Hamas annuleert Landdag van 30 maart in Gaza als gevolg van coronavirus

Plaatje hierboven: Gaza, 13 april 2018, op de 3de ‘Mars van de Terugkeer’ -rellen. Gazaanse Palestijnen verbranden iets wat op een Israëlische vlag moet lijken [beeldbron: MEE/Mohammed al-Hajjar]

De commissie die verantwoordelijk is voor het organiseren van protesten in het grensgebied tussen Israël en de Gazastrook heeft zaterdag de annulering aangekondigd van een Land Day-evenement, dat op 30 maart zal plaatsvinden, vanwege bezorgdheid dat het de verspreiding van het coronavirus in de enclave zou kunnen vergemakkelijken.

“We roepen iedereen op zich te houden aan alle gezondheids- en preventiemaatregelen die door het ministerie van Volksgezondheid en alle officiële instanties zijn aangekondigd om de pandemie van het coronavirus aan te pakken”, zei de commissie in een verklaring, volgens nieuws van Channel 13.

In plaats daarvan riepen de organisatoren mensen op om Palestijnse vlaggen te hijsen en Israëlische vlaggen te verbranden (een locale Palestijnse folklore), een moment van stilte te observeren en thuis te blijven.

Landdag markeert een beslissing van de Israëlische regering in 1976 om duizenden dunams van Arabisch land in beslag te nemen in de regio Galilea in het noorden van Israël. In 2018 lanceerden Palestijnen in de Gazastrook op Landdag – 30 maart de ‘Grote Mars van Terugkeer’, een reeks wekelijkse protesten en rellen langsheen het veiligheidshekken (plaatje hieronder: 30 maart 2018, de eerste reldag):

De Landdag werd door Hamas omgeturnd tot Grote Mars van de Terugkeer. Op die dag vielen ca. 20.000 relschoppers, met voorop de vrouwen en kinderen van de terroristen, het grenshekken aan. Het was snel duidelijk voor Israël dat Hamas de Landdag-campagne zich had toegeëigend voor schandelijke doeleinden en de burgerbetogers heeft gebruikt als dekmantel voor gewelddadige militaire activiteiten.

De Gazastrook meldde zondag de eerste twee gevallen van het virus – twee inwoners die waren teruggekeerd uit Pakistan. Het aantal steeg woensdag naar negen, maar is sindsdien gehandhaafd, volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid. De zeven pas geïnfecteerde personen waren allemaal ‘veiligheidsmensen’ [lees: terroristen] en zeiden dat ze tot de ongeveer 30 behoorden die in contact waren gekomen met de repatrianten van Pakistan.

In totaal werden 1.568 mensen in Gaza vastgehouden in meer dan 20 quarantainevoorzieningen, terwijl er 1.205 werden geïsoleerd in hun huizen, zei het ministerie van Volksgezondheid van Gaza vorige week. Gezondheidsdeskundigen hebben gewaarschuwd dat een uitbraak in Gaza bijzonder dodelijk zou zijn, gezien de grote drukte en zwakte van de gezondheidszorg.

De afgelopen drie weken heerste er een periode van kalmte in Gaza, aangezien de autoriteiten aan beide zijden van de grens zich hebben gericht op de bestrijding van de uitbraak van het coronavirus. Maar op vrijdagavond vuurden terroristen in Gaza een raket af op Israël, wat waarschuwingssirenes veroorzaakte in de zuidelijke stad Sderot en het omliggende gebied.

Een regionale woordvoerder zei dat het projectiel blijkbaar in een open gebied is gevallen en dat er geen gewonden of schade waren. De IDF beantwoordde de raketaanval met het bestokken van Hamas posities in de Strook.


Bronnen:

♦ naar een artikelOrganizers of Gaza border protests cancel Land Day event over virus concerns” van 28 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Dalit Halevi “Gaza: COVID-19 shuts down ‘Land Day’ demonstrations” van 29 maart 2020 op de site van Arutz Sheva