Netanyahu: Virus kan grootste bedreiging voor de mensheid vormen sinds de middeleeuwen.

Israël is deze ochtend ontwaakt temidden van alarmerende signalen dat het coronavirus zich blijft uitbreiden.

Op dit ogenblik, zondagnamiddag 22 maart, zijn er 945 Israëliërs besmet en één dode. Het goede nieuws is dat 37 mensen zijn hersteld. Met die cijfers staat Israël op de 25ste plek in de lijst van meest getroffen landen.

Ook in de Palestijnse gebieden sluimert corona met 59 besmette personen in Judea & Samaria en 2 besmette personen in de Gazastrook, de eerste bevestigde zieken in Hamasland. Echter, veel Israëliërs beseffen nog steeds niet de ernst van de situatie en denken dat het enkel maar een boze droom is maar deze nachtmerrie zou wel eens lang, héél lang, kunnen aanslepen en een nieuwe realiteit creëeren.

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde zaterdag dat de gezondheidszorgsystemen van landen over de hele wereld op instorten staan ​​als de verspreiding van het coronavirus niet kan worden beheerst en stelde dat het virus de grootste bedreiging voor de mensheid zou kunnen blijken te zijn sinds de middeleeuwen.

Tegelijkertijd smeekte hij zijn oppositierivaal Benny Gantz om zich bij hem aan te sluiten bij een ‘noodeenheid-regering’ om Israël te helpen redden van het virus, waar hij zei dat het dreigde ‘tienduizenden’ te doden. Netanyahu zei dat hij de macht volledig gelijkmatig zou delen met Gantz’ Blauw & Witte Partij voor drie jaar, hoewel hij erop zou staan ​​om de eerste 18 maanden van die periode als premier te dienen, waarna Gantz het vervolgens zou overnemen.  Gantz kreeg maandag de opdracht van de Israëlische president om een ​​regering te vormen, na de steun te hebben ontvangen van 61 van de 120 parlementsleden.

In een interview met Channel 12-nieuws gaf Netanyahu een reeks angstaanjagende voorspellingen over de mogelijke wereldwijde impact van het virus – waarvan de nauwkeurigheid in dit stadium niet definitief kan worden bepaald – maar ontkende dat hij probeerde het Israëlische publiek in paniek te brengen om hem als premier te behouden.

Netanyahu heeft de afgelopen weken snel gehandeld om de grenzen van Israël te sluiten en een interne semi-lockdown op te leggen om te proberen de besmetting te dwarsbomen; Sinds zaterdagavond zijn er bijna 900 Israëli’s besmet en is er één dodelijk slachtoffer. Hij zei ‘niemand weet’ hoe verwoestend het virus uiteindelijk zou blijken, maar dat het ’60, 70, 80 procent’ van de bevolking van sommige landen zou kunnen infecteren, met een enorm aantal dodelijke slachtoffers.

Met een dodental “dat varieert tussen 1 en 4%”, zei hij, “zou dat in Engeland een miljoen of twee miljoen” dodelijke slachtoffers kunnen betekenen. “Landen die hun grenzen niet sloten toen het virus zich vanuit China begon te verspreiden,” zei hij, met specificatie van Italië, Spanje, Frankrijk en het VK, “staan ​​op het punt de controle te verliezen.”

Sommigen van hen, merkte hij op, hebben al duizenden doden. In de Verenigde Staten, voegde hij eraan toe, was de situatie bijzonder ernstig in Californië en New York, waar de autoriteiten op weg waren naar een afsluiting. “Ze verliezen de controle”, zei hij. Israël, dat wel zijn grenzen heeft gesloten, “verkeert in een veel betere situatie”, maar wordt mogelijk nog steeds geconfronteerd met ‘tienduizenden doden’, zei hij. “Dit is geen verzinsel.”

Netanyahu zei dat zijn strategie in de eerste plaats was om geïnfecteerden te lokaliseren, te isoleren en te behandelen, en ten tweede om diegenen die gezond zijn in staat te stellen uit de huidige semi-lockdown te komen, weer aan het werk te gaan en de economie te redden. “Zoals de zaken er nu voor staan”, erkende hij, “vernietigen we de economie.”

Hij zei dat de huidige semi-lockdown-regels minimaal van kracht blijven tot na de Paasvakantie van volgende maand. Zijn doel, zei hij, was om enorme aantallen tests uit te voeren, in de hoop dat kon worden vastgesteld dat sommige mensen antilichamen ontwikkelden om het virus te weerstaan ​​en veilig konden worden ‘bevrijd’ van isolatie – mits dat het kan worden vastgesteld dat mensen geen tweede keer besmet kunnen raken.

Op dit punt dat hij werd onderbroken door nieuwsanker Dana Weiss, protesteerde hij en zei: “Ik probeer de burgers te redden, jij, mijn kinderen … We bevinden ons misschien niet alleen in de ergste crisis van een eeuw, maar in de ergste sinds de middeleeuwen”, zei hij. “Alle medische diensten ter wereld staan ​​op instorten” als we geen controle over dit virus kunnen krijgen, zei hij, “omdat het aantal patiënten zo astronomisch zal zijn.”

Plaatje hierboven: Olieverfschilderij ‘Hel’ van Hieronymus ‘Jeroen’ Bosch (1450-1516)


Bronnen:

♦ naar een artikelNetanyahu urges Gantz to help him ‘save Israel’ as nations sink like ‘Titanics’” van 21 maart 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “Netanyahu: Virus kan grootste bedreiging voor de mensheid vormen sinds de middeleeuwen.

  1. Niet alleen in Israël twijfelen er velen of het niet meer is als een boze droom…
    Mensdom en dierenrijk in mijn beleving nog nooit zo toepasselijk geweest.

    Like

Reacties zijn gesloten.