De fascinerende verhalen achter enkele van de beroemde nationale parken van Israël

Toeren door Israël is niet alleen een oefening in het strekken van benen, maar ook in het vinden van edelstenen onderweg; In het bijzonder de historische en natuurlijke conserveringslocaties die je afvragen: wie heeft er onder die boom gepicknickt? Wie schuilde er in die grot?

Verbazingwekkend genoeg beschikt dit kleine land over 400 natuurreservaten en beschermt het 2500 inheemse plantensoorten in de regio. Voor de mensen die deze schatten beschermen, zijn alle contouren en microklimaten katalysatoren voor de verhalen achter onze beroemdste nationale parken.

Masada is het van het van legendes. Het dramatische epos waar Masada het meest bekend om is, is wanneer Joodse ijveraars de Romeinen ontvluchtten vanwege de hoge heuvel. Als je de Romeinse aanvalshelling ziet, de best bewaarde ter wereld, stel je dan voor hoe het was om naar de acht Romeinse kampementen te kijken die het bouwen, wetend dat je einde nabij was.

Hoewel we niet zeker weten wat er uiteindelijk is gebeurd, omdat we het verhaal van Josephus niet kunnen vergelijken met archeologisch bewijs, is er een intrigerende ontdekking van elf aardewerkscherven, elk met een naam erop geschreven. Men gelooft dat dit de manier is waarop de jagers hebben uitgezocht wie wie zou doden, en vervolgens vermoordde de laatste zichzelf in een laatste stand van koppigheid. Hoewel het verhaal van Masada een tragisch einde heeft, getuigen de bewaarde rituele baden, waterreservoirs, synagogen en pakhuizen van de stille verhalen van de bewoners.

Masada

Slechts 20 minuten rijden van het onvergetelijke Masada is de natuurlijke oase, Ein Gedi, de eerste nederzetting van Judea was tijdens de ijzertijd en veel later was de stad een bron van balsem, een belangrijk bouwmateriaal voor de Grieks-Romeinse wereld. Een synagoge-mozaïek waarschuwt de inwoners van de stad tegen het onthullen van hun geheim.

We speculeren dat ze de extractie en bereiding van de balsemhars betekenden; helaas hielp die waarschuwing niet toen de Byzantijnse keizer Justinianus de stad verwoestte. Het natuurreservaat Ein Gedi beslaat 3500 hectare ongerept land. Nahal David en Nahal Arugot zijn de twee door de lente gevoede stromen en de Shulamit- en Ein Gedi-bronnen stromen elders in het reservaat.

Specifieke omstandigheden maken het het perfecte toevluchtsoord voor verschillende planten en dieren – de Nubische steenbok en de verlegen rotshyrax onder hen, terwijl de prachtige vogelpopulatie wordt gestimuleerd door meer dan 200 soorten tijdens de migratieperioden. Het klimaat in de Dode Zee verlaat u voor groenere weiden en rijdt in noordelijke richting naar Zippori in het centrum van Galil.

Ongeveer 60 jaar nadat Masada viel, verwoestte de opstand van Bar Kochba Judea. Joodse vluchtelingen vluchtten naar het noorden naar Zippori, waardoor het de komende 200 jaar een centrum van rabbijnse wetenschap en religieus leven werd. Een figuur niet minder dan Rabbi Yehuda Hanasi, de redacteur van de Mishnah, maakte Zippori zijn thuis.

Er zijn wijnpersen en oude architectuur om te onderzoeken, bewijs van Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse, kruisvaarders en Ottomaanse nederzettingen, maar het meest fascinerende is het Zippori-synagoge-mozaïek met zijn bijbelse motief, zwaar van Griekse invloed.

De fabuleuze Romeinse stad Cesarea

Een vijftig minuten durende zuidoostelijke rit brengt u naar de strategisch belangrijke oude steden van Beit She’an, tussen de Jordaan en de Jizreël-valleien. Ik zeg steden omdat het boven 18 oude steden uit de bronstijd tot de Byzantijnen ligt, waardoor het een veroveringsverhaal is. Koning David veroverde Beit She’an in briljante militaire operaties die de Filistijnen terugdreven naar hun zuidelijke kust bolwerken. Jaren later hingen de zegevierende Filistijnen de lichamen van Davids zoon, koning Shaul en zijn eigen zonen, aan de muren van de stad.

Er is een Romeins cardo, een hippodroom, theaters, baden en prachtige mozaïekvloeren om te waarderen. Oude heterogeniteit gluurt uit de grond, terwijl één synagoge een menorah-mozaïek heeft, een Samaritaanse synagoge kon alleen florale en geometrische motieven gebruiken. Misschien inspireerde die creatieve geest een Jood om zich te vestigen in Beit She’an na eeuwen met geen enkele Jood in zicht. De 14e-eeuwse topograaf Ishtori Haparchi voltooide zijn boek over de geografie van het land Israël in het Hebreeuws in 1322. Het heet toepasselijk Kaftor Vaferach, knop en bloem.

Als je dezelfde fascinatie voor het land en de lay-out deelt als Ishtori Haparchi, wat denk je van wat graven? Een rit van twee uur (geven of nemen) naar het zuiden in de richting van centraal Israël, brengt u naar het nationale park Beit Guvrin-Maresha, bekend om zijn mogelijkheden voor Dig for a Day. De site bestaat uit een van de belangrijkste steden in het Romeinse tijdperk van Judea, een joodse begraafplaats, een amfitheater, openbare baden, mozaïeken, steengroeven, bergingen, schuilplaatsen, duiventillen, grafgrotten en klokgrotten.

Maresha was een doorn in het oog van de Maccabeën, omdat het een basis was voor aanvallen op Judaea; Maresha werd uiteindelijk veroverd door John Hyrcanus I. Het naburige Bet Guvrin werd vernietigd in de nasleep van de vernietiging van de Tweede Tempel. Zestig jaar later werd het amfitheater gebouwd om Romeinse troepen te entertainen die daar waren gestationeerd tijdens de rebellie van Bar Kochba. Je kunt je alleen maar voorstellen dat de eens zo sterke stad Bet Guvrin en Maresha Joodse slaven zagen vechten voor Romeins amusement.

Het Nationale Park Gan HaShlosha


Bronnen:

♦ naar een artikel van Rivka Orzech “The stories behind Israel’s national parks; The Israel Nature and Heritage Foundation presents the fascinating stories behind some of Israel’s famous national parks” van 23 januari 2019 op de site van Arutz Sheva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.