Zowel Israël als de PA ontkennen geruchten over gevallen van coronavirus onder Palestijnse gevangenen

Plaatje hierboven: Inkompoort van de Megiddo gevangenis in het noorden van Israël waar ongeveer 1.000 Palestijnen worden vastgehouden en bewaakt worden door zowat 300 Israëliërs. Het gaat meestal om Palestijnse terroristen en massamoordenaars die levenlange gevangenisstraffen uitzitten voor Jodenmoorden en aanslagen [beeldbron: The Times of Israel]

Zowel de Israëlische autoriteiten als de Palestijnse Autoriteit ontkenden op donderdag geruchten dat bij de Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen het nieuwe coronavirus is vastgesteld.

Vier gevangenen in de Megiddo-gevangenis werden geïsoleerd omdat ze vermoedden dat ze vorige week contact hadden gehad met een zieke gevangene, zei de gevangenisdienst. Ze vertoonden geen symptomen van de ziekte, maar werden toch als voorzorgsmaatregel in isolatie geplaatst, in overeenstemming met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, aldus het ministerie.

De Palestijnse Commissie voor Gevangenen ontkende ook de geruchten. Het zei dat er geen gevallen van coronavirus zijn bevestigd onder de door Israël vastgehouden gevangenen. De voorzitter van de Commissie Kadri Abu Bakr zei dat zijn groep door het ministerie van Volksgezondheid was verteld dat de geruchten ongegrond waren. Hij riep de Israëlische autoriteiten op om de voorzorgsmaatregelen in de gevangenissen te verhogen om de gevangenen te beschermen. Abu Bakr drong er ook bij de Israëlische autoriteiten op aan zieke gevangenen, vrouwen en minderjarigen vrij te laten.

De geruchten over de coronavirusgevallen in de Megiddo-gevangenis verschenen op verschillende Palestijnse sociale-mediaplatforms. Ze waren blijkbaar bedoeld om Israël onder druk te zetten om Palestijnse gevangenen vrij te laten in het licht van het uitbreken van het virus.

Abu Obedia, een woordvoerder van Izzadin al-Qassam Brigades, de zogenaamde ‘militaire’ vleugel van Hamas, zei dat Israël verantwoordelijk was voor de veiligheid en gezondheid van de Palestijnse gevangenen. Obedia riep Israël op om alle gevangenen vrij te laten onder het voorwendsel dat het hen niet tegen ziekten kon beschermen.

Als reactie op de geruchten riepen verschillende Palestijnse facties in de Gazastrook de internationale gemeenschap, mensenrechtenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie op om “snel te handelen om de levens van de Palestijnse gevangenen te redden.” De facties hielden Israël volledig verantwoordelijk voor het leven van de gevangenen en eisten hun onmiddellijke vrijlating.

Onze heroïsche gevangenen staan ​​bovenaan de prioriteiten van het Palestijnse verzet en we zullen alle opties blijven gebruiken om ze vrij te laten. We zullen onze plicht om hun rechten te verdedigen niet opgeven“, aldus de facties in een verklaring. Veel tamtam om niks feitelijk.

Wat er zo ‘heroïsch‘ aan is om zoals wat in Itamar exact negen jaar geleden gebeurde, door drie kleine kinderen van 4 en 11 jaar oud en een baby van 3 maanden, slapend in hun bed in het holst van de nacht de kelen over te snijden, dat begrijpt geen kat, alleen andere Jodendoders. Misschien is dat ‘heroïsch‘ een soort van macabere inside joke onder Palestijnse terroristen? Bah! Onvoorwaardelijke vrijlating? Njet. Laat ze maar wegrotten in de gevangenis van Megiddo.

Vorige week riep de PA-premier Mohammed Shtayyeh op tot de onmiddellijke vrijlating van Palestijnse gevangenen, met name zieken en mensen die lijden aan permanente ziekten. Hij zei dat hij een bericht naar het Internationale Comité van het Rode Kruis zou sturen om de vrijlating van de gevangenen te verzekeren en hun veiligheid te waarborgen.

Ondertussen kondigde de PA-regering donderdag aan dat er op de Westelijke Jordaanoever drie nieuwe gevallen van coronavirus waren ontdekt. Het zei dat twee vrouwelijke studenten uit Jeruzalem en Ramallah, die terugkwamen uit Frankrijk, positief testten op het virus, terwijl een andere zaak werd ontdekt in Nablus.

Het totale aantal met de ziekte besmette Palestijnen bedroeg deze vrijdagmiddag 48, zei de woordvoerder van de PA-regering, Ibrahim Milhem. In Israël staat de teller op 705 besmette personen.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Israel, PA deny rumors about coronavirus cases among Palestinian prisoners” van 19 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.