Coronavirus zet islamitische terreurorganisaties tijdelijk op non-actief

Te midden van alle chaos veroorzaakt door de vloedgolf van het coronavirus, kan het ook de wereld van veel van de ergste terroristen bevrijden of hun activiteiten op zijn minst bevriezen.

Er zijn geen statistieken over hoe het ISIS-supporters beïnvloedt en het zullen er ook geen zijn, aangezien de groep nooit negatieve gegevens zou rapporteren en geen banden heeft met internationale groepen zoals de WHO of de beschaafde wereld.

Maar de verbluffende recente opdracht van ISIS aan zijn volgers om weg te blijven van Europa, betekent niet alleen dat het bang is voor toekomstige besmetting als zijn agenten daarheen gaan, maar dat zijn netwerk van volgers daar waarschijnlijk al wordt getroffen.

Dit zou logisch zijn, omdat ISIS-leden de neiging hebben om losgekoppeld te zijn van de westerse wereld en langer hadden kunnen duren om de gevaren van infectie te negeren dan de gemiddelde mens. Bovendien zouden ISIS-leden op hun hoede zijn voor het accepteren van medische hulp van de autoriteiten in hun gastland, aangezien hun gezichten misschien al op de verlanglijst staan.

Directief van ISIS/Islamitische Staat:

Iran is het paradigma van een regime dat terrorisme sponsort en waarvan bekend is dat het harder wordt getroffen dan alle andere landen dan China en Italië. De Islamitische Republiek is berucht oneerlijk over cijfers die haar public relations kunnen schaden.

Dus wanneer deze woensdagochtend het officiële aantal doden in Iran bijna 1.000 bereikt (988) en 16.169 besmette personen, zullen de werkelijke aantallen waarschijnlijk veel hoger zijn. Het belangrijkste is dat Iraanse topleiders, waaronder een ayatollah, ministers en hoge functionarissen van de Islamitische Revolutionaire Garde, zijn gedood en besmet door het coronavirus.

In die geest behoort een groot deel van het Iraanse topleiderschap, waaronder de opperste leider Ayatollah Ali Khamenei (die overigens niet meer werd gezien sinds het begin van de crisis), tot de meer bedreigde categorie ‘ouderen’ behoort.

Sommige commentatoren hebben gespeculeerd dat Teheran, zelfs nadat de golf van het coronavirus is gepasseerd, een deel van zijn beleid en kleuren kan veranderen omdat sommige van zijn belangrijkste oudere oude garde-leden mogelijk dood zijn.

Kan Iran uranium blijven verrijken in dezelfde mate als wetenschappers ongetwijfeld besmet raken en anderen in quarantaine plaatsen? Na sancties en militaire dreigingen is het coronavirus wellicht de eerste factor die de opmars van het regime naar een kernwapen kan vertragen.

Plaatje hierboven: Hezbollahleider Hassan Nasrallah (links) ontmoet zijn ‘partner in crime‘ Hamasleider Khaled Meshaal (rechts) in Beiroet op deze foto die op 12 juli 2010 werd vrijgegeven. Hamas-leider Meshaal bezocht Libanon om zijn condoleances te betuigen aan groot-ayatollah Sayyed Mohammed Hussein Fadlallah die de week ervoor was gestorven [beeldbron: Reuters]

Israëlische functionarissen hebben ook gezegd dat zowel de verspreiding van het virus in delen van Syrië als Teheran, die in het algemeen wordt afgeleid door de interne crisis, de pogingen om zijn oorlogsmachine tegen Israël naar Syrisch grondgebied te exporteren op zijn minst tijdelijk hebben stopgezet.

Iran heeft het ook veel moeilijker om het coronavirus te bestrijden, omdat jarenlange sancties het land op economisch en medisch vlak op zijn zwakste en meest onderbenutte punt hebben gevangen.

Natuurlijk is de keerzijde van een land met veel achtergestelde opvattingen over wetenschap en geneeskunde (een van de redenen voor de verspreiding waren Qom religieuze leiders die volgelingen aanspoorden om te bezoeken om zegeningen te ontvangen, juist toen Qom sterk geïnfecteerd raakte), is dat het regime mogelijk meer bereid is om te lijden.

Israëlische inlichtingenfunctionarissen hebben opgemerkt dat zelfs als veel grotere aantallen mensen sterven in Iran, China of een ander land met een sterke controle van het regime, de regeringen mogelijk ongevoeliger zijn voor publieke onvrede.

Er zijn uitbraken van het coronavirus begonnen in Somalië, waar grote delen van het land onder controle staan ​​van de al-Qaeda-gelinkte gewapende groep al-Shabab. Nogmaals, de controle en de hoeveelheid troepen van deze terreurgroep om haar terreurbewind te behouden, kunnen harder worden getroffen dan andere gebieden vanwege het gebrek aan hulp en verbindingen met de WHO en andere westerse landen die kunnen helpen.

Hetzelfde zal waarschijnlijk gelden voor al-Qaeda in het algemeen in elk land waar het probeert het grondgebied te beheersen en zich mengt met de bredere bevolking. De enige vleugels van al-Qaeda die misschien beter zijn dan de westerse samenlevingen, kunnen vleugels zijn waar ze niet waren geïnfecteerd tijdens de beginfase en hun extreme isolatie van grotere kringen maakt ze ongevoeliger voor infectie.

Coronavirus heeft nog geen grote impact op Gaza gehad, maar Hamas ‘angst dat het uit de hand loopt, heeft de pogingen om Israël te provoceren grotendeels stopgezet. Er was een recente kleine aanval vanuit Gaza en een kleine Israëlische reactie.

Topfunctionarissen van Hezbollah zijn naar verluidt besmet met het coronavirus tijdens een bezoek van hun Iraanse sponsors. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is mogelijk een van hen. Net als Hamas werkt Hezbollah aan de bestrijding van het virus en de handhaving van de orde in Libanon, waardoor er weinig tijd overblijft om tegen Israël te vechten.

Terreurgroepen wereldwijd zonder een staatsapparaat om op terug te vallen, zullen waarschijnlijk het hardst worden getroffen, wat de wereld mogelijk enige tijd van uitstel kan geven.

Staten en quasi-staatsentiteiten zoals Iran, Hezbollah en Hamas zullen waarschijnlijk de storm doorstaan, maar hun vijandelijkheden tegen Israël zullen waarschijnlijk worden stopgezet, en de Islamitische Republiek kan zelfs beleidsverschuivingen op de langere termijn zien als het virus meer hogeropneemt Van het regime.

Plaatje hierboven: Ook de Gazaanse terroristen van Hamas zijn tijdelijk werkloos door het coronavirus. Dan maar samen gezellig films en documentaires kijken op Netflix zoals iedereen dat doet dezer dagen…


Bronnen:

♦ naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Coronavirus hits terrorists hardest from ISIS to Iran – analysis; After sanctions and military threats, the coronavirus may be the first factor that can slow Iran’s march toward a nuclear weapon” van 17 maart 2020 en een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas-affiliated academic advises ceasefire amid coronavirus outbreak” van 15 maart 2020 en een artikel van Seth J. Frantzman “Iran’s Rouhani warns media, seeks to suppress coronavirus coverage” van 14 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Chris Pleasance “ISIS issues advice to terrorists on how to tackle coronavirus – including a travel ban, washing hands, and ‘putting your faith in God’” van 13 maart 2020 op de site van The Daily Mail

♦ naar een artikel van Zaina Alibhai “Isis urges followers to stay away from Europe over coronavirus fears; The terror group warned its supporters against travelling to the ‘land of the epidemic'” van 15 maart 2020 op de site van I-News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.