VS heten Palestijnen in ‘Oost-‘Jeruzalem voortaan Arabische of niet-Israëlische ingezetenen

Plaatje hierboven: Een Joods-orthodox koppel op koopjesjacht in de souk, een arabische markt in het Moslim Kwartier van de Oude Stad van Jeruzalem [beeldbron: PicFair]

Nieuw rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken dumpt de traditionele term ‘Palestijnse inwoners’, waarmee de erkenning door de Trump-regering van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël wordt voortgezet.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwees naar de Palestijnen die in ‘Oost-Jeruzalem’ (Jeruzalem dus) wonen als ‘Arabische inwoners‘ en ‘niet-Israëlische burgers‘, waarbij de traditionele term ‘Palestijnse inwoners’ werd geschrapt in een beslissing die de erkenning door de Trump-regering van Jeruzalem als Israëls hoofdstad voortzet.

Reuters meldde op woensdag j.l. voor het eerst de verandering, die duidelijk was in taal in het laatste mensenrechtenrapport van het State Department. Inwoners van de Westelijke Jordaanoever worden in het rapport nog steeds beschreven als Palestijns.

Waarom het ertoe doet:
De overgrote meerderheid van de Palestijnen in Jeruzalem, met een aantal van ongeveer 340.000, staat liever bekend als ‘Palestijns’. Ook de Palestijnse Autoriteit beschouwt de Arabieren in Jeruzalem én in Israël als Palestijns, met inbegrip van de vele honderdduizenden arabieren die de Israëlische nationaliteit hebben.

Palestijnen ijveren reeds lang om ‘Oost-Jeruzalem’ als de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat te maken. Het besluit kan spanningen veroorzaken in het debat over het onlangs uitgebrachte vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin Israël land zou opnemen dat door een groot deel van de internationale gemeenschap wordt beschouwd als zijnde illegaal bezet gebied.

Palestijnse Jeruzalemieten zijn Palestijnen en ze wonen daar al eeuwen“, vertelde Hanan Ashrawi, een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie die in Jeruzalem woont, aan Reuters. “Alleen om dit te beslissen, om hun identiteit en geschiedenis en cultuur uit te roeien en ze naar believen te hernoemen, is niet alleen belachelijk, het is ook gewetenloos.

Moslim Kwartier in Oud-Jeruzalem 


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ron Kampeas “US calls East Jerusalem Palestinians ‘Arab residents’ or ‘non-Israeli citizens’” van 12 maart 2020 op de site van The Times of Israel

3 gedachtes over “VS heten Palestijnen in ‘Oost-‘Jeruzalem voortaan Arabische of niet-Israëlische ingezetenen

 1. “Palestijnen” worden weer gewoon Arabieren. Iets wat ze altijd zijn geweest.

  De ouders/grootouders van de huidige zogenaamdse palestijnen kwamen rond 1920 gewoon uit de Arabische landen op zoek naar werk bij de Joden die in het Britse Mandaat gebied Palestina, de woestijn aan het ontginnen waren.

  Het waren dus gewoon Arabische arbeidsimmigranten/gastarbeiders die van Arabieren tot Palestijnen en ‘dus (?) legitieme bewoners met historische rechten & gestolen land werden gebombardeerd.

  Totale onzin natuurlijk en misschien een les die men in Europa zou moeten nalezen met al de miljoenen immigranten binnen & buiten onze (nu weer ingevoerde) grenzen, die over enkele jaren ”hun historische rechten komen opeisen.

  Misschien blijkt dat corona virus dan tóch ergens goed voor!

  Geliked door 1 persoon

 2. POTUS Trump is Israëls beste vriend, ik moet maar naar die communist Sanders of dat seniele product Biden luisteren om te weten dat Bibi bij hun niet meer welkom zou zijn in the ovale office.
  Openbare omroep BRT’s standupper Soenens Bjorn (een Clinton fan en virulent Donald Trump hater) slijpt elke keer (als hij een performance doet) zijn messen om de POTUS af te slachten.
  De antisemieten die de laatste jaren overal van onder de stenen kruipen, moeten knarsentandend toezien hoe de USA (onder Donald Trump) een meer als goede relatie opbouwt met Israël.
  Dit is een logische maatregel die niet meer is als juist, palestijnen een nooit bestaand volk want munt en overheid (om een paar belangrijke definities te noemen) zijn er nooit geweest.
  De eu met (onverkozen) antisemitische lieden aan het hoofd heeft nooit een goede verstandhouding met Israël vooropgestaan, integendeel de “zielige arme palestijntjes” zijn in hun ogen het enige wat telt.

  Like

Reacties zijn gesloten.