In Israël dwingt het coronavirus de politici een noodregering van nationale eenheid te vormen

De voorzitter van de Blauw & Witte partij, parlementslid Benny Gantz heeft op donderdagavond ermee ingestemd om samen met premier Netanyahu van de Likoedpartij, de vorming van een noodregering voor nationale eenheid te bespreken, nadat hij eerder had geweigerd een eenheidsregering te overwegen, tenzij Netanyahu ontslag nam.

Op dit ogenblik zijn er 109 gevallen van besmetting bekend – maar nog geen overlijdens gemeld – in Israël en de crisis lijkt nog steeds niet bedwongen, integendeel. Met een reeks draconische maatregelen, zoals elders in Europese landen, hoopt Israël verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Meer dan 31.000 mensen staan ​​in quarantaine vanwege bezorgdheid dat ze mogelijk zijn blootgesteld aan het virus.

Na drie verkiezingsrondes waarvan de resultaten nauwelijks van elkaar verschillen, blijft de politieke impasse in Israël voortduren. Net zoals bv. in België en Nederland het een gekend gegeven is dat politici zich eerder bekommeren om ‘hun postje’ dan om het welzijn van hun kiezers, dwingt echter de crisis rondom het coronavirus tot pragmatisme en gezond verstand. Maar goed, we zijn er nog niet.

Gantz zei:

Blauw & Wit onder mijn leiding wordt tot op de dag van vandaag gesteund en zal de gezamenlijke strijd tegen de coronavirusepidemie en de gevolgen ervan blijven steunen. Zoals we tot nu toe hebben gedaan, zullen we doorgaan met het beoefenen van staatsmanschap en publieke verantwoordelijkheid. In het licht van de situatie zouden we bereid zijn om de oprichting te bespreken van een brede nationale noodregering die de vertegenwoordiging van alle delen van het huis zou omvatten. Er is alles aan gedaan om deze stap voor de burgers van Israël en de staat Israël te bevorderen.

Premier Netanyahu had eerder Gantz opgeroepen om hem op donderdagavond te ontmoeten om de vorming van een eenheidsregering te bespreken om het epeidemische coronavirus te bestrijden. Maar dan wel zonder de 15 verkozen parlementsleden van de Arab Joint List erbij te betrekken. “Geen terroristen in een Israëlisch kabinet!” klinkt het bij de rechtse partijen.

Benny Gantz van Blauw & Wit wilde met de Arabische partijen in zee gaan om een linkse regering – en vooral hemzelves – in het zadel te helpen.

Netanyahu zei:

Ik roep op tot de oprichting van een nationale noodregering zonder aarzeling of afwijzing. Het zal een tijdelijke noodregering zijn en samen zullen we vechten om het leven van duizenden burgers te redden. We moeten de politiek terzijde schuiven – en dan terugkeren tot op het punt waar we nu zijn.

Knesset-directeur-generaal Albert Sakharovich hield donderdag een evaluatie van de situatie met professionals over de implicaties van de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid op de lopende activiteiten van de Knesset en de beëdiging van de 23e Knesset, die naar verwachting aanstaande maandag plaatsvindt.

Er werd besloten dat de beëdiging van de leden van de 23e Knesset in drie rondes zal plaatsvinden, waarbij 40 Knesset-leden aan elke ronde deelnemen. Er werd ook besloten om alle uitnodigingen van de families van Knesset-leden te annuleren, behalve de families van de drie nieuwe Knesset-leden, die ook zullen worden gevraagd hun komst te heroverwegen. De beëdiging wordt voor het eerst gehouden zonder drukte op de tribunes en de uitnodigingen voor families van Knesset-leden, diplomatiek personeel en het grote publiek zijn geannuleerd.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Gary Willig “Gantz agrees to discuss formation of unity government” van 12 maart 2020 en een artikel van Hezki Baruch “MKs to be sworn in in three rounds” van 13 maart 2020 op de site van Arutz Sheva

♦ naar een artikel van Gil Hofman “Netanyahu, Gantz start bickering over emergency government; PM rules out “terror supporters” in coalition” van 1 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

♦ naar een artikel van Joshua Dvidovich en Michael Bachner “Netanyahu, Gantz discuss creation of emergency unity government” van 13 maart 2020 op de site van The Times of Israel