Chinese corona doofpotaffaire: Eerst 3 weken alle info trachten toedekken ipv van virus te bestrijden

Nu China zijn uitbraak van coronavirus onder controle begint te krijgen, gaan de autoriteiten in het offensief om het verhaal te herschrijven dat de wereldwijde epidemie de schuld van Peking is. De waarheid is dat de Chinezen de eerste drie weken hebben getracht alles toe te dekken en aldus kostbare tijd verloren toen het virus nog voor 95% in de kiem had gesmoord kunnen worden.

Operatie Doofpot
Aldus krijgen we een glimp van hoe China’s formidabele propaganda-apparaat de waarheid kan verdoezelen en verhalen in het buitenland kan veranderen, net zoals het dat in eigen land doet. Er staat veel op het spel – voor de wereld en alle schijnwerpers zijn gericht op China.

China werd in Washington en daarbuiten bekritiseerd omdat het prioriteit gaf aan het verbergen en toedekken van informatie, in plaats van het virus zelf te bestrijden en bij de wortels te pakken toen het in Wuhan opdook.

De Verenigde Staten beschuldigen thans China dat het “een van de ergste doofpotoperaties in de menselijke geschiedenis’ te hebben uitgevoerd na de nieuwe uitbraak van het coronavirus en de wereld een pandemie en een economische ramp te hebben toegebracht.

Axios heeft een tijdlijn samengesteld van de eerste weken van de uitbraak van het coronavirus in China, met de nadruk op het begin en het einde van de doofpotaffaire – en laat zien hoe het virus zich in die tijd al over de hele wereld verspreidde, ook naar de Verenigde Staten.

Waarom het ertoe doet: Uit een in maart gepubliceerd onderzoek bleek dat indien de Chinese autoriteiten drie weken eerder hadden gehandeld dan zij deden, het aantal gevallen van coronavirus met 95% had kunnen verminderen en de geografische spreiding ervan beperkt was.

Deze tijdlijn, samengesteld uit informatie gerapporteerd door de Wall Street Journal, de Washington Post, de South China Morning Post en andere bronnen, laat zien dat de doofpotoperatie van China en de vertraging bij serieuze maatregelen om het virus in te perken ongeveer drie weken hebben geduurd.

Kortweg: De Chinezen hebben de eerste drie weken getracht alles toe te dekken en hebben aldus kostbare tijd laten verloren gaan toen het virus nog voor 95% in de kiem had gesmoord kunnen worden.

Hoe het begon in Wuhan: tijdlijn

♦ 10 december: Wei Guixian, een van de vroegst bekende coronaviruspatiënten, begint zich ziek te voelen.

♦ 16 december: Patiënt opgenomen in het Wuhan Central Hospital met infectie in beide longen maar resistent tegen geneesmiddelen tegen griep. Later hoorde het personeel dat hij werkte op een openbare markt [van Wuhan] die verband hield met de uitbraak.

♦ 27 december: Wuhan gezondheidsfunctionarissen krijgen te horen dat een nieuw coronavirus de ziekte veroorzaakt.

♦ 30 december: Ai Fen, een topdirecteur van het Wuhan Central Hospital, plaatst informatie over WeChat over het nieuwe virus. Ze kreeg een berisping omdat ze dat had gedaan en kreeg te horen dat ze er geen informatie over moest verspreiden. Wuhan-arts Li Wenliang deelt ook informatie over WeChat over het nieuwe SARS-achtige virus. Hij wordt kort daarna opgeroepen voor ondervraging. Gezondheidscommissie van Wuhan stelt ziekenhuizen op de hoogte van een ‘longontsteking met onduidelijke oorzaak’ en beveelt hen alle gerelateerde informatie te melden.

♦ 31 december: Wuhan gezondheidsfunctionarissen bevestigen 27 ziektegevallen en sluiten een markt [van Wuhan] die volgens hen verband houdt met de verspreiding van het virus. China vertelt het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in China over gevallen van een onbekende ziekte.

♦ 1 januari: Wuhan Public Security Bureau brengt acht artsen binnen die informatie over de ziekte op WeChat hebben geplaatst. Een ambtenaar van de Provinciale Gezondheidscommissie van Hubei beveelt laboratoria, die al hadden vastgesteld dat het nieuwe virus vergelijkbaar was met SARS, om het testen van monsters te stoppen en bestaande monsters te vernietigen.

♦ 2 januari: Chinese onderzoekers brengen de volledige genetische informatie van het nieuwe coronavirus in kaart. Deze informatie wordt pas op 9 januari openbaar gemaakt.

♦ 7 januari: Xi Jinping wordt betrokken bij de reactie.

♦ 9 januari: China kondigt aan dat het het coronavirusgenoom in kaart heeft gebracht.

♦ 11–17 januari: belangrijke vooraf geplande CCP-bijeenkomst in Wuhan. Gedurende die tijd benadrukt de Wuhan Health Commission dat er geen nieuwe gevallen zijn.

♦ 13 januari: Eerste geval van coronavirus gemeld in Thailand, het eerste bekende geval buiten China.

♦ 14 januari: De WHO kondigt aan dat de Chinese autoriteiten “geen duidelijk bewijs hebben gezien van overdracht van mens op mens van het nieuwe coronavirus“.

♦ 15 januari: De patiënt die de eerste bevestigde Amerikaanse zaak wordt, verlaat Wuhan en komt aan in de Verenigde Staten, met het coronavirus bij zich.

♦ 18 januari: De Wuhan Health Commission kondigt vier nieuwe gevallen aan. Jaarlijks Wuhan Lunar New Year-banket. Tienduizenden mensen kwamen bijeen voor een potluck [Een potluck is een gemeenschappelijke lunchbijeenkomst waarbij elke gast of groep een ander, vaak zelfgemaakt gerecht met eten bijdraagt ​​om te delen].

♦ 19 januari: Peking stuurt epidemiologen naar Wuhan.

♦ 20 januari: De eerste zaak aangekondigd in Zuid-Korea. Zhong Nanshan, een Chinese toparts die helpt bij het coördineren van de coronavirusreactie, kondigt aan dat het virus tussen mensen kan worden overgedragen.

♦ 21 januari: De Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie bevestigen het eerste coronavirus-geval in de Verenigde Staten. Het vlaggenschip van de CCP, People’s Daily, noemt de coronavirusepidemie en de acties van Xi om deze voor het eerst te bestrijden. China’s hoogste politieke commissie die verantwoordelijk is voor recht en orde waarschuwt dat “iedereen die opzettelijk de melding van [virus] zaken uit eigenbelang vertraagt ​​en verbergt, voor eeuwig op de pijler van schaamte zal worden genageld“.

♦ 23 januari : Wuhan en drie andere steden worden gesloten. Rond deze tijd verlaten ongeveer 5 miljoen mensen de stad zonder te worden gescreend op de ziekte.

♦ 24–30 januari: China viert de nieuwe maanjaarvakantie. Honderden miljoenen mensen zijn op doorreis door het hele land als ze familieleden bezoeken.

♦ 24 januari: China breidt de lockdown uit tot 36 miljoen mensen en begint snel met het bouwen van een nieuw ziekenhuis in Wuhan. Vanaf dit punt worden in het hele land nog steeds zeer strikte maatregelen genomen voor de rest van de epidemie.

Waar het op neerkomt: China probeert nu een verhaal te creëren dat het een voorbeeld is van hoe om te gaan met deze crisis, terwijl zijn vroege acties in feite leidden tot de verspreiding van het virus over de hele wereld.

Video: Waarom er steeds nieuwe ziekten verschijnen in China
by VOX – 6 maart 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Bethany Allen-Ebrahimian “Timeline: The early days of China’s coronavirus outbreak and cover-up” en een artikelBeijing’s coronavirus propaganda blitz goes global” van 11 maart 2020 en een artikel van Dave Lawler “China’s coronavirus cover-up was among worst in history, congressman says” van 18 maart 2020 op de site van Axios

♦ naar een artikel van Eli Lake “China’s Ghastly Blame Game” van 18 maart 2020 op de site van Commentary

4 gedachtes over “Chinese corona doofpotaffaire: Eerst 3 weken alle info trachten toedekken ipv van virus te bestrijden

 1. Oud communistische staten hebben nog steeds de gewoonte om de waarheid te verbloemen wat dus ook “aangepaste” cijfers inhoud.
  Dat er in Rusland niet meer als vele tientallen besmet zijn is op zichzelf al ongeloofwaardig een land met die bevolkingsaantallen kunnen we gerust spreken van vele duizenden en waarschijnlijk nog veel meer.
  Maar om het dichter bij huis te brengen, ik lig wakker van hoe het in de Lage Landen gaat en dan meer bepaald in dit kunstmatige land belgie.
  Mainstream vertrouw ik voor geen millimeter (meer) al twintig jaar lang, in deze is de mainstream (staatszender openbare omroep BRT) media de spreekbuis van de overheid en als ik aanschouw hoe en wie deze bevolkt weet ik al genoeg.
  Incompetentie is het magische woord en nogmaals die De Block zou ASAP mogen opstappen en zich laten vervangen, alles of iedereen is beter als deze minister die volksgezondheid NIET kan sturen.
  Slechter dan haar kan een ander niet zijn maar dat is het lot van de burger, die is nu ten prooi aan PRUTSERS en knoeiers in een regering die er enkel is uit politiek eigen gewin en nog altijd niet beseft welk een gevaar dit virus betekend.
  Zachte heelmeesters zijn het die stinkende wonden gaan maken (in Vlaanderen dan wel te verstaan).

  Like

 2. Ja dat klopt. Iedereen goochelt wat met cijfers. VRT nieuws spreekt bijna euforisch over China en bloklettert “Geen nieuwe lokale besmettingen in China”. De 75 Chinezen dat ziek zijn teruggekeerd besmet door hun eigen Chinees virus (maar dan wel in het buitenland) worden niet meer geteld.

  De cijfers zijn volkomen onbetrouwbaar en wellicht zwaar onderschat of zelfs weggemoffeld. Zo bijvoorbeeld volg ik naast Israël ook Georgië omdat mijn vrouw van daar komt.

  Vandaag lees ik in de Georgische pers: + 3 besmette gevallen in totaal 42 dus. En onderaan lees ik in een regeltje: “As of now 1,575 are under quarantine in Georgia, with 275 others in hospitals.”

  De ene zou zeggen: ha zo, ja dat dan zijn 1616 gevallen ipv 42. Niet dus, volgens het Georgisch ministerie. Kan je nog volgen?

  Rusland hetzelfde. Officieel 206 gevallen, wat een onwaarschijnlijk laag cijfer is met een bevolking van 145 miljoen. Anderzijds hoor ik dat Rusland 20.000 personen onder quarantine heeft gezet. En via mijn bronnen zouden er tienduizenden zieke Russen zijn gedeporteerd naar Siberia om daar te herstellen in vakantiehuizen. Eh, ‘vakantie’? Goelags ja.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat de Chinese overheid feiten verzwijgt of manipuleert weet toch ongeveer iedereen hoef je zelfs niet verder gekomen te zijn als het zesde jaar.
  Is een open deur intrappen maar wil het toch nog eens duiden en dat is dit : dat je van een ONTSTELLENDE domheid getuigd door de feiten te negeren en te kwaken dat het niet meer is als een griepje.
  De doden blijven oplopen de verspreiding van het virus zet zijn weg verder, de schuld ligt VOOR DE VOLLE HONDERD PROCENT bij een falende overheid die partij belangen hoger acht(te) als volksgezondheid en in deze de economie niet te vergeten.
  Ik zie en lees vandaag de dag nog steeds artikels en de daarop volgende commentaren die in mijn ogen getuigen van (bijna) misdadigheid.
  Iets rationeel in twijfel trekken is geen probleem als er argumenten ten berde gebracht worden maar hele volksstammen die niet verder komen dan cafépraat en (blijven) ontkennen louter om het te ontkennen is van een andere orde.
  De mensen die hun nek uitsteken dat zijn dus alle hulpdiensten en ongeveer iedereen die vandaag de dag betrokken is in de zorg (in de breedste zin van het woord) krijgen van de overheid al niet wat ze nodig hebben (dat vrouwmens De Block met haar geknoei met mondmaskers om maar één voorbeeld te noemen) en daar bovenop nog eens een ezelsstamp van volksstammen die het bij complotten en griepjes houden.
  Voor mijn part mag de hele eu in lockdown gaan waar tevens heel nauwgezet op toegezien wordt en wie zich er niet aan houd zware sancties krijgt lees torenhoge boetes.
  Heb het niet begrepen op idioten die mijn (of goedwillende mensen hun) gezondheid in gevaar brengen door dom/misdadig gedrag, waar ik genoeg mensen ken die nu al weken het beste van zichzelf geven onder moeilijke omstandigheden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.