‘De natuur neemt Venetië terug’: dieren in het wild keren terug naar een toeristenvrije stad

Eindelijk wat goed nieuws dat de coronacrisis wat naar de achtergrond duwt. “De natuur neemt Venetië terug“, blokletterde gisteren de Britse krant The Guardian.

Dieren in het wild keren terug naar toeristenvrije stad. Nu de cruiseschepen zijn verdwenen en de 20 miljoen [!] toeristen die jaarlijks naar Venetië afzakken en de souvenirstalletjes dus gesloten zijn, heeft de quarantaine ingevolge de coronaravage de waterwegen van La Serenissima getransformeerd.

Wat eraan voorafging
Op de dag dat ik geboren werd leefden er 2,53 miljard mensen op deze aardbol. Vandaag zijn dat er 7,8 miljard, het 3-voudige dus. Jaarlijks neemt de bevolking toe met ca. 85 miljoen mensen. En die moeten allemaal eten en drinken, hun gevoeg doen, dromen van een eigen huis, een lap grond, twee of drie kinderen, twee of drie auto’s per gezin, een goed betaalde job annex vet pensioen en elk jaar minstens twee keer op vakantie, vervroegd pensioen en een gezond leven tot 85 à 90 jaar.

Het resultaat van dat streven in combinatie met een ongelimiteerde bevolkingsgroei en ongelijke verdeling van de welvaart en kansen zien we vandaag. Maar hoe het anders kan, is te zien hoe tot eenieders verbazing hoe snel de natuur terugneemt wat ze verloren heeft sinds de dageraad van de industriële revolutie en het verschijnsel mens. We hebben het met z’n allen verpest, maar er is hoop … voor de aarde!

Helder water schenkt leven
Wie vandaag neerkijkt in de wateren van de grachten van Venetië krijgt meteen een duidelijk zicht op de zandbodem waar scholen kleine visjes en krabben en veelkleurige planten. “Het water is blauw en helder”, zegt Gloria Beggiato, eigenaar van het beroemde Metropole Hotel op een steenworp afstand van het San Marcoplein en met uitzicht over de lagune van Venetië.

“Het is zo kalm als een vijver, want er zijn geen golven meer die worden veroorzaakt door gemotoriseerde boten die dagjesmensen vervoeren. En natuurlijk zijn de gigantische cruiseschepen verdwenen”, vervolgde ze.

Onder de strikte regels van zelfopsluiting van Venetië om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen – alle reizen behalve met de hond wandelen of eten kopen – zijn verboden en is de oude stad bijna van de ene op de andere dag getransformeerd. De honderden kanalen van La Serenissima zijn vrij van snel rijdende motorboottaxi’s, transport- en toeristenboten.

De puffende vaporetti-waterbussen varen nu met een kortere dienstregeling. Zelfs de meeste gondels liggen aangemeerd. De helderheid van het water is dramatisch verbeterd. Aalscholvers zijn teruggekeerd om te duiken voor vissen die ze nu kunnen zien. Bij de vaporetto-halte Piazzale Roma hebben eenden zelfs een nest gemaakt. “Iemand heeft een bord geplaatst met de tekst: ‘Betreed de eendeneieren niet’,” zei Beggiato. “Een tijdje geleden was dit helemaal onvoorstelbaar.”

Vandaag zal het dodental van het coronavirus in Italië de kaap van 5000 doden overschrijden en dat op amper een paar weken tijd. Sinds de dodentol deze van China overtreft, heeft de regering van Giuseppe Conte geprobeerd de burgers thuis te houden met een mix van sociale media en politiecontroles.

Maar de lokale bevolking begeeft nog steeds voorzichtig naar buiten om hun dagelijkse boodschappen te doen – behalve nu in een stad zonder bezoekers. Het is een opmerkelijke transformatie voor een stad die tot voor kort protesten aankeek tegen verzadiging van toerisme onder de No Grande Navi-slogan gericht tegen de reusachtige cruiseschepen die tot in het oude stadscentrum varen.

Op de wereldberoemde en meestal overvolle Rialto-markt zijn de meeste vis- en groentestalletjes nog steeds open, hoewel er maar weinig klanten zijn. Alle markten mogen klanten bedienen op minimaal één meter afstand. In de rij om vis te kopen, herinnerde Franco Fabris, een architect zich: “Toen ik een kind was, vaarden er veel minder boten in de grachten en veel kinderen sprongen erin en gingen zwemmen.

Voor het moment ga ik niet vissen, omdat alle restaurants die ik lever gesloten zijn, dus wat heeft het voor zin?” zei Franco Folin, een visser. “Maar als dit allemaal achter de rug is, zien we misschien wel meer vis terugkomen omdat het vissen op dit moment verboden is – er zal ontzettend veel extra zeeleven in de lagune zijn.

Video: Dolfijnen en vissen: de natuur herleeft in ruimtes die door de mens verlaten werden nadat de quarantaine in een aantal Italiaanse steden van kracht werd ingevolge de uitbraak van het coronavirus COVID-19. “De ene zijn dood is voor de ander het leven …”


Bronnen:

♦ naar een artikel van John Brunton “‘Nature is taking back Venice’: wildlife returns to tourist-free city” van 20 maart 2020 op de site van The Guardian

♦ naar een artikel van DW “Natuur herovert Venetië: helderblauw water, vissen en broedende eenden in het midden van de stad” van 21 maart 2020 op de site van Het Laatste Nieuws (HLN)

Een gedachte over “‘De natuur neemt Venetië terug’: dieren in het wild keren terug naar een toeristenvrije stad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.