Terreurgroepen in Gaza in de greep van de angst voor een op til staande Israëlische aanval

Terroristische groeperingen in de Gazastrook zijn in een staat van hoogste paraatheid vanwege de vrees dat de huidige kalmte zou kunnen verslechteren, meldde op vrijdag Al-Araby Al-Jadeed, een Arabisch-talige krant in Londen.

Overal in de Strook zijn controleposten opgezet waar veiligheidstroepen passerende auto’s inspecteren in maatregelen die slechts tweemaal zijn gebruikt in Gaza: een keer nadat het hoofd van de Al-Qassam-brigades van Hamas werd geliquideerd door de IDF en opnieuw na de mislukte Khan Younis-operatie.

Hoewel de situatie momenteel relatief kalm is, zijn de terroristische groeperingen van mening dat Israël van plan om Gaza op te schrikken met een verrassingsaanval. Volgens Al Araby overwegen de groepen een aantal verschillende scenario’s. Trainingsoefeningen in de Strook zijn recentelijk ook toegenomen.

De terroristische groeperingen, vooral de Al-Qassam-brigades, hebben de leden opgeroepen voorzichtig te zijn en het niveau van hun persoonlijke veiligheid te verhogen en de grens met Israël niet te naderen. De groepen zijn bang dat volgens Al-Araby moordaanslagen kunnen worden uitgevoerd door Palestijnse collaborateurs of dat er ‘andere infiltraties’ in Gaza kunnen plaatsvinden.

De groepen vrezen dat Israël ook ontvoeringen van Gaza-functionarissen zou kunnen uitvoeren. De veiligheidsmaatregelen langs de kust en de grenzen zijn ook verhoogd, uit angst voor een Israëlische infiltratie.

Yahya Sinwar, een leider van de terroristische groep Hamas, is volgens Al-Araby al meer dan vier maanden uit het zicht gebleven, met uitzondering van een ontmoeting met de Qatarese gezant Mohammad Al-Emadi, ongeveer drie weken geleden, die niet in de pers stond.

Volgens Al-Araby zou dit erop kunnen wijzen dat Hamas bezorgd is dat Sinwar en andere leiders het doelwit zijn. Egypte en de Verenigde Naties hebben de afgelopen maanden bemiddeld in discussies over een ‘kalme overeenkomst’ op lange termijn tussen Israël en de terroristische groeperingen in Gaza.

In februari werden door Al Quds Brigadisten (PIJ) dozijnen raketten afgevuurd tijdens gevechten tussen Israël en de Gazastrook, nadat een Israëlische scherpschutter de Al Quds Brigadist Muhammad al-Na’im van de terreurgroep Islamitische Jihad (PIJ) had gedood die op dat moment een explosief aan het veiligheidshekken plaatste dat Gaza scheidt van Israël.


Bronnen:

♦ naar een artikelGaza terrorist groups on high alert amid fears of Israeli attack – report” van 13 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post