereld, uitgeroepen tot een van de beste gratis referentiewebsites.

De Covid-19-gegevens van Worldometer werden de afgelopen tijd opgevraagd en verstrekt aan:

Oxford University Press, Wiley, Pearson, CERN, World Wide Web Consortium (W3C), The Atlantic, BBC, Milton J. Rubenstein Museum of Science & Technology, Science Museum of Virginia, Morgan Stanley, IBM, Hewlett Packard, Dell, Kaspersky, Pricewaterhouse Coopers, Amazon Alexa, Google Translate, de Verenigde Naties aka United Nations Conference on Sustainable Development (Rio + 20), het U2-concert, Johns Hopkins CSSE, Financial Times, The New York Times, Business Insider en vele, vele anderen.

Stats van Worldometers per 28 maart 2020

Worldometers.info is eigendom van Dadax, een onafhankelijk bedrijf, dat naar eigen zeggen geen relaties onderhoudt met politieke partijen, overheden of bedrijven. De statistieken worden gepubliceerd in de Verenigde Staten meer bepaald in Dover, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Delaware.

Echter eigenaar van Worldometer is Dadax, dat werd opgericht in 2016. De zetel van Dadax bevindt zich in de vrije handelszone  (FTZ) van Lin’gang, in het zuidoosten van Shanghai, China. Deze FTZ werd pas onlangs op 20 augustus 2019 geopend.

Op 15 maart 2020 werd de site van Worldometer een tijd gehackt en werden alle cijfers omtrent COVID-19 kwaadwillig door elkaar gegooid. De gehackte site liet een dramatische stijging zien van COVID-19-gevallen in Pakistan, wat voor paniek zorgde bij sommige gebruikers van sociale media.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Arhama Altaf “Coronavirus updates : Worldometers hit by cyber attack” van 16 maart 2029 op de site van Bol News