Antwerpse Joodse gemeenschap zet zich schrap voor 85% infectiepercentage en honderden doden

Plaatje hierboven: Enkele orthodoxe Joden op de Belgiëlei in Antwerpen. Zij doen het allemaal zonder die “decadente” bijverschijnselen van onze maatschappij zoals televisie, radio en kranten maar hebben wél gsm’s. “Corona? Nooit van gehoord!” Als dat maar goed afloopt…

Leiders van de Joodse gemeenschap in Antwerpen voorspellen dat het coronavirus 85% van zijn leden zal infecteren – een aanzienlijk hoger percentage dan verwacht voor de Belgische bevolking.

De projectie, die vorige week werd opgesteld en verkregen door het Jewish Telegraphic Agency, voorspelt ook dat de komende weken ten minste 550 doden zullen vallen in de zwaar haredi orthodoxe gemeenschap, gebaseerd op een berekening van een sterftecijfer van 3,4% onder 25.000 mensen.

De maandagmiddag van 23 maart heeft België – dat reeds een week geleden gedeeltelijk werd afgesloten – 3.743 bevestigde geïnfecteerden en 88 sterfgevallen als gevolg van het COVID-19-virus. Marc Van Ranst, zowat de meest bekende viroloog van het land, zei afgelopen dinsdag dat hij verwacht dat de helft van de Belgische bevolking het virus zal oplopen, terwijl andere schattingen het cijfer op 70% schatten.

De schatting voor Antwerpse joden is “hoger dan de algemene bevolking vanwege sociale interacties“, volgens het projectiedocument dat is opgesteld door medische experts in de gemeenschap. Een vijfde van de gemeenschap, of ongeveer 3.400 mensen, zal in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en 10%, of 1.700 van de leden, zal volgens de schatting een kritieke medische toestand bereiken.

Het hogere besmettingspercentage “is logisch, omdat Antwerpse joden elkaar allemaal kennen, elke synagoge is een uitgebreide familie“, vertelde Michael Freilich, een modern-orthodoxe parlementslid uit Antwerpen, aan JTA. “Als de gemiddelde Belg een kring van vijftien goede vrienden en familie heeft,” zei hij, “dan zijn dat er bij Antwerpse Joden 150 mensen.

Rabbi Pinchas Kornfeld, secretaris-generaal van de Machsike Hadas religieuze gemeenschap in Antwerpen, vertelde JTA dat hij op de hoogte was van verschillende gemeenschapsleden die in zelfisolatie kwamen omdat ze vermoeden dat ze het virus hebben. Er zijn geen doden of ernstige gevallen binnen de gemeenschap, zei hij.

Rabbijnse autoriteiten van over de meerdere haredi-secties van Antwerpen hebben gemeenteleden opgedragen om de afsluitingsbevel te respecteren en zich niet te verzamelen met mensen van buiten hun eigen huishouden. Velen hebben zich daaraan gehouden, maar sommigen in de gemeenschap negeren de noodregels,” volgens Shmulie ‘Samuel’ Markowitz, hoofd van de noodhulp- en reddingseenheid van de Joodse gemeenschap in Hatzole Antwerp.

In een gepassioneerd WhatsApp-pleidooi voor veel gemeenschapsleden, drong Markowitz er bij de Antwerpse joden op aan om regels te respecteren die meer dan 10 mensen ervan weerhouden dezelfde ruimte in een winkel te bezetten. “Mensen dringen naar binnen en brengen hun kinderen mee, en dit moet stoppen“, zei hij in de boodschap.

Freilich zei dat de verschrikkelijke projecties kunnen worden vermeden. “Sociale afstand en gedeeltelijke quarantaine zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat dergelijke aantallen nooit worden bereikt“, zei hij.

Kornfeld zei dat leden van zijn gemeenschap terughoudend zijn om anderen over ziekten te vertellen, wat de onzekerheid over het virus vergroot.”Mensen willen niet zeggen ‘ik heb corona’,” zei hij. “Het wordt gezien als een privéaangelegenheid, dus er is geen manier om te weten hoe ver het tot dusver is verspreid.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Antwerp Jewish community braces for 85% infection rate and hundreds of deaths from coronavirus” van 20 maart 2020 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)