Het virus dat zich sneller verspreidt dan het coronavirus: Antisemitisme

Plaatje hierboven: Arabische antisemitische cartoon van Alaa Allagta die een Davidster voorstelt in de vorm van het coronavirus COVID-19. De cartoon, verschenen op 15 maart 2020, werd razendsnel verspreid via twitter en Facebook [beeldbron: Canary Mission]

Bijna zolang er joden zijn, krijgen ze de schuld van allerlei soorten onheil, sociaal of biologisch. Maar met al onze technologie en wetenschappelijke vooruitgang hebben we nog geen vaccin of remedie kunnen vinden voor het vervelende virus van antisemitisme.

Sterker nog, met de snelheid van communicatie en het vermogen om digitaal grenzen te overschrijden, neemt het antisemitisme toe en met grotere virulentie. Terwijl de coronavirus-pandemie wereldwijd voortduurt, doet ook de jodenhaat dat.

In ‘gewone’ tijden toont onderzoek aan dat er elke anderhalve minuut antisemitische inhoud wordt geüpload op sociale media. Met de komst van deze coronavirus-angst en op basis van de opmerkingen die ik heb gezien, durf ik te raden dat het nu aanzienlijk meer is.

Sociale media lijken te zijn geëxplodeerd met antisemitische opmerkingen, variërend van ‘De joden creëerden coronavirus’ tot absurde valse beschuldigingen dat Israël een aparte medische behandeling heeft voor niet-joodse burgers (die van een Amerikaanse professor).

Bekende alt-rechtse platforms zoals Gab hebben een uitbarsting van complottheorieën met betrekking tot joden en coronavirus, en natuurlijk zijn bekende antisemieten zoals David Duke volledig in opkomst, wat suggereert dat ‘Israël en de wereldwijde zionistische elite hun oude trucjes doen’ met betrekking tot COVID –19.

Onzinnige samenzweringstheorieën zijn losgebarsten met Iran die publiekelijk insinueert dat ‘Amerikaanse joden’ achter het coronavirus zitten en dat ‘zionistische elementen een dodelijkere soort coronavirus ontwikkelden.’ Dit is natuurlijk een tactiek van het Iraanse regime om de aandacht af te leiden van zijn eigen verschrikkelijke falen om het coronavirus te bestrijden.

Op de Jordaanse tv stond een islamitische geestelijke die het publiek informeerde dat joden ‘gevaarlijker zijn dan coronavirus, aids en cholera’. Een Iraakse politieke analist vertelde het publiek op tv dat coronavirus een Israëlisch ‘complot was om de wereldbevolking te verminderen’.

In Turkije wordt zowel het publiek, de pers als politici geciteerd Israël de schuld geven van corona, waaronder een politicus die zegt: ‘Dit virus dient de doelen van het zionisme om het aantal mensen te verminderen en te voorkomen dat het toeneemt, en belangrijk onderzoek brengt dit tot uitdrukking … Zionisme is een vijfduizend jaar oude bacterie die het leed van mensen heeft veroorzaakt. ‘

In de Palestijnse gebieden is het niet veel beter gegaan, ondanks het feit dat Israël gezamenlijke situatiekamers heeft om het virus in Israël en de Palestijnse gebieden te bestrijden, en het land doet er alles aan om de PA te helpen bij de bestrijding van het dodelijke virus.

Palestijnse sociale media, inclusief officiële accounts, bevatten antisemtische cartoons die Israël vergeleken met het coronavirus zelf, en beschuldigden Israël ervan coronavrius over Palestijnse gemeenschappen te verspreiden, ondanks het feit dat het virus door reek pelgrims naar de Westelijke Jordaanoever werd gebracht en met twee Gazanen de Gazastrook binnenkwam.

Terug van een islamitische conferentie in Pakestan. Een cartoon met een blauw-witte joodse ster luidde: ‘Al meer dan 70 jaar vechten we tegen corona en we zullen het vernietigen met de hulp van God.’ Ook Hollywood is duidelijk niet immuun voor Het antisemitismevirus rond het coronavirus, waarbij actrice Rosanna Arquette ongegrond beweert dat Israël al een jaar een vaccin heeft en dat een door een joods bedrijf geleid informatie voor winst achterhoudt.

Wat de BDS-beweging betreft, ze zijn relatief stil geweest over de vraag of ze wel of niet een (hypothetisch) Israëlisch vaccin zouden gebruiken, maar ten minste één pro-BDS Press TV-journalist, Roshan Salih, tweette dat hij liever besmet zou zijn met coronavirus dan een Israëlisch product gebruiken.

Blijkbaar is het haten van Israël belangrijker dan het leven van sommige van deze BDS-activisten. Toen Salih werd bespot op sociale media, keerde hij terug naar een andere samenzwering waarin hij beweerde dat het Israëlische trollenleger hem online had aangevallen.

Niet minder hatelijk dan de complottheorieën en haatdragende taal, er is ook een litanie van buitensporige commentaren die de coronavirus pandemie uitbuiten om de staat Israël te besmeuren. Van journalisten, tot organisaties als Human Rights Watch (HRW), tot Joodse extremistische groepen zoals IfNotNow, tot Palestijnse ngo’s, commentaren die bij voorbaat aannemen dat Israël de Palestijnen niet helpt, verspreiden zich sneller dan het coronavirus zelf.

Een ander populair gespreksonderwerp in deze drukte is het gebruik van de pandemie om over de bezetting te praten. ‘Students for Justice in Palestine’ hield een campusevenement over het onderwerp in de VS – voordat Amerikaanse universiteiten werden bevolen om te sluiten.

Ongeacht iemands standpunt over het Palestijns-Israëlisch conflict, als je antwoord op een wereldwijde pandemie is om Israël te bashen, kan het je niet verbazen als je motieven in twijfel worden getrokken. In dergelijke verklaringen wordt immers herhaaldelijk de grens overschreden tussen het veroordelen van beleid en regelrecht antisemitisme.

Vorige week tweette een voormalige HRW-medewerker, Sarah Whitson, dat Israël slechts ‘een eetlepel bloed mist’ in de onderdrukking van Palestijnen, een klassieke antisemitische trope over bloeddorstige joden. Whitson verwijderde later de tweet door te zeggen dat het “verkeerd begrepen” werd, maar bleef Israël bashen.

Het is geen toeval dat uitspraken als deze ‘per ongeluk’ naar voren komen wanneer degenen die diep onwetende en antisemitische opvattingen hebben, woorden als ‘Israël’ of ‘Zionisme’ gebruiken als sociaal aanvaardbare vervangers voor de woorden ‘Joden’ en ‘Jodendom’.

De plaag van antisemitisme is een voortdurend probleem op sociale media, aangezien sociale media een ongecensureerd en soms anoniem platform bieden om naar de hele wereld uit te zenden.

Maar deze wereldwijde pandemie heeft binnen enkele dagen aangetoond dat antisemitisme vandaag de dag niet alleen bloeit van de gebruikelijke neo-nazi- of radicale islamranden, maar van het grote publiek – wereldleiders, journalisten, mensenrechtenactivisten en meer. Opnieuw toont irrationele obsessie met joden aan dat antisemitisme geen marginaal probleem is, maar al te algemeen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Emily Schrader “The virus spreading faster than coronavirus: Antisemitism” van 24 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “Het virus dat zich sneller verspreidt dan het coronavirus: Antisemitisme

  1. De Jodenhaters die allemaal in quaranteine zitten kunnen zich nu bezighouden met hun favoriete sport.

    Tegen het corona virus zal er uiteindelijk een vaccin of medicament worden gevonden in tegenstelling tot het Jodenhaat virus wat een eeuwenoude pandemie is die vooral de hersenen aantast…..en niet te verslaan blijkt.

    Waarom? Omdat de verspreiders er niet aan sterven en obsessieve domheid geen pijn doet.

    Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.