Als gevolg van corona epidemie wordt aantal Arabische arbeiders dat Israël binnenkomt beperkt

Plaatje hierboven: Dagelijks staan duizenden Palestijnse arbeiders aan de grens met Israël in lange rijen aan te schuiven om er te komen werken [beeldbron: Globes]

Na een veiligheidsoverleg keurde minister van Defensie Naftali Bennett maandagavond verdere stappen goed met betrekking tot de Palestijnse Autoriteit (PA) en de Gazastrook om de verspreiding van het coronavirus te verminderen.

In 2019 waren ongeveer 85.000 Palestijnen aan de slag in Israël, het overgrote deel afkomstig uit de semi-autonome Arabische gebieden in Judea & Samaria, die ressorteren onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit (PA) geleid door Mahmoud Abbas. Velen maken de dagelijkse overtocht omdat ze in Israël aanzienlijk beter kunnen verdienen dan in de PA en interessante arbeidsvoorwaarden verkrijgen en gezondheidszorg genieten.

Betreffende PA-toegewezen gebieden van Judea en Samaria, vanaf woensdag, is de toegang van Palestijnse Arabische arbeiders en handelaren alleen toegestaan ​​voor vitale sectoren van de economie, op de volgende gebieden: gezondheid, landbouw, verpleging en bouw. Andere gebieden worden afgebakend volgens de specifieke behoefte van het Ministerie van Defensie en de National Emergency Management Authority.

Palestijns-Arabische arbeiders die het Israëlische grondgebied binnenkomen, worden gedurende een tot twee maanden gehuisvest in Israël. De huisvesting, in al zijn aspecten, valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgevers, onder voorbehoud van de afspraken die met de verdediging zullen worden gemaakt.

Deze richtlijnen zijn alleen van toepassing op werknemers met een veiligheidsmachtiging van de Israel Security Agency (Shin Bet). Bennett gaf de instructie dat de doorvoer van goederen gewoon doorgaat, evenals de sluiting op het gebied van Bethlehem. Bovendien is het Israëli’s verboden gebieden A en B te betreden, behalve in uitzonderlijke gevallen mits individuele goedkeuring.

De minister van Defensie beval dat de sluiting op Gaza tot nader order voortduurt. De goederenoversteek van Kerem Shalom blijft gewoon doorgaan. De beslissingen werden genomen in coördinatie met de IDF, de coördinator van de overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT), de Nationale Veiligheidsraad en de Shin Bet, en in overleg met de minister van Bouw en Huisvesting, Dr. Yifat Shasha Biton en werden goedgekeurd door premier Netanyahu.

De commerciële handel tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever zal doorgaan, volgens berichten in de Hebreeuwse media. Volgens de Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zijn er maandag 39 gevallen van COVID-19 onder Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en geen in Gaza.

De overgrote meerderheid van de gevallen, 37, bevindt zich in Bethlehem, dat sinds eerder deze maand onder een strikt cordon staat, nadat een groep Griekse toeristen het virus schijnbaar aan de hotelmedewerkers daar had overgedragen. Bennett verlengde de sluiting van Bethlehem in de aankondiging van maandag, volgens berichten in de Hebreeuwse media.

In Israël zelf waren er deze dinsdagochtend 304 gevallen bekend die besmet zijn met het coronavirus. Vier van hen die in ziekenhuizen werden opgenomen verkeren in ernstige toestand. 11 zijn in matige staat. 5 zijn hersteld en zijn ontslagen uit het ziekenhuis.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ido Ben Porat “Bennett orders reduction in number of Arab workers entering Israel” van 17 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikelIsrael tightens restrictions on Palestinian workers, bans commuting” van 17 maart 2020 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.