Brits minister Michael Gove: ‘Het anti-Zionisme is het nieuwe antisemitisme geworden’

Minister Michael Gove van de Britse regering heeft vergeleken hoe anti-zionisten erop staan ​​dat joden afstand nemen van Israël tot hoe joden ooit gedwongen werden te leven “onder door anderen gestelde voorwaarden”.

“In het verleden kon je Joods zijn in het getto, of je kon Joods zijn, maar moest gekortwiekt worden volgens de wet’, vertelde hij maandag aan de overvolle Westminster-receptie van de Labour-groep van voormalig Labour-parlementslid Ian Austin.

“Meer recentelijk heeft het antisemitisme een nieuwe gedaante aangenomen. Die nieuwe vorm is om te zeggen dat die uitdrukking van joodse identiteit … ofwel verwijderd moet worden, ofwel dat Israël moet overleven onder door anderen gestelde voorwaarden.”

Sprekend tot een publiek die werd bijgewoond door onder meer BBC Politics-presentator Andrew Marr en voormalig voorzitter van de Tory-partij, Brandon Lewis, beschuldigde minister Gove de vertrekkende Labour-leider Jeremy Corbyn van het willen “binnen smokkelen van antisemitische uitdrukkingen en antisemitische tropen in ons politieke gesprek”.

Maar Mr. Gove, die is thans de kanselier van het Hertogdom Lancaster, zei dat met de recente algemene verkiezingen, het Britse volk Corbyn had afgewezen waar hij voor stond en waar degenen die ‘in zijn naam handelden’ voor hadden gepleit.

De ‘moed’ lovend van Austin voor het zich zo krachtig uitspreken tegen Corbyn’s Labour, zei Gove: “‘Zionist’ wordt gebruikt als een scheldwoord. We kunnen zien hoe het antizionisme is gemuteerd, dus is het anti-zionisme het nieuwe antisemitisme geworden.

Minister Gove waarschuwde dat het vertrek van de heer Corbyn niet betekende dat de ‘toxiciteit’ niet zou voortduren binnen Labour. Hij riep de anti-extremistische campagnegroep Mainstream UK op om zijn werk voort te zetten, en zei dat er ‘anderen’ zijn die ‘geconfronteerd’ moeten worden.

Gove waarschuwde voor de opkomst van de ‘identiteitspolitiek’ van extreemrechts. Hij zei: “We moeten duidelijk zijn dat er mensen zijn die proberen identiteitspolitiek te gebruiken om ons als Britten te verdelen. Op dezelfde manier als sommigen kiezen om de joodse gemeenschap te stigmatiseren en te belasteren, zijn er anderen die evenzeer bereid zijn stereotypen te gebruiken om andere Britten, onze vrienden en buren, te belasteren.

Hij riep op tot “waakzaamheid tegen de nieuwe identiteitspolitiek van extreemrechts die het heeft over rechten voor blanken. Maar daarmee ondermijnt hij de banden die binden … en dit is ondemocratisch en niet-Brits.” Gove voegde eraan toe: “Wat we moeten doen als we worden geconfronteerd met haat en vooroordeel is ons ​​daar vierkant tegenover stellen. Zet daarvoor alle politieke grenzen die we hebben terzijde.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Kerstein “‘Anti-Zionism Has Become the New Antisemitism,’ British Cabinet Minister Michael Gove Says” van 10 maart 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Lee Harpin “Michael Gove compares anti-Zionism to how Jews were made to live ‘under terms set by others’” van 10 maart 2020 op de site van The Jewish Chronicle

Een gedachte over “Brits minister Michael Gove: ‘Het anti-Zionisme is het nieuwe antisemitisme geworden’

Reacties zijn gesloten.