Religieuze leiders: Coronavirus is straf van G’d en teken van de komst van de Messias

Plaatje hierboven: In de pilootaflevering van de omstreden Netflix-serie The Messiah, rol gespeeld door de Belgische acteur Mehdi Dehbi, leidt de nieuwe Christus zowat  2000 Syrisch-Palestijnse vluchtelingen naar Israël waar hij wordt gearresteerd en ondervraagd wordt door de Shin Bet [beeldbron: IMDB]

We hebben net genoeg religie om elkaar te haten, maar niet genoeg om elkaar lief te hebben” (Jonathan Swift)

Onrustige tijden leiden vaak tot onbezonnen conclusies over de oorzaak van dergelijke moeilijkheden, niet meer dan door sommige religieuze leiders van om het even welke religie.

Gebruikmakend van de angst voor de coronacrisis proberen malafide religieuze figuren, nep-predikanten en kwakzalvers allerhande, nog wat garen te spinnen uit de ellende en en passant nog gauw wat zieltjes te winnen voor zijn of haar geloof.

Niet door ze te troosten of te helpen, maar door hun vrije geesten in te palmen en in één moeite hun zakken te ledigen voor eigen profijt. “Mijn G’d – of Allah – is de enige echte ware. Al die anderen zijn slecht,” onmiddelijk gevolgd door “Open uw geldbeugels! U mag doneren wat u wilt, maar méér is altijd beter!

Of in de woorden van de Indische geleerde Jiddu Krishnamurti (1895-1986): “Religie in de geijkte betekenis van het woord is tegenwoordig een zaak van propaganda geworden, van gevestigde belangen, met veel bezittingen en met een uitgebreid hiërarchisch, bureaucratisch systeem van ‘spiritualiteit’.” Kortom: religie is business.

De Messias komt! Hij komt eraan!
Opperrabbijn van Safed Shmuel Eliyahu plaatste maandag een video op YouTube waarin hij opmerkte dat mensen hem vroegen waarom de coronavirus pandemie door God naar de wereld is gestuurd. Eliyahu antwoordde dat de wereld dichter bij “de dagen van de Messias” komt en suggereerde verder dat de uitbraak van het coronavirus meer gehoor gaf aan Gods woord.

Eliyahu, een hardline rechtse religieuze leider, nam nota van de recente opmerkingen van paus Franciscus, die heeft opgeroepen tot een striktere naleving van de sabbat door christenen en goedkeurend heeft gesproken over de joodse viering van de sabbat.

Misschien zullen de moslims ons zeggen dat we de tempel moeten bouwen“, vervolgde de rabbi, iets waarvan vaak wordt aangenomen dat het de komst van de messias aankondigt. “Het Joodse volk leeft, we worden wakker, openen onze ogen, stoppen alle onzin die we doen en komen echt dichter bij de sabbat.”

Een andere hardline-leider van religieus rechts, Rabbi Shlomo Aviner, schreef zondag dat het coronavirus een rectificatie is voor de arrogantie en hooghartigheid van de mensheid, en een terechtwijzing tegen moreel relativisme.

In onze tijd denkt de mens dat hij God is, dat hij de meester is en kan beslissen wat goed en slecht is, iets dat moreel relativisme of postmodernisme wordt genoemd“, schreef Aviner op de Kipa-nieuwssite. “Als dit het geval is, dan is de mensheid trots, de mensheid weet alles, begrijpt alles, laten we je zien vechten tegen de kleinste van Gods scheppingen. Deze creatie wordt corona genoemd, een kroon,” vervolgde hij.

De doornenkroon van de Christus aka Corona

Coronavirus wordt zo genoemd vanwege de kroonachtige opstelling van eiwitten op het virus wanneer bekeken onder een microscoop. “We moeten de kroon aan God teruggeven,” concludeerde hij.

Op Twitter zei Aviner echter dat de coronavirusuitbraak in Israël één goede zaak had veroorzaakt. “Bijna de hele niet-joodse cultuur is gestopt. Academia, het ministerie van Onderwijs, recreatiecultuur, reizen naar het buitenland “, schreef de rabbijn op de microblogsite van de 21e eeuw.

Eerder deze maand gaf een prominente ultraorthodoxe leider, Rabbi Meir Mazuz, een vergelijkbare en meer specifieke uitleg aan Aviner’s. Hij beweerde dat de LGBTQ-gemeenschap en de Gay Pride-marsen tegen de natuur waren en de coronaviruspandemie hadden veroorzaakt. En Mazuz is niet de enige geestelijke die zulke beschuldigingen heeft geuit.

Pastoor Steven Andrew van de Amerikaanse Christelijke Kerk bestempelde de maand maart als “Bekeer u van de LGBT-zonde-maand“, en zei dat “Gehoorzamen aan God zal de Amerikanen beschermen tegen ziekten, zoals het coronavirus.’

Boze moslimleiders
En eind februari zei een moslimprediker die sprak op de officiële Palestijnse Autoriteit TV dat corona “een van de Almachtige soldaten van Allah” is en dat Allah de zondaars straft – “degenen die zijn gelovigen aanvallen“.

Een prominente harde Iraanse geestelijke, Ali Reza Banahyan, riep de Iraniërs op het coronavirus te verspreiden om de komst van de verwachte Mahdi, de messiaanse figuur in de sjiitische islam, te bespoedigen. Banahyan zei dat het uitbreken van het virus een teken is van de opkomst van de Mahdi, die volgens sjiieten aan het einde van de tijd zal ontstaan.

De echte betekenis van de epidemieën is een beproeving van de Almachtige Allah en een straf. Een proces voor de gelovigen en een straf voor de zondaars“, zei de prediker, wiens naam niet bekend werd gemaakt, volgens een vertaling van de Palestijnse Media Watch-organisatie. “Als de epidemie niet-gelovigen schaadt onder de misbruikers en de agressors, dan is dat straf. Dit virus is een van de soldaten van de Almachtige Allah en hij laat het los op degenen die zijn gelovigen aanvallen.

In Lahore, Pakistan, zei een leermeester van Tanzeem-e-Islami Hafiz Aakif Saeed dat de angst en paniek over de hele wereld in de nasleep van het coronavirus ongetwijfeld een soort Toorn van Allah de Almachtige was, die grotendeels over de ontwikkelde wereld en hun onderdrukkingsheersers rasde als een straf omdat zij onschuldige moslims hadden onderworpen en blootgesteld aan vervolging en genocide in de afgelopen 50 jaar.

In een verklaring op vrijdag zei hij dat de ontwikkelde wereld gezwegen had over de midaden en wreedheden die de VS, Israël, India en Europa jegens de moslims begingen en hij vervolgde: “Nu worden degenen die moslims aan een avondklok onderworpen, gedwongen hun eigen land af te sluiten. Hun straten en markten zijn leeg als die van een spookstad. De Europese landen die wetten hadden gemaakt om te verbieden dat moslimvrouwen hun gezicht met sluiers bedekken, zijn door Allah de Almachtige zo onderworpen dat niet alleen hun vrouwen, maar ook mannen gedwongen werden hun gezichten met maskers te bedekken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Jeremy Sharon “Religious leaders: Coronavirus is punishment, sign of the messiah’s coming” van 17 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van EoZ “Cleric close to Khamenei wants Iranians to widely infect the world with Covid-19 to help bring about the Mahdi messiah” van 15 maart 2020 op de site van Elder of Ziyon

2 gedachtes over “Religieuze leiders: Coronavirus is straf van G’d en teken van de komst van de Messias

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.