Van de middeleeuwse builenpest tot aan de coronacrisis: Joden zijn altijd de dupe

De Mongolen – angstaanjagende krijgers te paard – veroverden China. Maar hun grootste impact op de wereldgeschiedenis kwam toen Mongoolse legers ratten, besmet met een dodelijke bacterie, naar hun beleg brachten in een stad in de Krim waar Italiaanse kooplieden uit Genua per schip wegvluchtten.

Van Italië tot Frankrijk, Spanje tot Engeland en uiteindelijk tot Duitsland en Polen, heeft de Zwarte Dood of builenpest tussen 1348 en 1352 waarschijnlijk de Europese bevolking van 80 miljoen gehalveerd. De Zwarte Dood veranderde de demografische bestemming van Europa; Joden werden niet gespaard, ondanks lagere sterftecijfers die mogelijk verband houden met superieure hygiëne.

Het veranderde ook de Europese jodenhaat. Van de beschuldiging van moord op de oude wereld tot de obsessie van middeleeuws Europa met gefingeerde bloedverhalen was het antisemitisme andermaal gemuteerd en geëvolueerd. Maar geen eerdere antisemitische manie heeft hele samenlevingen geteisterd, zoals de pathogene haat die door de Zwarte Dood werd losgelaten.

Van Barcelona tot Krakau werden joden op de brandstapel verbrand of uit honderden steden verdreven. In Mainz, de grootste joodse gemeenschap van Europa, verdedigden joden zichzelf. Een christelijke meute eiste wraak en doodde 6000 Joden. Historici debatteerden of dergelijke pogroms grotendeels ‘van onderaf’ waren, uitgevoerd door menigten van ambachtslieden en boeren, of ‘van boven naar beneden’, geleid door Ridders, prinsen en prelaten met grieven tegen joodse geldschieters.

Recente wetenschap suggereert dat de Zwarte Dood de desintegratie veroorzaakte van Europese samenlevingen, waarbij christenen op alle niveaus zich verenigden in het moorddadig zondebokken van Joden als bedreigende ‘anderen’. Joden werden alomtegenwoordig gedemoniseerd, niet alleen als vergiftigers van putten, maar ook als vervuilers van de samenleving.

Gewelddadige antisemitische ideologie werd het dodelijke alternatief voor de verklaring dat de pest een goddelijke straf was voor christenen voor hun eigen zonden. Na 1348 overweldigde middeleeuws christelijk Europa de joden met een gruwel van een tot dan toe onbekende omvang door op grote schaal angsten die door de Zwarte Dood waren opgewekt te doen uitmonden in moorddadig antisemitisme.

Er is een doorlopende draad, zo wordt beweerd, die liep van de Zwarte Dood tot Auschwitz en Bergen-Belsen. Zou een potentieel cataclysmische moordenaar zoals het huidige COVID-19-virus kunnen samensmelten met antisemitische ideologie in een dodelijke synthese van de 21e eeuw?

De volledige dodelijkheid van Coronavirus wordt nog steeds in kaart gebracht, maar de 75 miljoen doden, waaronder 675.000 Amerikanen, veroorzaakt door de Spaanse griep in 1918, zou hiervan een voorbode kunnen zijn. De Spaanse griep begon een noodlottig, hatelijk decennium waarin Henry Ford en Adolf Hitler de handen over de Atlantische Oceaan in elkaar sloegen om antisemitisme ​​nieuw leven in te blazen die de aanzet was voor toekomstige genocide.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde al eerder over een nieuwe koppeling van een pandemie met extreem antisemitisme,  voor ‘trollen en complottheorieën’ die COVID-19 uitbuiten. Bulgaarse websites van Pro-Poetin geven ‘joos‘ en zionisten de schuld voor het coronavirus, en sommige Arabische outlets geven Israël nu al de schuld.

In de VS zijn er veel antisemitische corona-samenzweringstheorieën. Een tweedejaarse student aan de George Washington Universiteit werd aangevallen omdat hij zijn keppel droeg. Een aanvaller schreeuwde: ‘Oh! Yahood! Yahood! We hebben hier een yahood. … Jij hebt het [virus] gemaakt!

Professor aan de California State University As’ad Abukhalil waarschuwde dat Israël racistische kooien van geïnfecteerde Palestijnen zal instellen. Volgens Trump-basher sheriff David Clarke is George Soros verantwoordelijk voor het virus. De ADL heeft gedocumenteerde blanke supremacisten die zich verheugen wanneer Israëliërs worden getroffen, en vonden berichten van 4chan en Gab die het virus identificeerden als een Israëlisch bio-wapen.

Sinds de middeleeuwen viraal verbonden met waanvoorstellingen als antisemitisme, bedreigen pandemieën vandaag de dag nog steeds de joden.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Harold Brackman “Plagues, Pandemics, and Anti-Jewish Pathology” van 18 maart 2020 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Van de middeleeuwse builenpest tot aan de coronacrisis: Joden zijn altijd de dupe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.