Iran heeft thans uranium verrijkt tot 5 keer meer boven de toegestane limiet v/h nucleair akkoord

Plaatje hierboven: Premier Benjamin Netanyahu houdt een bordje omhoog met daarop de inkompoort van de verdachte atoomsite in Turquzabad-district van Teheran terwijl hij een toespraak houdt voor de Verenigde Naties tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 27 september 2018 in New York City [beeldbron: Stephanie Keith/AFP]

Met al het andere nieuws kreeg dit AP-verhaal van 3 maart j.l. niet genoeg aandacht. De chef van het controle agentschap van de de Verenigde Naties (IAEA) heeft op dinsdag alarm geslagen bij de samenwerking van Iran met de dienst en eiste ‘opheldering’ over een niet-aangegeven locatie in Teheran waar eind vorig jaar uraniumdeeltjes werden gevonden.

Het komt op dezelfde dag dat de IAEA twee rapporten heeft uitgebracht, één over het huidige nucleaire programma van Iran en de andere over de weigering van toegang tot twee sites die de dienst wilde bezoeken. De IAEA dringt al maanden bij Teheran aan voor informatie over het soort activiteiten dat wordt uitgevoerd op de niet-aangegeven locatie waar de uraniumdeeltjes zijn aangetroffen.

Hoewel de IAEA de betreffende locatie niet heeft geïdentificeerd, vertelden diplomatieke bronnen aan AFP dat het agentschap Iran vroeg naar een locatie in het Turquzabad-district van Teheran, waar Israël in het verleden geheime atoomactiviteit heeft vastgesteld.

Bovendien, volgens een rapport van de IAEA op dinsdag, ‘identificeerde het Agentschap een aantal vragen met betrekking tot mogelijk zwartwerk van nucleair materiaal en nucleair gerelateerde activiteiten op drie locaties in Iran’. Bij een van hen zei het rapport dat de IAEA vanaf begin juli 2019 ‘activiteiten … in overeenstemming met de inspanningen om een ​​deel van de locatie te ontsmetten’ had waargenomen.

Een diplomatieke bron zei dat de drie locaties gescheiden waren van Turquzabad. De bron zei ook dat werd aangenomen dat de vragen van de dienst verband hielden met de historische nucleaire activiteiten van Iran en niet met de naleving van de nucleaire deal van 2015 met wereldmachten. Het IAEA-rapport zegt dat de dienst vorig jaar voor het eerst vragen heeft gesteld over de sites en dat Iran de toegang tot twee ervan heeft geweigerd die de dienst eind januari wilde bezoeken.

Het tweede rapport van de dienst beschreef de huidige inbreuken van Iran op verschillende delen van een belangrijke internationale deal uit 2015 over het terugschroeven van zijn nucleaire programma. Het rapport toonde aan dat de Iraanse voorraad verrijkt uranium nu meer dan vijf keer zo hoog is als de in het akkoord vastgestelde limiet.

Het zei dat de Iraanse voorraad op 19 februari 2020 het equivalent van 1.510 kilogram bedroeg, in tegenstelling tot de limiet van 300 kg die in de overeenkomst was vastgelegd. Sommige deskundigen beschouwen dit aantal als voldoende materiaal om een ​​kernwapen te produceren, afhankelijk van het exacte zuiverheidsniveau. Er zijn echter nog verschillende stappen nodig, waaronder verdere verrijking, om het geschikt te maken voor gebruik in een wapen.

Is het niet cynisch dat de mensen (in Iran) die het coronavirus gebruiken als middel om het Westen onder druk te zetten om sancties op te heffen, dit niet eens vermelden?

Noch Europa noch de VN maken zich blijkbaar weinig zorgen om deze ontwikkelingen. Wellicht hebben ze al geaccepteerd dat Iran binnen afzienbare tijd atoomwapens bezit vandaar dat ze laten betijen. Afwachten wat de VS, Saoedi-Arabië en vooral Israël daarvan zullen vinden…


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Iran’s enriched uranium now at 5X JCPOA limits” van 22 maart 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ naar een artikelIAEA chief demands ‘clarifications’ on Iran’s nuclear programme” van 3 maart 2020 op de site van France24

Een gedachte over “Iran heeft thans uranium verrijkt tot 5 keer meer boven de toegestane limiet v/h nucleair akkoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.