World War C – Het Israëlische leger trekt ten strijde tegen een onzichtbare vijand: Coronavirus

Het is zover gekomen: het hele land op slot, de burgerbevolking opgesloten in hun huizen, verstopt voor een dodelijke en onzichtbare vijand. De enige mensen op straat zijn politieagenten en IDF-troepen. Het is Wereldoorlog C.

De coronaviruscrisis, een wereldwijde pandemie op een niveau dat sinds de Spaanse griep in 1918 niet meer voorkwam, herinnert veel aan de zombiefilm World War Z uit 2013. Voor Israëliërs is de ‘scène van Jeruzalem’, waarin gezonde Joden en Arabieren in quarantaine leven in de Oude Stad en vredesliederen zingen totdat zombies de muren doorbreken (plaatje hierboven), uiterst aangrijpend.

Het is alsof de film tot leven is gekomen, maar in plaats van dat de vijand zombies zijn, is Israël bang dat de onzichtbare vijand – Coronavirus – zijn muren zou kunnen doorbreken en de bevolking zou besmetten, zoals in Azië.

Israël had snel zijn grenzen gesloten en alle reizigers die voor twee weken naar het land terugkeerden, in quarantaine geplaatst. Maar het virus sijpelde binnen en langzaam begonnen de aantallen geïnfecteerden met coronavirus te stijgen. Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, worden er 2000 ziek gemeld en zijn er vijf dood (intussen staat de teller op 3035 en 12 doden).

Minister van Defensie Naftali Bennett waarschuwde woensdag dat Israël de komende dagen met ‘ernstige morbiditeitsniveaus’ wordt geconfronteerd. “We zijn in een versnelde groei bij patiënten in ernstige toestand; Het aantal positieve tests neemt toe. Ernstige morbiditeitsniveaus naderen,” zei hij. “Binnen 10 dagen zal er een aanzienlijk aantal ernstig zieke patiënten zijn, maar dit is geen kwestie van noodlot. We kunnen eraan werken om de situatie te veranderen.

Operation Ray of Light
Israël aarzelde niet om de veiligheidsdiensten in te roepen om te helpen in de strijd tegen corona. Hoge defensieambtenaren hebben herhaald dat de IDF “voorbereid is en klaar staat om dit onmiddellijk te doen” en dat het de voorbereidingen nog heeft opgevoerd voor het geval het Ministerie van Defensie de opdracht krijgt om tegen corona te strijden.

Stafchef van IDF Lt.-Gen. Aviv Kohavi beval het leger om naar een hogere staat van paraatheid te gaan, die normaal gesproken was gereserveerd voor de voorbereiding op een vijandelijke aanval, en de IDF werkte haar protocol voor natuurrampen bij. De IDF noemde de operatie tegen het coronavirus ‘Ray of Light‘ (stralenbundel).

De regering heeft de Mossad opgeroepen om in het buitenland testkits te verkrijgen om het virus en de ventilatoren te detecteren. De Shin Bet (Israel Security Agency) kreeg de opdracht om de bewegingen van de zieken te volgen en Bennett gaf toestemming voor de mobilisatie van bijna 5.000 IDF-reservisten om de voortdurende verspreiding van het dodelijke virus te helpen bestrijden.

Nu het aantal Israëli’s bij wie het virus gediagnosticeerd blijft toenemen, vroeg het defensie-establishment zondag om een ​​mandaat om de crisis aan te pakken, een stap die premier Benjamin Netanyahu met tegenzin lijkt te nemen. Hoewel de regering nog geen nationale noodtoestand heeft uitgeroepen, is het IDF Home Front Command volgens de Israëlische wet bevoegd om samen met de civiele autoriteiten de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het beheer van de situatie.

Naarmate de tijd vordert en de economische, medische en mentale toestand van het land moeilijker zal worden, zal ook de impact op de soldaten, loopbaanofficieren en commandanten“, zei generaal Aviv Kohavi. Desalniettemin zal de IDF doorgaan met het trainen en in stand houden van de operationele paraatheid, aangezien “een aanval, een nieuwe ronde van gewelddadige confrontatie [met de Gazastrook] en zelfs een wijdverbreide operatie ook zou kunnen plaatsvinden in deze periode“, waarschuwde Kochavi.

Madonna’s song ‘Ray of Light‘ (1998)


Bronnen:

♦ naar een artikel van Anna Ahronheim “The IDF wages war against an invisible enemy: Coronavirus” van 27 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “World War C – Het Israëlische leger trekt ten strijde tegen een onzichtbare vijand: Coronavirus

Reacties zijn gesloten.