Joodse ultra-orthodoxe leiderschap belaagd door corona annex beschermingsmaatregelen

De Satmar Rebbe Aharon Teitelbaum is gediagnosticeerd met coronavirus, meldde Kikar Hashabbat. Er wordt aangenomen dat hij de ziekte heeft opgelopen door een van de kosters die met hem samenwerkten.

Volgens Kikar Hashabbat ontving de chassidische leider de resultaten van zijn test vlak voor de sabbat en heeft de gemeenschap gevraagd voor hem te bidden. Vanuit zijn privékamer las hij de gebeden voor de sabbat. Hij riep de vrouwen van zijn gemeenschap op “om hun zedigheid te vergroten” en riep zijn chassidische volgelingen op om “hun studie van de Thora te vergroten en de tijden voor de Torah-studie vast te leggen.

Rebbe Aaron Teitelbaum (geboren 20 oktober 1947) is een van de twee Grand Rebbes van Satmar en de opperrabbijn van de Satmar-gemeenschap in Kiryas Joel, New York. Satmar is een van de grootste chassidische dynastieën ter wereld: het geschatte aantal aangesloten mannen, vrouwen en kinderen varieert tussen 65.000 en 75.000. Satmar kenmerkt zich door strikte religieuze therapietrouw, verwerping van de moderne cultuur en anti-Zionisme.

Plaatje hierboven: Ook in Antwerpen bevind zich een grote Satmar gemeente met duizenden leden en een grote synagoge in de Jacob Jacobstraat. Hieronder een publieke verbranding van de Israëlische vlag begin 2012 in een jongensschool van Satmar, Antwerpen [beeldbron: Joods Actueel]

Chabad Rabbi overleden
Rabbijn Masoud Touboul, een van de leidende Chabad-chassidim in Frankrijk, is overleden na het oplopen van het coronavirus. De 60-jarige Touboul was de directeur van de meisjesinstelling Beit Hanna in Parijs, bijgewoond door zo’n 2000 studenten. Een van zijn zonen is chassidische muziekproducent Levi Touboul.

Chabad chassid, Michael Tayeb, een inwoner van Kfar Chabad die alijah uit Frankrijk maakte, zei: “[Hij was] mijn beste vriend. Ik ben geschokt. Hij zal begraven worden zonder [reinigingsrituelen] of een minyan [voor het reciteren van kaddisj]. Ik sprak zojuist met zijn zoon. [Touboul] was een echte Lubavitch-chassid in Parijs met Rabbi Azimov,” zei hij.

Orthodoxe tradities onder vuur
De politie heeft op woensdag een ultra-orthodox huwelijk onderbroken dat in strijd was met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De politie zei dat ongeveer 150 mensen deelnamen aan het evenement in de nederzetting Beitar Illit op de Westelijke Jordaanoever, ruim boven het bevel van de regering dat niet meer dan 10 mensen tegelijk in een kamer zouden zijn.

“De politie die ter plaatse arriveerde, beval de deelnemers te ontbinden en hield een verdachte aan wegens het schenden van een volksgezondheidsorde en het in gevaar brengen van het publiek. De eigenaar van de evenementenhal zal in de toekomst worden gevonden en binnengebracht [voor ondervraging] ‘, zei de politie in een verklaring. De ultraorthodoxe Kikar HaShabbat-nieuwssite identificeerde de gedetineerde als de bruidegom. Hij werd vrijgelaten na ondervraging door de politie, aldus het rapport.


Bronnen:

♦ naar een artikelSatmar Rebbe diagnosed with coronavirus” van 21 maart 2020 en een artikelChabad emissary dies of coronavirus in France” van 22 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Eric Cortellessa “As virus spreads, US officials struggle to halt ultra-Orthodox gatherings” en een artikel van Ben Sales “Passover in a plague: Families on Zoom, solo seders and broken traditions” van 20 maart 2020 en een artikelPolice break up another ultra-Orthodox wedding for flouting virus restrictions” van 19 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelExtremistische vlagverbranding op koer van Antwerpse Satmar-synagoge” van 12 mei 2012 op de site van Joods Actueel

Een gedachte over “Joodse ultra-orthodoxe leiderschap belaagd door corona annex beschermingsmaatregelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.