Britse parlementsleden eisen dat Palestijnse scholen stoppen met haat jegens Israël te onderwijzen

De Palestijnse Autoriteit en de UNRWA-scholen blijven handboeken gebruiken die kinderen radicaliseren tegen Israël, klaagden op dinsdag parlementariërs in het Verenigde Koninkrijk, een belangrijke donor van de Palstijnse Autoriteit.

Kamerlid Jonathan Gullis, die het debat met minister van Staat James Cleverly op gang bracht, toonde een begrijpend leesboek voor 10-jarigen dat Dalal al-Mughrabi prees, die 38 Israëli’s, waaronder 13 kinderen, in 1978 in een bus doodde.

Gullis citeerde onderzoek door IMPACT-se, een onderzoeksinstituut dat studieboeken analyseerde, die 202 van dergelijke boeken uit het huidige Palestijnse curriculum analyseerde en vond “een systematische toevoeging van geweld, martelaarschap en jihad in alle graden en onderwerpen, waar de mogelijkheid van vrede met Israël wordt afgekeurd.

Kamerlid Stephen Crabb vroeg zich af “waarom er zo weinig vooruitgang is geboekt” bij het verwijderen van ophitsing uit studieboeken, en wees erop dat “leden van partijen in dit huis voortdurend bezorgdheid hebben geuit over het gebruik van opruiende taal in studieboeken – die direct of indirect , Britse hulp heeft bijgedragen aan de financiering.

Voorzitter Steve McCabe, voorzitter van Labour Friends of Israel, zei: “Ik ben een groot voorstander van een tweestatenoplossing – en juist vanwege die steun vind ik het absoluut noodzakelijk dat we de kwestie van radicalisering in het Palestijnse schoolcurriculum aanpakken. De studieboeken proberen oude haat en vooroordelen door te geven aan een nieuwe generatie jonge mensen. Het is een barrière voor verzoening en coëxistentie, is schadelijk en gewoon onaanvaardbaar.”

De Kamerleden eisten ook dat een langverwachte EU-herziening van Palestijnse leerboeken openbaar zou worden gemaakt. Cleverly antwoordde dat “antisemitisme in al zijn vormen onaanvaardbaar is. Het is aanstootgevend, het is hatelijk en past nergens in de samenleving, vooral in de klaslokalen.”

De minister zei dat de regering ‘diep bezorgd’ is over het aanzetten tot haat en geweld jegens Israëliërs in Palestijnse handboeken. “Dit zijn ernstige aantijgingen en we nemen ze serieus,” voegde hij eraan toe. IMPACT-se CEO Marcus Sheff zei dat de parlementsleden “veel frustratie vertoonden – dat jaren nadat de kwestie van haat in Palestijnse leerboeken aan de orde was gesteld, er geen wijzigingen zijn aangebracht.

Sheff zei ook dat de Europese Commissie een verantwoordelijkheid heeft tegenover landen die het Palestijnse ministerie van Onderwijs financieren om haar rapport over Palestijnse handboeken voor het publiek beschikbaar te stellen.

Plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem, Fleur Hassan-Nahoum, die hielp de aandacht te vestigen op het probleem via de Conservatieve Vrienden van Israël (CFI), zei dat “vandaag veel rationele, tweedelige stemmen in het Lagerhuis heel duidelijk hebben gemaakt dat de financiering van opruiing en antisemitisme in het Palestijnse curriculum niet langer acceptabel is, ongeacht of de financiering door het VK direct of indirect is.

Co-existentie opbouwen en een gedeelde samenleving begint met de opleiding van een kind,” voegde ze eraan toe. “De Palestijnse schoolboeken vormen hier de antithese van, en dus als er hoop op vrede aan de horizon is – en als buitenlandse regeringen willen bijdragen aan de bouw van de infrastructuur voor vrede – moeten ze beginnen met het reguleren en beïnvloeden ten goede van het onderwijs dat ze financieren.

Indoctrinatie in het Palestijns onderwijs
gefinancierd door de Europese Unie


Bronnen:

♦ naar een artikel van Lahav Harkov “UK MPs demand Palestinian schools stop using textbooks inciting against Israel” van 10 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Britse parlementsleden eisen dat Palestijnse scholen stoppen met haat jegens Israël te onderwijzen

Reacties zijn gesloten.