PA vergelijkt Israël met coronavirus; maar geeft uiteindelijk toch samenwerking met Israël toe

Wekenlang zijn de media van de Palestijnse Autoriteit (PA) ondergedompeld in het coronavirusverhaal, inclusief de demonisering van Israël, zonder melding te maken van de inspanningen van Israël om de PA te helpen. Eindelijk heeft de woordvoerder van de PA-regering dinsdag de Palestijnen geïnformeerd over de samenwerking tussen Israël en de PA bij de bestrijding van het virus.

Ondanks die samenwerking van Israël met de Palestijnse Autoriteit bij de bestrijding van het coronavirus werd amper twee dagen voordien door het officiële PA-dagblad Al-Hayat Al-Jadida een cartoon gepubliceerd (plaatje bovenaan) met een Israëlische tank met spijkers die uit de koepel staken in de vorm van de coronavirus-virale envelop. Het hoofdkanon van de tank, dat ook de vorm heeft van een dergelijk uitsteeksel is gericht op een Palestijn die een baby vasthoudt en wegloopt van de tank.

In een redactioneel artikel in de krant werd Israël vergeleken met ‘alle virussen van de natuur’, maar ‘gevaarlijker’. “Net zoals we het coronavirus zullen overwinnen, zullen we zeker de virussen van de bezetting overwinnen die gevaarlijker zijn dan alle virussen van de natuur“, las de redactie in Al-Hayat Al-Jadida op 11 maart 2020.

Twee weken geleden, premier van PA Muhammad Shtayyeh kondigde op zijn Facebook-account aan dat de PA zich bezighield met zowel ‘het coronavirus als het bezettingsvirus’, zei Shtayyeh: “Namens mijn broers in de [PA] regering, roep ik alle organisaties op om prioriteit te geven aan het welzijn van het thuisland en prioriteit geven aan dialoog boven een staking, omdat we in de praktijk in een kritieke en moeilijke fase verkeren die niet alleen verband houdt met ziekte en het coronavirus of het bezettingsvirus.

Antisemitische kwakkel:
Israël heeft het Joodse Trojaanse -corona- Paard binnengebracht!

Geen genezing voor blinde haat?
Evenzo vergeleek de gouverneur van Ramallah het leven met Israël met het leven met corona, en stelde dat de Palestijnen, terwijl ze erin slaagden de intifadas – de terreurcampagnes van de PA – te overleven, zo zal het ook verder “overleven in het coronavirus“.

In Al-Hayat Al-Jadida beschuldigde Fatah Israël zelfs van “het helpen van het coronavirus” en het tonen van “onverschilligheid met betrekking tot de verspreiding van het virus onder de Palestijnen” toen Israël enkele jonge Palestijnen arresteerde op verdenking van illegale activiteiten, waaronder graffiti. Fatah beweerde dat de Palestijnen “openbare instellingen desinfecteerden“.

Tot gisteren hadden het leiderschap van de PA en haar gecontroleerde media geen woord gezegd over de hulp van Israël aan de PA die de corona-crisis bestreed. COGAT – de Israëlische coördinator van overheidsactiviteiten in de territoria – heeft onder meer informatie over corona en richtlijnen over preventie en bescherming tegen het virus in het Arabisch gepubliceerd, die beschikbaar is voor de hele Palestijnse bevolking.

Israël heeft de PA ook voorzien van 20 ton desinfectiemateriaal en testkits voor coronavirus. Israël heeft ook gezamenlijke trainingssessies georganiseerd voor Israëlisch en Palestijns medisch personeel. Tot slot kondigde gisteren de woordvoerder van de PA-regering Ibrahim Melhem aan dat Israël en de PA een gezamenlijke situatieruimte zullen oprichten.

Vorige maand echter vergeleek dezelfde woordvoerder van de PA-regering het verslaan van het coronoavirus met het verslaan van wat hij het ‘Trump-virus’ noemde. Een gastheer op officiële PA-TV beschuldigde Israël van demonisering van de PA en beweerde dat Israël heeft verklaard dat het het coronavirus van Bethlehem in de PA heeft gekregen.

Israël heeft zoiets niet gezegd, maar heeft maatregelen genomen die door de PA werden gesteund toen duidelijk werd dat er een ernstige uitbraak van Corona in Bethlehem was. Naast het verdraaien van de feiten demoniseerde de presentator van de PA-tv op zijn beurt Israël en beschuldigde Israël ervan corona naar de PA te ‘exporteren’.

Palestinian Media Watch onthulde ook een preek uitgezonden door de officiële PA TV waarin de predikant leerde dat het Coronavirus “een van de soldaten van de Almachtige Allah” is. Een andere reactie van de PA op de Corona-crisis was om te eisen dat Israël alle terroristen uit Israëlische gevangenissen vrijlaat, waarbij Shtayyeh beweert dat hij het Internationale Rode Kruis erbij betrekt.

Ondertussen heeft de PA zichzelf ook uitgeroepen tot meester in de bestrijding van Corona. Zowel een redactioneel als een opiniestuk in het officiële PA-dagblad beweerden dat de PA zo goed is in het omgaan met de crisis dat in Israël is gesuggereerd dat de Israëlische premier Netanyahu van de PA in Ramallah leert hoe het virus moet worden bestreden.

We zullen opmerken wat er is overgebracht in de Israëlische media – lof voor het functioneren van de belegerde Palestijnse [PA] regering, die lijdt aan een financiële crisis en desondanks erin is geslaagd effectieve stappen te ondernemen om de [Corona] aan te pakken Virus, terwijl de regering van Tel Aviv er met al zijn economische en medische capaciteiten niet in is geslaagd de epidemie het hoofd te bieden, tot het punt dat een van de Israëli’s heeft geëist dat [Israëlische premier Benjamin] Netanyahu en zijn regering naar Ramallah gaan en leren van Hoe de Palestijnse regering omgaat met crises” beweerde een opiniestuk in Al-Hayat Al-Jadida.

PMW is er niet van op de hoogte dat Israëliërs een dergelijke verklaring hebben afgelegd.


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestinian Leaders Compare Israel to Coronavirus, While Israel Protects Palestinians from Pandemic” van 18 maart 2020 op de site van United With Israel

♦ naar een artikel van Nan Jacques Zilberdik en Itamar Marcus “PA compares Israel to the Corona virus; after weeks of silence finally mentions cooperation with Israel” van 18 maart 2020 op de site van Palestinian Media Watch (PMW)

♦ naar een artikelCoronavirus Crisis Elevates Antisemitic, Racist Tropes” van 17 maart 2020 op de site van The Anti-Defamation League (ADL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.