Israël verwelkomt het besluit om de Olympische Spelen een jaar uit te stellen

Plaatje hierboven: De Israëlische delegatie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen te München op 26 augustus 1972. De terreurgroep Zwarte September richtte op 5 en 6 september ’72 een bloedbad aan onder de Israëlische sportdelegatie. Elf sportlui werden vermoord [beeldbron]

Leden van de Israëlische sportgemeenschap waren in grote lijnen voorstander van het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om de zomerspelen in Tokio uit te stellen tot 2021 als reactie op de coronaviruspandemie.

Het Olympisch Comité van Israël zei in een verklaring:

We verwelkomen het besluit en de officiële aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse regering over het uitstel van de Olympische Spelen. Dit was een moeilijke periode van onzekerheid en we hopen dat er de komende dagen een officiële aankondiging komt van de nieuwe tijdlijn voor 2021, zodat de nieuwe kwalificatiedoelen en -doelen duidelijk kunnen worden gemarkeerd.


We zullen snel werken om alle actieniveaus in kaart te brengen die nodig zijn om ons voor te bereiden op de nieuwe data, in organisatorische en budgettaire aspecten, met een duidelijk doel om onze atleten en professionele teams de best mogelijke voorwaarden te bieden voor een optimale voorbereiding.


Hoewel dit uitstel onvermijdelijk was, is de teleurstelling nog steeds moeilijk. In de sport maakt teleurstelling echter deel uit van het proces en de weg naar succes. We zijn ervan overtuigd dat Israëlische atleten zullen slagen en deze crisis zullen doorstaan ​​en hun mentale kracht zullen bewijzen, zoals ze in het verleden al vele malen hebben aangetoond.

Israël zou zijn grootste delegatie naar Tokio sturen voor de Olympische Spelen, die zouden plaatstvinden van 24 juli tot 9 augustus. Alex Gilady, Israëls vertegenwoordiger bij het IOC, loofde het besluit om de Spelen uit te stellen. Vanuit Japan vertelde hij dinsdag aan The Jerusalem Post:

Dit was de beste oplossing. Alle Israëlische atleten die zich al gekwalificeerd hebben, zullen nog steeds meedoen als ze dat willen. De enige andere optie was annulering, wat niet de Olympische en niet de Japanse manier is.

Een van de meest gehypte verhalen vanuit Israëls perspectief was de kwalificatie van het blauwwitte honkbalteam voor de Spelen, een van de slechts zes landen die deel zouden nemen aan het Olympische toernooi. Met een selectie van nieuwe immigranten professionele spelers en Israëlische autochtonen, lag er een podiumplaats zeer op tafel.

Team Israel general manager en voormalig Israel Association of Baseball president Peter Kurz zei tegen Post Olympics correspondent Danny Grossman:

We begrijpen de noodzaak om de Olympische Spelen uit te stellen. We zullen ons met al onze energie blijven voorbereiden op de Olympische Spelen en zullen er alles aan doen om een ​​medaille naar Israël te brengen. Blijf intussen thuis en zorg voor jezelf. We komen er samen doorheen.

Naast de Olympische Spelen werden ook de Paralympische Spelen, die vanaf 25 augustus in Tokio zouden plaatsvinden, uitgesteld tot 2021. De IDF Disabled Veterans Organization, waarvan meer dan de helft van de Paralympiërs van Israël lid is, zei dinsdag in een verklaring:

We voelen de pijn van onze uitstekende Olympische atleten, die al meer dan vier jaar aan het trainen zijn en al geweldige prestaties hebben geleverd. De IDF zal haar atleten, onze atleten, blijven steunen die met alle macht zullen blijven trainen voor de Olympische Spelen van volgend jaar. We zijn ervan overtuigd dat ze respect en prestaties zullen brengen aan de staat Israël en gehandicapte sporten over de hele wereld.

Israel Athletics president Ami Baran vertelde de Post:

Voor ons zal het ons een betere kans geven om ons voor te bereiden op 2021, vooral die atleten die niet hebben getraind vanwege de coronavirusbeperkingen. We hebben ook een handvol atleten die op het punt staan ​​te voldoen aan de Olympische criteria voor kwalificatie, en dit uitstel zal de deur openen voor meer van de atleten van Israël om deel te nemen.

Plaatje hierboven: Het Israëlische vrouwelijke gymnastiekteam won onlangs de Europese gouden medaille op weg naar Olympische Spelen. Zij zullen hun entree op de O.S. 2020 moeten uitstellen tot 2021 omwille van de coronacrisis [beeldbron: Ynet News]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Uriel Sturm “Israel backs decision to postpone Tokyo Games” van 25 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Israël verwelkomt het besluit om de Olympische Spelen een jaar uit te stellen

  1. Ik herinner me het nog goed de beelden van toen, in die tijd was het al zo dat ze het niet nodig achten om te stoppen, “the show” (a nee) “the games must go on”.
    Ik associeer de olympische spelen die ik in mijn leven heb gezien met twee gebeurtenissen de slachtpartij op Israëlische atleten en het turnwonder Nadia Comaneci.
    Vreemd maar behalve dit blijft er mij niks anders bij, toch niet van sportprestaties en gezien mijn leeftijd heb ik er toch al meerdere achter de kiezen.

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.