Israël bestrijdt het nieuwe coronavirus, maar veel laboratoria werken niet op sabbat

Ester Admon, de voorzitster van de Israel Association of Biochemists, Microbiologists and Laboratory Workers, beschuldigde op vrijdag het ministerie van Volksgezondheid van het niet toestaan ​​van medische laboratoria in heel Israël om op volle capaciteit te werken tijdens de sabbat, waardoor het aantal coronavirustests dat ze kunnen uitvoeren, wordt beperkt.

Het virus neemt geen pauze op vrijdag en zaterdag, dit is een schandaal“, zei Ester Admon in het nieuws van Channel 13. Admon prees de Magen David Adom-hulpdienst voor het vergroten van het aantal monsters dat het op een dag kan nemen, maar zei dat laboratoria op volle capaciteit moeten werken om deze tests te verwerken en resultaten te behalen. “De vraag is niet hoeveel tests er vandaag zijn gedaan, maar hoeveel er in het laboratorium zijn getest“, zei ze.

Het ministerie van Volksgezondheid ontkende de bewering en zei dat de laboratoria 24/7 actief waren. “De laboratoria zijn open op sabbat. Er worden tests gedaan en er worden ook antwoorden gegeven op sabbat. Op dit moment krijgen mensen antwoorden. We werken allemaal zeven dagen per week“, schreef Moshe Bar Siman-Tov, directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, op Twitter.

Volgens de nieuwssite van Ynet wacht het hoofdlaboratorium in het gebied van Haifa, dat 330 tests per dag kan uitvoeren, echter sinds woensdag op toestemming om op de joodse rustdag te opereren. Talrijke laboratoria werkten tijdens de sabbat op beperkte uren, terwijl andere een verminderd personeelsbestand hadden, aldus de website.

Admon zei dat het ministerie van Financiën ermee instemde meer werk in laboratoria boven sabbat toe te staan, maar het ministerie van Volksgezondheid was tegen. “Nu met de drive-through [testen] komen massa’s monsters binnen,” zei ze, waarschuwend dat ze niet allemaal konden worden verwerkt als er niet genoeg laboratoriummedewerkers waren.

Parlementslid Nitzan Horowitz, hoofd van de linkse Meretz-partij, riep het ministerie van Volksgezondheid op om de laboratoria tijdens de sabbat op volle capaciteit te laten werken. “Het virus neemt geen sabbat. Dit zijn de levens van mensen en de laboratoriummedewerkers begrijpen het gewicht van de verantwoordelijkheid op hun schouders tijdens een crisis”, zei hij.

Plaatje hierboven: Premier Binyamin Netanyahu (Likoed) legt samen met minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman (Verenigd Thora-Jodendom/VTJ) een verklaring af op het Ministerie van Volksgezondheid in Jeruzalem op 4 maart 2020 [beeldbron: Ammar Awad/Reuters]

Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman, een rechtse secularist, noemde de verminderde testcapaciteit in laboratoria boven sabbat een ‘schandaal’ en haalde scherp uit naar de minister van volksgezondheid Yaakov Litzman, die de ultraorthodoxe United Torah Judaism-partij leidt. “Litzman moet beslissen of hij de gezondheidsminister of de nationale koosjere toezichthouder is“, schreef hij op Facebook.

Liberman, die campagne heeft gevoerd tegen religieuze invloed op staatsinstellingen en het openbare leven, haalde het Joodse principe van pikuach nefesh aan, de noodzaak om levens te redden, en zei dat dit voorrang zou moeten krijgen boven de sabbat-viering.

Vrijdag waren er in Israël 20 laboratoria goedgekeurd om de tests te verwerken, waarbij het ministerie van Volksgezondheid zei dat er de komende dagen extra laboratoria zouden worden opgeleid om te testen. Het ministerie van Volksgezondheid zei vrijdag ook dat het het in Jeruzalem gevestigde bedrijf Novamed heeft geautoriseerd om wattenstaafjes te produceren die worden gebruikt in testkits voor het coronavirus.

Volgens een verklaring van het ministerie zal het bedrijf, dat producten maakt die worden gebruikt voor het testen op infectieziekten, vanaf zondag 5.000 swabs produceren. Bar Siman-Tov heeft extra fabrikanten van componenten besteld voor de te vinden testkits, aldus het ministerie. Adjunct-directeur-generaal Itamar Grotto zei donderdag dat medische functionarissen het meest behoefte hadden aan meer swaps om het testen op het virus te verbeteren.

Bij het plaatje hierboven: Na een vertraging van enkele dagen, opende een nieuwe drive-through-faciliteit vrijdag in Tel Aviv voor Israëli’s om ter plaatse testen op het coronavirus te ondergaan terwijl ze in hun auto wachten.

De faciliteit, gerund door de Magen David Adom-ambulancedienst, bevindt zich op de Expo Tel Aviv-compound en is alleen toegankelijk voor mensen met specifieke verwijzingen van artsen. Als het proefproject succesvol blijkt te zijn, zullen in andere grote steden extra faciliteiten worden geopend.

De afgelopen dagen heeft het ministerie van Volksgezondheid het testen op het virus van ongeveer 500-700 tests per dag verhoogd tot ongeveer 2.200 per dag en ambtenaren hebben gezegd dat het aantal tests op zondag tot 3.000 per dag en de volgende week tot 5.000 per dag zal toenemen.

Als er op zondagavond 8 maart 2020 slechts 39 besmette personen waren geregistreerd in Israël, is dat aantal bevestigde zieken deze zaterdagochtend reeds opgelopen tot 705. De verspreiding van het virus gaat dus erg snel.

Intussen is gisteren een eerste slachtoffer gevallen. Een 88-jarige man stierf vrijdagavond in het Shaare Zedek-ziekenhuis in Jeruzalem door het coronavirus, het eerste dodelijke slachtoffer van Israël in de wereldwijde pandemie, terwijl nog een tiental andere patiënten in een kritieke toestand verkeren. Een 89-jarige vrouw uit Jeruzalem vecht momenteel voor haar leven in het Hadassah-ziekenhuis in Ein Kerem.

Israël heeft verregaande beperkingen opgelegd om het virus in bedwang te houden, waaronder wettelijk afdwingbare bewegingsbeperkingen die vrijdag in werking zijn getreden.


Bronnen:

♦ naar een artikelMedical labs say they’re not being allowed to work at full capacity on Shabbat” van 20 maart 2020 en een artikelChief rabbi allows cellphones on Shabbat for lifesaving virus messages” van 19 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelIsrael fights novel coronavirus, yet labs don’t work on Shabbat” van 21 maart 2020 en een artikel van Jeremy Sharon “Religious leaders: Coronavirus is punishment, sign of the messiah’s coming” van 17 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikelWith synagogues shuttered, Virtual Shabbat Box offers introspection, inspiration” van 20 maart 2020 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

♦ naar een artikel van Itamar Eichner|”Coronavirus Shabbat: No synagogues, no services” van 20 maart 2020 op de site van Ynet News

♦ naar een artikel van By Nizzan Zvi Cohen “‘We have the capacity to test 3,000 people a day'” van 20 maart 2020 op de site van DAVAR

Een gedachte over “Israël bestrijdt het nieuwe coronavirus, maar veel laboratoria werken niet op sabbat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.