Netanyahu: ‘Zonder zelfdiscipline zal hier een ramp plaatsvinden’

Zonder zelfdiscipline zal hier een ramp plaatsvinden.” Hieronder volgt de volledige tekst van de opmerkingen die premier Netanyahu gaf op woensdagavond 25 maart 2020 kort nadat de noodregels van kracht werden. Volgens de laatste gegevens zijn er op op deze donderdagochtend 2.495 besmette personen, 5 doden en 66 personen die terug hersteld zijn.

Premier Binyamin Netanyahu:

Burgers van Israël, u kent het gezegde: ‘Wie één leven redt, is het alsof hij de hele wereld redt’. Maar met het coronavirus heeft dat gezegde een tweede, vicieuze kant: ‘Wie één persoon infecteert, is het alsof hij de hele wereld besmet.’ Er is geen ‘alsof’, hij heeft echt de hele wereld besmet.

Ik wil dat u de feiten kent. De laatste keer dat ik u toesprak, vijf dagen geleden, waren er 41.000 patiënten in Italië met 3.400 doden. Vandaag zijn er in Italië bijna 71.000 patiënten en meer dan 7.000 doden. Donderdag waren er 18.000 patiënten in Spanje met 831 doden. Vandaag, slechts vijf dagen later, zijn er 47.000 patiënten in Spanje en 3.400 doden. Er is een enorme sprong gemaakt in het aantal doden.

Om deze redenen hebben veel landen, zoals Groot-Brittannië, of staten in de VS zoals Californië en New York, besloten om de beperkingen die ze hun inwoners opleggen dramatisch te verstrengen. De stappen die we hebben genomen hier in Israël worden vandaag de dag over de hele wereld overgenomen, maar ze zijn niet genoeg omdat het aantal patiënten zichzelf elke drie dagen verdubbelt.

Over twee weken zullen we duizenden patiënten tegenkomen waarvan er velen in levensgevaar zullen verkeren. Daarom dat i u reeds vertel dat als we de trend niet onmiddellijk zien verbeteren, er geen ander alternatief is dan een volledige lockdown op te leggen, behalve voor essentiële behoeften zoals voedsel en medicijnen. Dit is een kwestie van een paar dagen. We treffen alle nodige voorbereidingen – logistiek en juridisch.

Ondertussen hebben we de komende dagen noodregelingen gepubliceerd. Ze verminderen het uitgaan in de openbare sfeer verder. Ik weet dat er veel paradoxen zijn en het is mogelijk om veel dingen te zeggen, maar dat maakt niet uit. Lees ze eerst en blijf thuis; Dit is het belangrijkste. Ik zeg dit zo duidelijk mogelijk: je moet thuis blijven! Blijf thuis – blijf in leven. Het gevaar schuilt voor iedereen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen degenen die blootshoofds zijn en degenen die een kipot dragen, of tussen degenen die een kipa dragen en degenen die een kafiyeh dragen; iedereen moet gehoorzamen. Er zijn geen uitzonderingen. ‘Let goed op uzelf.’

Wat van ieder van u wordt verlangd, naast het gehoorzamen van de officiële richtlijnen, wat vooral wordt geëist, is strikte zelfdiscipline. Als u niet mobiliseert om voor uzelf en uw gezin te zorgen, zal hier een ramp plaatsvinden. Ik kan het niet anders zeggen. Ga uw huis niet uit! En zelfs binnen uw huizen, wees strikt over de richtlijnen: was uw handen, ventileer het appartement, blijf op veilige afstand. Dit zijn geen kleine dingen. Dit zijn zaken van leven en dood.

Ik weet dat het met kleine kinderen heel moeilijk is om ze thuis te houden, maar er is geen keus. Daarom heb ik besloten om het programma voor leren op afstand te houden en ik wil de leraren, mannen en vrouwen bedanken. Ik wil ook de vakbonden van de leraren en het ministerie van Onderwijs bedanken.

Ik wil u graag vertellen over een aantal andere belangrijke dingen die we hebben gedaan. We investeren heel veel in inkoop. Er is hevige – ik zou zelfs wilde en vicieuze – concurrentie over de hele wereld om medische apparatuur te kopen – beschermende kleding, wattenstaafjes en ventilatoren. We hebben een nationaal commandocentrum opgericht onder leiding van het hoofd van de Mossad, samen met de directeur-generaal van het ministerie van Defensie en het ministerie van Volksgezondheid, om de medische verwerving in het buitenland te bevorderen en de lokale productie van de benodigde apparatuur te bevorderen.

We hebben het aantal tests voor het coronavirus drastisch verhoogd. Vandaag hebben we meer dan 5.000 tests uitgevoerd en ik zou graag willen dat u weet dat dat per hoofd van de bevolking bijna het dubbele is dan in Duitsland en Zuid-Korea – en we zullen het verder verhogen. In de komende 24 uur zullen we een uitgebreid plan voor economische bijstand publiceren om ondernemers, zelfstandigen, loontrekkenden en werklozen royaal te helpen. Ik zie en hoor de nood. Ik hoor uw nood op het werk, bij het verdienen van de kost, bij het leiden van een bedrijf. Dit raakt mijn hart. Wij zullen u helpen. Wij zorgen voor u. We hebben een sterke economie. We hebben middelen, zelfs geweldige middelen, en we zullen u helpen. We zullen elkaar helpen om deze crisis te boven te komen.

Vanavond kan ik u niet vertellen, niemand kan u vertellen wanneer precies de corona-crisis zal eindigen. We beginnen echter al na te denken over de dag erna. We hebben een team samengesteld om voor te plannen na de crisis, met de beste geesten in Israël, naar mijn mening, een van de beste geesten ter wereld. Op het moment dat we voorbij het evenement zijn, zullen we onze economie snel weer opbouwen en met de hulp van G’d zullen we terugkeren naar het normale leven.

Dit zijn dagen van dankbaarheid. Ik wil vanuit het diepst van ons hart onze dank uitspreken aan de artsen, verpleegsters, medici, apothekers en politie – mannen en vrouwen. De medische teams in het hele land doen samen met de veiligheidstroepen heilig werk. We groeten u allemaal.

Burgers van Israël, het coronavirus, voegt zich bij de dodelijke epidemieën die de mensheid hebben getroffen – de Zwarte Dood, cholera en de Spaanse griep vroeg in de vorige eeuw. Toen deze epidemieën toesloegen, hadden we geen staat. Tegenwoordig proberen Israëli’s over de hele wereld, joden en niet-joden, nu naar huis te komen. Ze begrijpen hoezeer het land een toevluchtsoord is in moeilijke tijden. Ik wil alle luchtvaartmaatschappijen en de vliegtuigbemanningen bedanken voor hun deelname aan deze heilige missie. Ieder van ons, burgers van Israël, schrijft een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Israël. Komende generaties zullen naar ons kijken om te leren hoe te handelen in tijden van crisis. Dit vereist dat wij allemaal onze persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Dit vereist dat wij allemaal nationale verantwoordelijkheid nemen.

Ik weet dat er in alle delen van de bevolking, in beide delen van de bevolking, aanzienlijke onrust heerst. Ik zeg zo duidelijk mogelijk: we moeten hier een einde aan maken. We zijn één volk. We zijn één staat en de orde van de dag is eenheid. Ik herhaal mijn oproep om onmiddellijk een nationale noodregering op te richten om de crisis aan te pakken.

De [Hebreeuwse] maand Nissan, die vanavond begint, de maand van de lente en de uittocht uit Egypte, herinnert ons eraan dat ons volk hevige stormen heeft doorstaan. Dit geeft kracht. Dit geeft hoop. We hebben de farao overleefd en hoewel de strijd hard en compromisloos zal zijn, zullen we ook corona overleven, met de hulp van G’d en met die van u, burgers van Israël. Hartelijk dank.’


Bronnen:

♦ naar een artikel “‘Without self-discipline, there will be a disaster here’” van 26 maart 2020 en een artikelNetanyahu: Complete lockdown if numbers do not improve” van 25 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.