Europese Unie stort 20 miljoen euro ‘humanitaire hulp’ in de oorlogskas van Iran

Volgens France24 zal de Europese Unie 20 miljoen euro humanitaire hulp naar Iran sturen om de uitbraak van het coronavirus te helpen verlichten, zei Josep Borrell, de topdiplomaat van de EU op maandag.

We hebben niet veel humanitaire hulp kunnen verlenen, maar er zit ongeveer € 20 miljoen in de pijplijn … die we naar verwachting in de komende weken zullen afleveren“, zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, in een videonieuwsconferentie.

We zijn het ook eens om het verzoek van Iran en ook van Venezuela aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te steunen om financiële steun te krijgen“, voegde hij eraan toe.

Iran is het land in het Midden-Oosten dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus, met meer dan 1.800 doden en 23.049 geïnfecteerde mensen. Het virus heeft minstens 12 Iraanse politici en functionarissen gedood, zowel zittende als voormalige, en besmet nog eens 13 die in quarantaine zijn geplaatst of worden behandeld.

De opmerking van Borrell kwam nadat de Iraanse president Hassan Rouhani het aanbod van humanitaire hulp van Washington had afgewezen en eraan had toegevoegd dat de VS de sancties moet opheffen als het Iran wil helpen de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

“Amerikaanse leiders liegen … Als ze Iran willen helpen, hoeven ze alleen maar sancties op te heffen … Dan kunnen we de uitbraak van het coronavirus aanpakken”, zei Rouhani. De opmerkingen van Rouhani komen een dag nadat de opperste leider van Iran, Ali Khamenei, de Amerikaanse hulp weigerde om COVID-19 te bestrijden en beweerde dat het virus door de mens gemaakt kon zijn door Amerika.

Borrell heeft de afgelopen tijd contact gehad met Iran in een poging de nucleaire deal van 2015 tussen Iran en de wereldmachten levend te houden. Iran heeft de naleving van de deal van 2015 geleidelijk teruggeschroefd als reactie op de terugtrekking van de overeenkomst door de Amerikaanse president Donald Trump in mei 2018.

In een van de stappen herstelde de Islamitische Republiek de uraniumverrijking in de ondergrondse Fordow-faciliteit in strijd met de deal. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben geprobeerd de overeenkomst te redden, maar hebben onlangs het geschilmechanisme in gang gezet in de nucleaire deal dat uiteindelijk zou kunnen leiden tot het opnieuw instellen van VN-sancties tegen Iran. Borrell bezocht vorige maand Teheran, waar hij gesprekken voerde met Iraanse functionarissen met als doel de spanningen over het nucleaire programma van de Islamitische Republiek te verminderen.

De thans aangekondigde financiële hulp van de EU aan Iran volgt op een rapport van het Internationaal Atoomagentschap dat gisteren werd bekend gemaakt en een reeks inbreuken van Iran meldt op verschillende delen van het internationale akkoord uit 2015. Het rapport toonde aan dat de Iraanse voorraad verrijkt uranium thans meer dan vijf keer zo hoog is als de in het akkoord vastgestelde limiet.

Het rapport zegt dat de Iraanse voorraad op 19 februari 2020 het equivalent van 1.510 kilogram bedroeg, in tegenstelling tot de limiet van 300 kg die in de overeenkomst was vastgelegd. Sommige deskundigen beschouwen dit aantal als voldoende materiaal om een ​​kernwapen te produceren.

Maar daar lijkt de EU geen oren naar te hebben. In de gekende (en vaak noodlottige) Europese appeasement politiek, denkt de EU dat het de Ayatollah’s in Iran kan lijmen en in het gareel kan houden. Intussen volgt Teheran zijn eigen koers en is flink op weg om een atoomwapenmacht te worden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Elad Benari “EU to send humanitarian aid to Iran; EU foreign minister says €20 million in humanitarian aid will be sent to Iran to help alleviate the coronavirus outbreak” van 24 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Jonathan S. Tobin “Pandemic is no reason to let Iran off the hook” van 23 maart 2020 en een artikelIs Tehran exploiting the coronavirus pandemic to continue its nuclear pursuit?” van 18 maart 2020 en een artikelHas Russia won the war on the coronavirus pandemic?” en een artikelAs Iran struggles with coronavirus, will it lash out against Israel, US?” van 22 maart 2020 op de site van Israel Hayom

♦ een artikel op deze blogIraanse leider weigert hulp van VS: ‘Ze willen ons infecteren met COVID-19 nepmedicijnen’” en een artikelIran heeft thans uranium verrijkt tot 5 keer meer boven de toegestane limiet v/h nucleair akkoord” van 23 maart 2020

6 gedachtes over “Europese Unie stort 20 miljoen euro ‘humanitaire hulp’ in de oorlogskas van Iran

 1. En zo kennen we onze EU weer.

  Sinterklaas spelen door onze centen zonder toestemming weg te sluizen naar dictatoriale regimes.

  Hoe durven ze!

  Met 20 miljoen Euro zou je heel wat humanitaire hulp binnen Europa kunnen geven…..en dat is hard nodig ook!

  Hopelijk is het na deze corona misère afgelopen met de EU en hun illegale geldsmijterij & steun aan foute regimes.

  Europeese landen hebben in deze crisis laten zien hoe overbodig deze organisatie is……weg ermee!

  Liked by 2 people

 2. keyboard hapert

  … aan Israël wanneer deze natie, ooit hulp zou behoeven.
  Gelukkig is dat laatste niet nodig want intellectueel zijn ze lichtjaren verwijderd van die despoten uit eu brussel.

  Liked by 1 persoon

 3. Nexit nu, de EU is toch en waardeloze bende, EU landen worden door Rusland en China geholpen omdat de EU geen flikker doet !

  Like

Reacties zijn gesloten.