Libanese politieke leider wil Palestijnse kampen hermetisch afgrendelen om coronavirus te stoppen

Plaatje hierboven: Het is van bittere armoë-sta-bij in het Nahr al-Bared vluchtelingenkamp in het noorden van Libanon, augustus 2012. Hier leven sinds 1948 zowat 30.000 (nakomelingen van) Palestijnse vluchtelingen als 3de rangsburgers in Libanon dicht opeen gepakt in  krotten. Het patent op deze politieke ‘open zweer’ in Arabistan berust bij het Westen, de Arabische Liga, de Moslimwereld en de Verenigde Naties [beeldbron]

Samir Geagea, voorzitter van de Libanese Strijdkrachten partij, riep op tot een belegering van de Palestijnse kampen in Libanon en om te voorkomen dat de Palestijnen de kampen binnenkomen en verlaten onder het excuus om het coronavirus in bedwang te houden. Voor zover ik weet, is bij niemand in de kampen het virus vastgesteld.

Geagea zei in een toespraak op het hoofdkwartier van zijn partij in Ma’arab op vrijdag: “Het is noodzakelijk om maatregelen tegen Palestijnse kampen en de Syrische aanwezigheid in Libanon aan te kondigen, de kampen te sluiten en te verhinderen dat iedereen binnenkomt of vertrekt.”

Palestijnse groeperingen hekelden zijn toespraak als een transparant middel om de regering aan te vallen en ze [de Palestijnen] als pionnen te gebruiken. Een ambtenaar van de PLO in Libanon zei, niet onterecht, dat “de woorden van Geagea’s racistische verklaringen waren die weerzinwekkend, verworpen, veroordeeld en onverenigbaar met de mens waren.

Waarden en met mensenrechten, en het is duidelijk dat Samir Geagea in de politiek handelt ten koste van de rechten van de Palestijnen op een fatsoenlijk mensenleven in Libanon.

Ik moet nog een grote mensenrechtenorganisaties buiten Libanon een woord zien zeggen over de endemische en expliciete discriminatie van Palestijnen in Libanon zoals deze, die altijd omfloerst worden in rechtvaardige taal maar in werkelijkheid de echte apartheid zijn tegen Palestijnen in het Midden-Oosten,zei EoZ op zijn blog.


Bronnen:

♦ naar een artikel van EoZ “Head of Lebanese Forces party calls to shut all Palestinian camps “because of coronavirus.” van 15 maart 2020 op de site van Elder of Ziyon

♦ een artikel op deze blogNiemand in de wereld maalt om Palestijnen zolang er maar geen Jood in de buurt is” van 2 februari 2019