Het Britse York herdenkt de 830ste verjaardag van het bloedbad van de Joodse gemeenschap

De Joden herdenken op maandag 16 maart 2020 het 830-jarig jubileum van het bloedbad van de Joodse gemeenschap  in York Castle, gelegen in York, een Britse stad in het noorden van Engeland..

De verjaardag van de etnische zuivering van de 150 Joden van de stad in 1190 zal ook worden gebruikt om de Holocaust te herdenken en zal plaatsvinden onder Clifford’s Tower, waar het bloedbad plaatsvond nadat de gemeenschap daar was bijeengekomen op zoek naar toevlucht bij de oorlogvoerende stadsmensen. Het evenement wordt opgeluisterd met muziek, lezingen en lantaarns bevatten.

Darryl Smalley, uitvoerend lid van de York Council voor cultuur en gemeenschappen, zei: “York is er trots op opnieuw bij anderen te staan, om het bewustzijn te vergroten en Holocaust Memorial Day te herdenken. We hopen dat zowel bewoners als bezoekers zich bij ons voegen bij het Clifford’s Tower-monument om hun steun te betuigen aan de Joodse bevolking van York.

Het bloedbad in York was een van een reeks antisemitische pogroms in Engeland in 1189-90, waaronder ook Norwich en Lincoln. De hele Joodse gemeenschap van de stad werd opgesloten door een woedende menigte in de toren van York Castle. Veel leden van de gemeenschap kozen ervoor zelfmoord te plegen in plaats van te worden vermoord of met geweld gedoopt door de aanvallers.

Massacre van York
Na de Normandische verovering van 1066 kwamen een aantal joden vanuit Rouen in Frankrijk naar Engeland. De vroege Normandische koningen moesten geld lenen om kastelen te bouwen en hun koninkrijk veilig te stellen, maar geld lenen was voor christenen verboden. Het was joden echter toegestaan.

Deze Franstalige joden werden beschermd door de Kroon en vestigden mettertijd gemeenschappen in de meeste grote steden van Engeland. In de late 12e eeuw vestigden leden van de joodse gemeenschap in Lincoln zich in York. Er was echter een toenemende vijandigheid jegens de joodse bevolking in Engeland.

Dit was gedeeltelijk te wijten aan publieke meningsverschillen in de theologie tussen Joodse geleerden en christelijke kerkgangers. Halverwege de 12e eeuw werden verschillende vicieuze verhalen verspreid waarin joden werden beschuldigd van moord op christelijke kinderen. Dergelijke laster, nu bekend als de ‘Blood Libel’, versterkte het antisemitische sentiment in Engeland.

De gebeurtenissen van 1190 zijn opgetekend in talloze verslagen, hoewel er geen ooggetuigenverslagen waren en de meeste een sterk vooroordeel tegen de joden vertonen. Het verhaal van William of Newburgh, een Augustijnse canon uit Yorkshire, vertelt over twee joodse staatsburgers uit York, Benedictus en Joceus genaamd.

Samen reisden ze naar Londen om de kroning van Richard I bij te wonen in 1189. Wrok over de aanwezigheid van Joden bij de kroning werd aangewakkerd door woede over belastingen om de kruistochten te financieren, wat leidde tot rellen tijdens de ceremonie zelf en in Norwich, Stamford, York en Lincoln. Er werd zelfs een vals gerucht gedaan dat de koning een bloedbad onder de joden had bevolen. Benedict werd aangevallen en vermoord op zijn weg terug naar York.

Enkele maanden later, nadat de sheriff van York naar de derde kruistocht was vertrokken, brak er brand uit in de stad. Dit was in een tijd van toenemende aanvallen op joden in heel Engeland en sommige burgers maakten gebruik van de chaos om in te breken in het huis van Benedictus in Coney Street.

Het pand werd geplunderd en iedereen binnenin werd gedood. Joceus slaagde erin een soortgelijke aanval te ontsnappen en hij leidde de joden van de stad om bescherming te zoeken bij ‘de bewaker van de konings toren’ in het kasteel, vrijwel zeker de locatie van de huidige Clifford’s toren. Ondertussen ging de plundering door.

Binnen in de toren brak het vertrouwen tussen de joden en de bewaarder, en toen hij de toren voor andere zaken verliet, weigerden ze hem weer binnen te laten. Ze hadden het gezag van de koning aangevochten en de troepen voegden zich bij de menigte buiten, waar ze werden bekogeld met stenen van de kasteelmuren door de belegerde Joden.

Vrijdag 16 maart viel samen met Shabbat Hagadol, de ‘Grote Sabbat’ vóór het Joodse feest van Pesach of Pascha. Volgens verschillende verslagen beseften de joden dat ze hun aanvallers niet konden weerstaan, en in plaats van te wachten om te worden gedood of met geweld gedoopt, besloten ze de dood samen te ontmoeten.

De vader van elk gezin doodde zijn vrouw en kinderen voordat hij zelfmoord pleegde. Vlak voor hun dood staken ze ook de bezittingen die ze hadden meegebracht in brand; Deze brand verteerde de houten toren. Het is niet duidelijk hoeveel Joden er waren – schattingen lopen uiteen van 20 tot 40 families, en een latere Hebreeuwse verklaring suggereert ongeveer 150 mensen.

Een van de leiders van de menigte, Richard Malebisse, had een veilige doorgang aangeboden aan joden die ermee instemden zich te bekeren en de toren te verlaten. Enkelen maakten gebruik van deze optie en werden pas vermoord zodra ze uit het brandende gebouw kwamen. Nadien vernietigden de relschoppers de administratie van schulden aan de joden, die in York Minster in bewaring waren gegeven.

De triggers voor het bloedbad waren talrijk. De oproepen tot kruistocht in het Heilige Land maakten veel christenen gevoelig voor de aanwezigheid van niet-christenen in Engeland. Deze gevoelens zijn mogelijk versterkt door de naderende vieringen voor Pasen, toen de kerk predikte dat de joden bij de dood van Jezus hadden samengezworen.

Sommige relschoppers zagen ook de mogelijkheid om zich van schulden aan de joden te vereffenen. Naderhand werden boetes opgelegd tot £ 66 aan 59 vooraanstaande families van York – van wie velen de leiders van het bloedbad kenden of zelf betrokken waren.

De huidige stenen toren werd 60 jaar na het bloedbad gebouwd, maar het is mogelijk dat de aardheuvel nog steeds bewijsmateriaal bevat uit 1190. Een nieuwe Joodse gemeenschap werd snel opgericht in York en bleef tot 1290, toen Edward I alle Joden uit zijn koninkrijk verdreef. Pas in de 17e eeuw mochten joden terugkeren.

Het planten van narcissen – waarvan de zespuntige vorm de Davidster weerspiegelt – op de torenheuvel vormt een jaarlijks gedenkteken rond de verjaardag van het bloedbad. Aan de voet van de toren werd in 1978 een plaquette geplaatst die de tragedie herdenkt. De Hebreeuwse inscriptie van Jesaja roept middeleeuwse Joodse beschrijvingen van Groot-Brittannië op, met de Hebreeuwse term ‘Eilanden van de Zee’:


Bronnen:

♦ naar een artikelYork to mark 830th anniversary of city’s massacre of Jewish community” van 13 maart 2020 op de site van Campaign Against Antisemitism

♦ naar een artikelThe Massacre Of The Jews at Clifford’s Tower, York” op de site van English Heritage: History and Stories

Een gedachte over “Het Britse York herdenkt de 830ste verjaardag van het bloedbad van de Joodse gemeenschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.