Alleen Israël helpt Palestijnen om het coronavirus te bedwingen; Arabieren laten hen in de steek

Plaatje hierboven: Palestijnse arbeiders desinfecteren een moskee tegen het coronavirus in de stad Ramallah in Samaria aka de Westelijke Jordaanoever, op zaterdag 7 maart 2020 [beeldbron: Taji Mohammed, AP]

Terwijl Israël overuren maakt met Palestijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en te voorkomen, lijken de Arabische staten te doen waar ze goed in zijn als het gaat om het helpen van hun Palestijnse broeders: helemaal niets.

In de Arabisch-Palestijnse semi-autonome gebieden in Judea & Samaria zijn momenteel 39 mensen besmet. In de afgelopen dagen hebben de Israëlische autoriteiten 200 coronavirus-testkits geleverd aan de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever.

Bovendien hebben Israëlische en Palestijnse professionele teams samengewerkt om de verspreiding van het virus te voorkomen. De Israëlische autoriteiten hebben ook nog eens 200 coronavirus-testkits geleverd aan de door Hamas geregeerde Gazastrook, ondanks de duizenden raketten en brandbommen en bommen die ballonnen dragen die de heersende regering, Hamas, van daaruit naar Israël heeft gelanceerd.

Daarnaast hebben de Israëlische autoriteiten de overdracht van 20 ton desinfectiemateriaal van Israëlische fabrieken naar de Palestijnse gezondheidssector gecoördineerd. Het materiaal bevatte chloor en waterstofperoxide, gebruikt voor desinfectie, behoud van hygiëne en sanitaire voorzieningen. Deze desinfecterende materialen worden gebruikt voor het reinigen van oppervlakken in open ruimtes en helpen bij het reinigen van gesloten ruimtes, waaronder moskeeën en kerken.

Het is vermeldenswaard dat Egypte, dat een gedeelde grens heeft met de Gazastrook, geen testkits of desinfectiemateriaal naar de daar wonende Palestijnen heeft gestuurd. Palestijnen in Libanon maken zich ondertussen zorgen dat de Libanese autoriteiten het coronavirus kunnen gebruiken als excuus om de restricties voor hun vluchtelingenkampen nog verder te versterken.

Het lijkt onverstandig dat de Palestijnen elke illusie koesteren dat Libanon, Egypte of de meeste Arabische landen hun te hulp zouden komen, vooral in het licht van de uitbraak van het coronavirus. Libanon discrimineert de Palestijnen al decennia lang en het lijkt nauwelijks waarschijnlijk dat het zijn beleid zal veranderen alleen vanwege een virus.

Egypte van zijn kant heeft de Palestijnen lang geleden in de steek gelaten door in wezen de grens met de Gazastrook af te sluiten. De Libanezen, Egyptenaren en de meeste Arabieren zien de Palestijnen als het probleem van Israël.

Als de huidige viruscrisis voorbij is, is het te hopen dat de Palestijnen zich zullen herinneren dat slechts één land alleen hen te hulp kwam: Israël. Ze herinneren zich misschien ook dat hun Arabische broeders hen verraden hebben – niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst.

De muur waarover iedereen zwijgt: Egypte vs. Gaza

Plaatje hierboven: De huidige Egyptische muur met Gaza die vijf jaar geleden werd opgetrokken. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden. Egypte bouwt thans een tweede muur. [beeldbron: A-A]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Israel Helps Palestinians Prevent Coronavirus; Arabs Betray Them” van 16 maart 2020 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Alleen Israël helpt Palestijnen om het coronavirus te bedwingen; Arabieren laten hen in de steek

  1. What else is new… De rest van de Arabieren laten altijd de rest van de Arabieren stikken. Dus ook de zogn. Palestijnen.
    Daarnaast zullen zowel de Araberen als de zogn. Palestijnen de Joden/Israel/US allang de schuld geven van het Coronavirus en zal hun ‘dank’ een uiting zijn van een paar explosies op Israelische doelen. Met name civiele doelen.

    Elke dode die valt in de PA of Gaza zal op het conto geschreven worden van Israel als zijnde een biologische aanval op de Palestijnen.

    Ik maak me geen illusies.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.