Ere-moorden: Opnieuw vrouw doodgeschoten in Gaza voor vermeende ‘ontucht’

Waarschijnlijke eerwraak in Gaza. Een 25-jarige vrouw uit Gaza is maandag bij zonsopgang om het leven gekomen door een schot, volgens de Palestijnse nieuwssite Ramallah Mix.

Rawa Nasrallah was in haar ouderlijk huis in het Amer-project in het noorden van Gaza. De vrouw arriveerde in het Shifa-ziekenhuis in Gaza, waar ze dood werd verklaard. De politie in Gaza heeft een onderzoek geopend naar de omstandigheden van het incident.

Er zijn jaarlijks een paar dozijn eerwraakmoorden in de gebieden die onder Palestijnse controle staan. In 2018 waren er 21 van dergelijke ere-moorden bekend.

De Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en de feitelijke regering van Hamas in de Gazastrook arresteren willekeurig tientallen vreedzame demonstranten en critici van ere-moorden. De autoriteiten in de Palestijnse gebieden in Judea & Samaria blijven hard optreden tegen online-uitingen en blokkeren de toegang tot tientallen websites.

De Palestijnse strijdkrachten in Gaza gebruiken buitensporig geweld als reactie op vreedzame protesten. Marteling en andere mishandeling van gedetineerden werden vaak gemeld en werden door beide autoriteiten ongestraft gepleegd. Vrouwen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza worden continu geconfronteerd met discriminatie en geweld, volgens Amnesty International.

Minstens 24 vrouwen en meisjes zouden het slachtoffer zijn geweest van ‘eerwraak’. Ten minste acht lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LGBTI) mensen werden willekeurig gearresteerd en slecht behandeld in verband met hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Rechtbanken in Gaza blijven doodvonnissen uitspreken. De Hoge Raad voor Justitie, een orgaan dat is opgericht om de onafhankelijkheid van rechters te vergroten, werd ontbonden. De door de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever opgelegde strafmaatregelen hebben de ernstige humanitaire crisis in Gaza nog verergerd.

Zo arresteerden op 10 maart 2019  de Hamas-autoriteiten in Gaza willekeurig 13 activisten van de ‘We Want to Live’ -beweging, die van plan was vier dagen later demonstraties te organiseren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud en verslechterende economische omstandigheden.

De arrestaties vonden plaats tijdens een privévergadering in een huis van de activist Jihad Salem al-Arabeed in de stad Jabalya in de noordelijke Gazastrook. Veiligheidstroepen stormden het huis binnen zonder arrestatiebevel. Volgens de Onafhankelijke Commissie voor de Rechten van de Mens (ICHR), de Palestijnse nationale mensenrechteninstelling, werden de activisten tijdens hun detentie gemarteld en anderszins mishandeld.

Videoclip: Honor Diaries

Honor Diaries is de eerste film die de stilte verbreekt over ‘eergeweld’ tegen vrouwen en meisjes. Honor Diaries is meer dan een film, het is een beweging om vrouwen en meisjes te redden van genderongelijkheid, gedwongen huwelijken en schendingen van de mensenrechten. Honor Diaries toont negen moedige voorstanders van vrouwenrechten die banden hebben met samenlevingen met een moslimmeerderheid die een dialoog aangaan over genderongelijkheid.


Bronnen:

♦ naar een bericht van EoZ “Probable honor killing in Gaza” van 23 maart 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikel van Mariam Nabbout “We talked to Jordanian women about the horrible reality of ‘honor killings’: ‘We belong to tribes and to them honor is everything’” van 2 augustus 2017 op de site van Step Feed

♦ naar een artikel van Ramzy Baroud “Israa Ghrayeb’s ‘Honor Killing’ Should Be Our Wake-up Call” van 11 september 2019 op de site van The Palmestine Chronicle

♦ naar een artikelPALESTINE (STATE OF) 2019” van 11 maart 2019 op de site van Amnesty International

♦ een artikel op deze blogWesterse feministen apathisch in het ondersteunen van misbruikte en dissidente moslimvrouwen” van 19 januari 2020 en een artikelIslam is vrede maar niét voor de vrouwen; waarom zwijgen de feministen elders ter wereld?” van 5 januari 2020 en een artikelGeen gelijke rechten voor vrouwen in de Palestijnse gebieden; de Sharia primeert” van 20 december 2019 en een artikelAbbas verbiedt kindhuwelijken maar wel met enkele wettelijke uitzonderingen” van 7 november 2019