Laatst overgebleven Duitse vrouw, door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige, is overleden

Plaatje hierboven: Een foto uit 2019: Gertrud Steinl (midden) ontvangt het Bundesverdienstkreuz am Bande van staatssecretaris Anna Stolz (links). Durgemeester van Nurenberg Ulrich Maly (rechts) zei toen: “Met haar belangeloze inzet is Gertrud Steinl een rolmodel voor ons allemaal. De stad Neurenberg zal haar altijd eren” [beeldbron: Nord Bayern]

Wie één leven redt, redt de hele wereld” – deze zin uit de Joodse Talmoed werd door de Joodse gemeenschap in Neurenberg gekozen om Gertrud Steinl te herdenken bij een begrafenis. Als jonge vrouw had Steinl een Joodse vrouw uit Polen voor de nazi’s verborgen en haar gered.

Gertrud Steinl, de laatste overlevende Duitser die door het Yad Vashem Holocaust-herdenkingscentrum in Jeruzalem werd geëerd voor het redden van Joden tijdens de Holocaust, is op 97-jarige leeftijd overleden.

Het Duitse persbureau dpa citeerde zondag de voorzitter van Die Israelitische Kultusgemeinde Nürnberg (IKGN), Andre Freud, en zei dat Steinl maandag stierf, aan de vooravond van haar 98ste verjaardag.

Steinl, geboren in 1922 in het Sudetengebied, werd in 1979 erkend als Rechtvaardig onder de Volkeren, de hoogste eer van Israël aan niet-Joden die hun leven riskeerden om Joden te redden tijdens de Holocaust.

Volgens een vermelding op de Yad Vashem-website was Steinl een opzichter in een fabriek in de Poolse stad Stryj tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen een werknemer haar toevertrouwde dat ze Joods was.

Steinl stuurde de vrouw, Sarah Shlomi (geboren Froehlich), om bij haar ouders te gaan wonen – en zorgde er aldus voor dat Shlomi niet naar een nazi-concentratiekamp zou worden gedeporteerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Marcy Oster “Last surviving German recognized by Yad Vashem as righteous gentile for Holocaust heroism dies” van 23 maart 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

♦ naar een artikelNürnberger Trägerin des Bundesverdienstkreuzes gestorben; Gertrud Steinl hatte zur NS-Zeit eine Jüdin versteckt gehalten” van 21 maart 2020 op de site van Nord Bayern