Italiaanse kunstenaar plaatst afbeelding van Joodse rituele moord op Facebook-pagina

Plaatje hierboven: Antisemitisch schilderij van Giovanni Gasparro ‘Martirio di San Simonino da Trento‘ (2020) naar het middeleeuwse bloedsprookje van een 15de eeuwse vermeende Joodse rituele moord op het christen jongetje Simon van Trento. Het leidde tot een bloedige slachting op de Joden. Later bleek het om een gerechtelijke dwaling te gaan [beeldbron: Facebook]

Giovanni Gasparro, een populaire kunstenaar in Italië, heeft afbeeldingen van een schilderij van een joodse rituele moord op zijn Facebook-pagina geplaatst. De titel van het schilderij, dat eind 2019 en begin 2020 door Gasparro lijkt te zijn geproduceerd, is ‘Het martelaarschap van de heilige Simon van Trento, voor joodse rituele moord.’

Afbeeldingen van dit schilderij zijn te vinden op de Facebook-pagina van Gasparro. Het schilderij bevindt zich kennelijk in een privécollectie. Gasparro heeft in opdracht van katholieke functionarissen in Italië hun basilieken en kerken versierd met zijn werk.

Het schilderij toont talloze Joden met een haakneus van verschillende leeftijden die vrolijk kijken terwijl een van hun kameraden zich voorbereidt om een ​​dolk in de borst van de baby te storten. Een andere Jood met een haakneus houdt een zilveren kelk op zijn plaats, klaar om het bloed van de rituele moord op te vangen.

Het is een echt gruwelijk schilderij dat duidelijk bedoeld is om eeuwenoude vijandelijkheden tegen het Joodse volk te doen herleven.

Sint Simon van Trento
Houtgravure uit ca. 1475

Het onverwoestbare bloedsprookje
In 1475 werd een peuter genaamd Simon dood gevonden in de stad Trento, Italië. Het lijk van de jongen werd op Paaszondag ontdekt in de kelder van een Joods familiehuis. De Joodse leiders van Trento werden onmiddellijk verantwoordelijk gehouden voor de ‘rituele moord’ op de jonge Simon. Alle Joden van de stad werden gearresteerd, gemarteld en gedwongen te bekennen dat ze waren gedood.

De gebeurtenissen in Trento waren niet de eerste keer dat een joodse gemeenschap collectief verantwoordelijk werd gehouden voor de rituele moord op een christelijk kind. In 1144, in Norwich, Engeland, werd ook een 12-jarige jongen, William genaamd, dood aangetroffen. Jaren later werd zijn moord in de schuld geschoven van lokale joden als reden om ze vervolgen en te vermoorden.

Hoewel de gebeurtenissen in Italië en Engeland aan de oppervlakte vergelijkbaar lijken, vond er iets plaats tussen de twee incidenten. Drie eeuwen lang waren verslagen van joodse ‘rituele moorden’ beperkt tot lokale overlevering en monastieke kronieken. Er was geen brede toegang tot de verhalen, dus de bloedsmaad had weinig geloofwaardigheid bij het publiek.

Halverwege de vijftiende eeuw veranderde de drukpers van Gutenberg alles. Naarmate boeken, broadsheets en ander gedrukt materiaal zich op het continent verspreidden, kregen miljoenen mensen toegang tot vele vormen van kennis, waaronder ‘feitelijke’ bloedbeschuldigingen. Simon van Trento werd de eerste ‘posterjongen’ voor de dodelijke canard en – meer dan 500 jaar later – zijn er nog steeds blanke supremacisten betrokken bij zijn cultus.

In haar nieuwe boek, ‘Blood Libel: On The Trail of an Antisemitic Myth‘, onderzocht historicus Magda Teter de wortels van deze bloedkwakkel van in oude kloosterverhalen tot de pagina’s van Duitse nazi-bladen. Volgens Teter werd Simon van Trento ‘een bijna permanent onderdeel van christelijke historische verslagen.

Waaronder gezaghebbende levens van heiligen, die de christelijke verbeelding vastlegden, zelfs – zoals het manifest van de schutter van de Poway-synagoge in de buurt van San Diego in 2019 aantoont – tot in onze eigen tijd”, schreef de historicus.

De mythe dat joden christelijke kinderen vermoorden, blijft bestaan ​​in de Europese en nu ook in de verbeelding van het Midden-Oosten, hoewel – gelukkig – de daders niet langer voor een volksrechtbank moeten verschijnen,” schreef Teter, voorzitter van Joodse Studies aan de Fordham University in New York.

Plaatje hierboven: Schilderij met een typische voorstelling van het antisemitische bloedsprookje in de Sint Paulus kerk van Sandomierz in Polen uit de 18de eeuw. Joden tappen het bloed af van een christenkind om er paasbrood van te bakken [beeldbron: The Commentator]


Bronnen:

♦ naar een artikelItalian Artist Posts Image of Jewish Ritual Murder on Facebook Page” van 25 maart 2020 op de site van Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (CAMERA)

♦ naar een artikel van Matt Lebovic “Myth of Jews killing Christian children persists, says new book on blood libel” van 2 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.