Iraanse regime stal ruim 1 miljard dollar uit fonds dat bestemd was om volk te helpen tegen corona

Volgens de Amerikaanse minister Mike Pompeo heeft het regime van Iran meer dan 1 miljard dollar aan humanitaire fondsen gestolen, bedoeld om de bevolking te helpen de verspreiding van het coronavirus te bestrijden.

Europese landen waren van plan om meer dan 1 miljard dollar aan medische middelen naar het Iraanse volk te brengen, dat door het virus is geteisterd. Maar Amerikaanse functionarissen zeggen dat regeringsleiders in plaats daarvan het geld in eigen zak hebben gestopt en het nu gebruiken om zichzelf te beschermen tegen het virus terwijl het zich onder de bevolking verspreidt.

Dit omvat het oppotten van medische voorraden die bedoeld waren om Iraanse burgers te helpen. Meerdere regionale rapporten hebben aangetoond dat de Iraanse leiders, voor en sinds de verspreiding van het virus, fondsen hebben gestolen die rechtstreeks waren bedoeld om het noodlijdende Iraanse volk te steunen.

Iran is het hardst getroffen door het virus en de reactie van zijn regering heeft internationale kritiek opgeleverd, vooral van de regering-Trump. Staatssecretaris Pompeo beschuldigde Iran van massacorruptie terwijl het regime propaganda blijft verspreiden, waaronder beschuldigingen dat de Verenigde Staten het coronavirus hebben gemaakt en hun zware wereldwijde sanctiecampagne gebruiken om te voorkomen dat Iran toegang krijgt tot medicijnen en humanitaire hulp.

Pompeo heeft maandag een reeks nieuwe beschuldigingen uitgebracht over de verkeerde behandeling door Teheran van de uitbraak van het coronavirus. “De verzinsels van de hoogste leider [Ali] Khamenei met betrekking tot het Wuhan-virus zijn gevaarlijk en ze brengen Iraniërs en mensen over de hele wereld meer risico,” zei Pompeo. “Feiten zijn belangrijk.

Regeringsfunctionarissen hebben meer dan een miljard euro gestolen bedoeld voor medische benodigdheden“, zei Pompeo in een van de eerste openbare verslagen over het vermeende misbruik van humanitaire fondsen in Iran, die bedoeld waren voor gebruik in gevallen zoals de uitbraak van het coronavirus. Dat bedrag bedraagt ​​ruim een ​​miljard Amerikaanse valuta. Pompeo zei ook dat Iraanse functionarissen “doorgaan met het hamsteren van de dringend benodigde maskers, handschoenen en andere medische apparatuur die op de zwarte markt te koop worden aangeboden“.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte in informatiebladen die aan verslaggevers werden verspreid duidelijk dat de miljarden aan humanitaire fondsen die Iran had gestolen, hadden kunnen worden gebruikt om het coronavirus in Iran te bestrijden. Dit omvat onder meer het misbruik van miljoenen dollars eind 2019 om tabak te kopen in plaats van medische benodigdheden.

Iraanse functionarissen hebben leugens verspreid over de aard van Amerikaanse sancties, die geen beperkingen op humanitaire hulp omvatten. Deze gesprekspunten zijn opgepikt door de Amerikaanse bondgenoten van Teheran, waaronder leden van de zogenaamde echokamer van de regering-Obama, als onderdeel van een poging om de sancties tegen Iran op te heffen.

Pompeo zei dat een deel van de reden waarom Iran een hotspot is geworden voor het coronavirus, is dat het regime weigert vluchten tussen Teheran en China te stoppen. Iran’s Mahan Air – dat door de Verenigde Staten is aangewezen als een terroristische entiteit vanwege de routineleveringen van wapens en huurlingen doorheen het Midden-Oosten – voerde ten minste 55 vluchten uit tussen Teheran en China nadat de meeste landen een reisverbod hadden uitgevaardigd.

Internationale gezondheidsautoriteiten zeggen dat ten minste vijf landen hun eerste gevallen van coronavirus hebben ervaren als direct gevolg van contact met Iran. Het is de afgelopen dagen ook duidelijk geworden dat Iran geen gehoor heeft gegeven aan waarschuwingen van zijn eigen gezondheidsfunctionarissen over hoe vluchtig en dodelijk het virus zou kunnen zijn.

In een poging om deze informatie voor de wereld te verbergen, loog Iran over het aantal infecties en sterfgevallen als gevolg van het virus, stellen de Verenigde Staten. Iran beweert officieel dat er deze woensdagochtend 24.811 bevestigde gevallen van coronavirus en 1.934 sterfgevallen in het land zijn. De werkelijke cijfers zijn echter waarschijnlijk veel hoger, hoewel ze moeilijk te schatten zijn vanwege de inspanningen van Iran om informatie voor internationale gezondheidsgroepen te verbergen.

“Het regime blijft tegen het Iraanse volk en de wereld liegen over het aantal gevallen en sterfgevallen, dat helaas veel hoger is dan het regime toegeeft”, zei Pompeo. De Amerikaanse regering is Iran blijven steunen, maar is herhaaldelijk afgewezen. Iran heeft op zijn beurt de wereldwijde pandemie gebruikt als kans om anti-VS sentiment te verspreiden.

“Khamenei heeft dit aanbod afgewezen omdat hij onvermoeibaar werkt om complottheorieën te verzinnen en ideologie voorrang geeft boven het welzijn van het Iraanse volk”, zei Pompeo. Amerikaanse sancties zijn niet en zijn nog steeds niet gericht op humanitaire kanalen die bedoeld zijn om Iran toegang te geven tot medicijnen, voedsel, apparatuur en andere levensreddende items. In feite hebben Iraanse gezondheidsbedrijven sinds januari “testkits zonder belemmering van Amerikaanse sancties geïmporteerd“, aldus de staatssecretaris.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Adam Kredo “Iranian Officials Stole More Than $1 Billion in Humanitarian Coronavirus Funds, Pompeo Says” van 23 maart 2020 op de site van The Washington Free Beacon

♦ naar een artikel van Hillel Frisch “Iran’s Coronavirus Economic Meltdown” van 18 maart 2020 en een artikelOverwhelmed by Growing Coronavirus Death Toll, Iranian Leaders Lash Out at US, EU” op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Elad Benari “EU to send humanitarian aid to Iran” van 24 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ een artikel op deze blogEuropese Unie stort 20 miljoen euro ‘humanitaire hulp’ in de oorlogskas van Iran” van 24 maart 2020 en een artikelIran heeft thans uranium verrijkt tot 5 keer meer boven de toegestane limiet v/h nucleair akkoord” van 22 maart 2020 en een artikelIraanse epidemische cultuur van leugens en desinformatie verdoezelt coronacrisis +video” van 19 maart 2020