PLO schort erkenning van bestaanrecht Israël voor drie jaren op tot… Palestina wordt erkend

Een woord van een Palestijnse leider is minder waard dan het papier waarop het geschreven staat,” is een klassieke uitspraak in de marge van de decennialange Palestijns hetze en agitatie jegens de Joodse Natiestaat Israël.

Een Palestijnse toporganisatie machtigde de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) om de erkenning van Israël door Yasser Arafat op 9 september 1993 voor drie jaren op te schorten en de veiligheidscoördinatie met Tel Aviv stop te zetten.

De Palestijnse Centrale Raad (PCC) – een orgaan van de PLO – zei dat de opschortingen moeten blijven bestaan ​​totdat Israël de Palestijnse staat op basis van de grenzen van vóór 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad erkent, meldde het officiële Wafa-persbureau van Palestina.

Na een tweedaagse bijeenkomst in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever, zei de raad dat de PLO en de Palestijnse Autoriteit ook een einde zullen maken aan de veiligheidscoördinatie en economische overeenkomsten zullen opschorten zoals vastgelegd in het Economisch Protocol van 1994 in Parijs.

Het besloot ook de geldigheid van de Oslo-akkoorden in te trekken. De raad zei dat de beslissing was genomen ‘in het licht van de voortdurende weigering van Israël van de ondertekende overeenkomsten’. Het besluit moet worden goedgekeurd door de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de PLO-uitvoerende raad.

Abbas beloofde zondag opnieuw elk vredesplan onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump te blokkeren. Abbas vergeleek het verwachte Trump-vredesplan met de Balfour-verklaring van 1917, waarin de Britse regering zich engageerde voor de oprichting van een staat voor Joden in het historische Palestina. “Als de Balfour-verklaring wordt aangenomen, zal deze deal niet slagen”, zei hij.

We moesten beiden lachen [om dit aankondiging], maar meer om de tragedie van de situatie dan om het even wat. De PCC deed dezelfde aankondiging in 2015. De herhaling was inderdaad tragisch en vertelde over de aard van deze inspanningen – dat het slechts overwegingen zijn, niets meer dan lachwekkende vogelverschrikkertactieken,” aldus Mariam Barghouti op 4 nov. 2018.

In december besloot Trump Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Met decennia Amerikaans beleid dat voorstander was van een tweestatenoplossing, gaf de verklaring van Trump de Palestijnse leiders een slag in het gezicht, die al meer dan twee decennia zonder succes heeft geprobeerd een staat op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem te vestigen.

Brief van Yasser Arafat van 9 september 1993 gericht aan de Israëlische premier Yitzhak Rabin waarin de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) het recht van Israël om te bestaan in vrede en veiligheid erkent en tevens terreur en geweld afzweert:


Bronnen:

♦ naar een artikelTop Palestinian body calls for suspension of Israel recognition” van 30 oktober 2018 en een artikel van Mariam Barghouti “Why did the PLO suspend its recognition of Israel?” van 4 november 2018 en een artikelPLO calls for end to security coordination with Israel” van 6 maart 2015 op de site van Al Jazeera

♦ naar een reeks artikelsDocumenting the History of Israel” op de site van Blue and White Pages 2008-2018