De huizenbouw in Judea & Samaria is ook in 2019 met 32% verder gedaald ondanks Trump

Plaatje hierboven: Weer een nieuwe Joodse voorpost (of outpost) erbij, ergens in Judea & Samaria. Het is niet bekend hoe lag dit Joods religieuze gezinnetje het er heeft uitgehouden, maar misschien is het sindsdien wel een heus dorp geworden? Ook Tel Aviv is ooit zo (in 1909) begonnen met een kleine kolonie aan het strand nabij Jaffa…

Het aantal startende kolonistenwoningen in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, is met een derde gedaald (32%) en het aantal opgeleverde woningen is in 2019 nog verder afgenomen (met 39%), ondanks een golf van vooruitgang in de bouwplannen en de publicatie van aanbestedingen voor een dergelijke constructie.

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens die deze week door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd, waaruit blijkt dat de bouw van kolonisten op de Westelijke Jordaanoever in 2019 sterker is gedaald in vergelijking met regio’s binnen het soevereine Israël.

Landelijk zijn de bouwaantallen ook gedaald, maar slechts licht, met een daling van 2,2% in het aantal woningstarts en een daling van 0,1% in het aantal opgeleverde woningen, aldus het CBS. In werkelijkheid waren er 1.528 startbeurten voor kolonisten in 2019 en 1.431 afwerkingen.

Settler-constructie stond op het laagste punt in 2019 in zeven jaar, volgens het CBS, waaruit bleek dat er in 2012 1.214 starts en 1.270 finishes waren. De afname van de bouw van kolonisten vond plaats tijdens een verkiezingsjaar, toen premier Benjamin Netanyahu tijd beloofde om de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te annexeren en prees zijn prestaties met betrekking tot die gemeenschappen.

De lage cijfers zetten een trend voort waarin de feitelijke kolonistenstart cumulatief met 20,4% is gedaald gedurende de drie jaar sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump, in vergelijking met de laatste drie jaar van de termijn van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama.

Tijdens de Trump-administratie waren er vanaf 2017-2019 5.511 kolonistenhuisstarts en 5.589 finishes. Tijdens de laatste drie jaar van de regering-Obama, van 2014 tot 2016, werd de grond gebroken voor 6.943 kolonistenhuizen en werd de bouw voltooid op 5.642. Kortom: onder het 8-jarig bewind van Barack Obama werd aanzienlijk meer gebouwd dan onder 3-jaar bestuur van Donald Trump!

Een van de belangrijkste gegevenspunten met betrekking tot de start van kolonistenhuisvesting vond plaats in 2016, het laatste jaar van het presidentschap van Obama, toen de VN-Veiligheidsraad resolutie 2334 aannam waarin de schikkingsactiviteit werd veroordeeld. Het was ook het jaar van de meest bittere gevechten tussen de VS en Israël over die kwestie. In dat jaar werd er voor 3.276 nieuwe woningen gesloopt. De laatste keer dat het aantal zo hoog of hoger was, was in het jaar 2000, toen er 4.965 starts waren.

De linkse NGO Peace Now heeft deze week ook een eigen rapport uitgebracht over de opbouw van nederzettingen, met gegevens die het onafhankelijk van het CBS heeft verzameld. Peace Now is een alternatieve gegevensbron en komt op zijn aantal met luchtfotografie, waarmee hij het aantal woningstarts kan tellen. De linkse NGO verzamelt die luchtbeelden vaak in de zomer.

Het CBS vertrouwt daarentegen op schriftelijke gegevens van bouwvergunningen en andere documenten van ministeries en gemeenten, waaronder de decentrale gemeenten en de gemeenten. Bouwverhogingen worden vaak weerspiegeld in de Peace Now-gegevens een jaar nadat het CBS ze heeft geregistreerd.

Vandaar dat een groot deel van de huisvestingsverhoging van 2016 die onder het CBS is geregistreerd, te vinden in de gegevens van Peace Now in 2017, wat een weerspiegeling is van een grotere bouwverhoging tijdens de Trump-jaren. Peace Now neemt ook de illegale bouw en modulaire woningbouw mee in de berekeningen, terwijl het CBS alleen legale permanente bouw registreert.

Op basis van gegevens van Peace Now is het tempo waarmee de grond wordt gebroken voor kolonistenwoningen op de Westelijke Jordaanoever de afgelopen zes jaar bijna hetzelfde, ongeacht of Trump of Obama in functie was. De gegevens toonden 6.714 woningen aan van 2014 tot 2016 en 6.800 woningen van 2017 tot 2019.

In het rapport deed Peace Now echter een jaarlijks gemiddelde van woningen die begonnen tijdens de eerste drie jaar van Trump en vergeleek het met het jaargemiddelde van alle acht Obama-jaren, inclusief de tijd dat er een moratorium van 10 maanden op huisvesting was ingesteld.

Op deze manier berekend, concludeerde Peace Now dat de opbouw van nederzettingen gemiddeld hoger is onder Trump dan onder Obama. “Jaarlijks gemiddelde van constructie sinds de regering van Trump (2.267 eenheden) is 25% hoger dan het jaarlijkse gemiddelde onder de regering van Obama (1.807 eenheden)”, verklaarde Peace Now in haar rapport.

Hieronder: door Peace Now gemanipuleerde statistiek van bouw in de ‘nederzettingen’. Ook hier blijkt dat bv. in 2014 onder president Barack Obama  een topjaar was in de bouw vergeleken met de Trump-jaren. Peace Now zal nog iets ‘beter’ moeten leren manipuleren want anders gelooft zelfs haar achterban niet meer wat de ngo uit haar hoge hoed tovert…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Tovah Lazaroff “West Bank settlement construction drops 32% in 2019” van 18 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van EoZ “Peace Now loves to deceive with statistics” van 19 maart 2020 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.