Daniel Pipes: COVID-19 samenzweringstheorieën moeten worden weerlegd

Plaatje hierboven: Intussen gaat in het Chinese Wuhan, een stad met 11 miljoen inwoners (zoveel als België) waar het coronavirus (COVID-19) is ontstaan, alles zijn gewone gangetje. Een vieze vuile, vettige én giftige boel voor mens en dier waar de dierenrechtenorganisatie GAIA dringend wat beelden zou mogen maken [beeldbron: Business Insider]

President  van het Midden-Oosten Forum (MEF), Daniel Pipes sprak met deelnemers aan de inaugurele webinar (video) van het Forum op 18 maart  j.l. over de verspreiding van complottheorieën, die de verspreiding van het COVID-19-virus aan de Verenigde Staten en Israël toeschrijven, en die het onderwerp waren van zijn artikel in Washington Times de vorige dag.

Pipes, de auteur van twee boeken over complottheorieën, legde uit dat ze een patroon volgen dat teruggaat tot de middeleeuwen, toen “Europeanen ontdekten dat twee vermeende samenzweerders achter alle complotten van de wereld stonden die ze konden bedenken. Een daarvan was een geheime genootschap en het andere waren de joden.

De eerste omvatte organisaties als de Tempeliers, de Vrijmetselaars en de Illuminati, terwijl de laatste werden beschouwd als opererend onder de heerschappij van echte of ingebeelde leidendende cabalisten. In de moderne tijd zijn deze twee samenzweerdersstammen “getransmuteerd in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten aan de kant van het geheime genootschap en Israël aan de joodse kant“.

Daniel Pipes zei:

Degenen die op zoek zijn naar een verklaring voor vervelende gebeurtenissen … [zoals] de moord op JFK, de dood van prinses Diana, 9/11, de grote recessie en nu COVID-19 wenden zich steevast tot deze drie boosdoeners. We weten niet precies de oorsprong van [COVID-19] … maar we weten dat het uit Wuhan, China komt, en we weten dat er een communistische partij in China was die dit wilde toedekken en we weten dat het zich vanuit China heeft verspreid over de rest van de wereld. Er bestaat geen twijfel over deze dingen. Maar complottheorieën … kwamen onvermijdelijk naar voren en richtten zich steevast op de drie vermeende samenzweerders, hoewel het VK deze keer daarin een mindere rol speelt.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lijian Zhao, twitterde op 12 maart 2020 dat “het misschien [het] Amerikaanse leger is dat de epidemie naar Wuhan heeft gebracht. Wees transparant! Maak uw gegevens bekend! U bent ons een verklaring schuldig!

De belangrijkste leveranciers van samenzweringsclaims zijn de media en regeringen van China en Rusland, die met de vinger wijzen naar de Verenigde Staten, en van Turkije en Iran, die op hun beuert met de vinger wijzen naar Joden en Israël. Het doel van de samenzwering wordt gewoonlijk gesteld als schadelijk voor deze respectieve landen, economisch of demografisch, of als voordeel voor de Verenigde Staten en Israël.

Elders over de hele wereld komen de “antisemieten uit hun holen” bij het horen van deze complottheorieën, zei Pipes, en merkte op dat actrice Rosanna Arquette dit uren eerder deed op Twitter. “Dergelijke ideeën zijn schadelijk en kunnen veel schade toebrengen aan de poging om het [COVID-19] -probleem op te lossen, een oplossing voor het probleem te vinden en de internationale veiligheid te handhaven“, waarschuwde Pipes.

Ze “moeten uitdrukkelijk worden weerlegd“, omdat hun schijnbaar vanzelfsprekende absurditeit niet voldoende is om hun verspreiding tegen te gaan. Het feit dat “Israëli’s in de voorhoede zijn van het vinden van genezing”, wordt door de samenzweringgezinde mensen geïnterpreteerd als een bevestiging en zeker niet in tegenspraak met de bewering dat “dit altijd al [hun] complot was“. Met andere woorden, voegde Pipes eraan toe: “De verleiding met gekke complottheorieën is om met je ogen te rollen en te zeggen ‘dat is belachelijk en ik ga het niet waardig maken met een antwoord’, en ik verdedig het tegenovergestelde.

Het door het Iraanse regime gecontroleerde media Press TV schreven de verspreiding van het coronavirus toe aan de Israëlische en Amerikaanse ‘biologische oorlogsvoering’.

Gevraagd tijdens de Q&A om uit te leggen hoe deze en andere complottheorieën kunnen worden weerlegd, antwoordde Pipes: “Nou, er is geen snelkoppeling. Je moet je feiten kennen, je moet voorbereid zijn, je moet je zaak welsprekend presenteren. Er zijn tal van platforms … we hebben hier nu onze eigen gemaakt. Nou, iedereen heeft hierin een rol. Iedereen heeft een stem. Vroeger was er maar een beperkt aantal kranten en tijdschriften. Nu is er een oneindigheid en iedereen zou moeten deelnemen.

Plaatje boven en onder: Wat op de markt van Wuhan is te zien gaat allemaal in de pot, inclusief beren, marters, slangen, apen, vleermuizen en zelfs katten en honden….

Chinese samenzwering
Gevraagd of er een ‘Chinese samenzwering’ had kunnen zijn om het virus uit te brengen, antwoordde Pipes dat het “volkomen aannemelijk” is dat het virus opzettelijk is aangemaakt. “Ik zou het de Chinese regering niet kwalijk nemen dat ze van plan zijn virussen te gebruiken, om ze in voorraad te hebben voor oorlogsdoeleinden.

Wat de precieze oorsprong ook is, hij betwist beschuldigingen dat president Trump en anderen die COVID-19 het ‘Chinese virus’ noemen, racistisch zijn:

Dat is geen racisme, het is nauwkeurigheid. COVID-19 is ook een goede manier om het te beschrijven, maar we hebben de Spaanse griep en het West Nile-virus en het Ebola-virus en de ziekte van Lyme en anderen met geografische indicatoren. Wat is er mis aan om het het Wuhan- of Chinese virus te noemen?

In antwoord op een vraag over hoe de Chinese regering verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verspreiding van het virus, antwoordde Pipes:

Wel, het is erg belangrijk dat wordt onderzocht waar dit vandaan komt, dat we uiteindelijk ontdekken hoe het tot stand is gekomen. Ik weet dat dit onderwerp op dit moment van groot belang is, maar de Chinese regering doet haar best om het te verbergen. Dus ja, mensen die deze dingen echt begrijpen, moeten heel goed kijken naar de oorsprong van dit virus. En ik neem aan dat het zal uitkomen, zo niet eerder dan later.

Video: Waarom er steeds nieuwe ziekten verschijnen in China
by VOX – 6 maart 2020


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary C. Gambill “Daniel Pipes: COVID-19 Conspiracy Theories ‘Need to Be Refuted’” van 19 maart 2020 op de site van The Middle East Forum Webinar

♦ naar een artikelUS army might have brought epidemic to China, says Chinese FM spokesman in tweet” van 13 maart 2020 op de site van de People’s Daily Online

♦ naar een artikel van Aylin Woodward “The outbreaks of both the Wuhan coronavirus and SARS likely started in Chinese wet markets. Photos show what the markets look like” van 11 februari 2020 op de site van Business Insider

♦ naar een artikel van Pamela Gellr “Coronavirus Is the Chinese Government’s Curse upon the World” van 19 maart 2020 op de site van The Geller Report

Een gedachte over “Daniel Pipes: COVID-19 samenzweringstheorieën moeten worden weerlegd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.