Egypte bouwt een betonnen muur op de grens met de Gazastrook

Plaatje hierboven: De huidige Egyptische muur met Gaza die vijf jaar geleden werd opgetrokken. De veiligheidszone werd uitgebreid naar 1000 meter, wachtposten, uitkijktorens, camera’s, loopgraven en wegen gebouwd om dezelfde redenen als Israël: de terreur die dreigt vanuit de Gazastrook buiten de deur houden [beeldbron: A-A] 

Ter hoogte van Rafah, op het noordelijke Sinaï-schiereiland, zijn de Egyptische autoriteiten twee weken geleden begonnen met de bouw van een nieuwe betonnen muur aan de grens met de Gazastrook.

De grensmuur is ongeveer zes meter hoog en met betonnen bases van maximaal drie meter onder de grond, om de tunnels tegen te gaan. In de afgelopen jaren heeft Egypte geprobeerd tunnels aan de 14 kilometer lange grens met Gaza te vernietigen, met als doel de infiltratie van militanten en extremisten op Egyptisch grondgebied te voorkomen, zegt de regering.

Een lokaal bedrijf werkt onder toezicht van de Egyptian Army Engineering Authority om de bouw van deze muur te implementeren. Volgens een ooggetuige wordt de muur afgewisseld met wacht- en controlepunten in de vorm van torens op een afstand van elke 100 meter.

Israëlische kranten zeiden dat de muur naar verwachting eind dit jaar zal worden voltooid, “en het westelijke deel ervan zal worden samengevoegd met het systeem dat Israël onder en boven water in de Middellandse Zee in de noordelijke Gazastrook heeft gecreëerd”, aldus de Israëlische krant Yedioth Ahronoth.

Plaatje hierboven: Een foto genomen in Rafah in de zuidelijke Gazastrook aan de grens met Egypte toont een betonnen muur in aanbouw aan de Egyptische kant van de grens op 19 februari 2020. Getuigen zagen tientallen arbeiders aan het werk die met behulp van kranen de structuur oprichten. De muur die thans wordt gebouwd volgt de lijnen van een oude, lagere barrière met een ondergrondse structuur [beeldbron: Said Khatib/AFP]

No Jews, No News
De Westerse pers bericht met geen komma over deze Egyptische muur. Amper twee maanden geleden hoorden de luisteraars van BBC Radio 4 hoe de barrière van Israël langs de grens met de Gazastrook werd voorgesteld met behulp van het cliché van de ‘openluchtgevangenis’:

In Gaza is de muur zo allesomvattend, op sommige manieren zo ongelooflijk moeilijk om door te dringen, dat hij in feite fungeert als een soort van een zeer grootschalige gevangenis. Mensen gebruiken die terminologie vaak om te definiëren … om Gaza te beschrijven als een grote openluchtgevangenis, maar in feite voelen de muren eromheen, althans aan de landzijde, aan alsof iemand in Gaza daar vastzit.

Tja, als er geen Jood bij betrokken is, wel ja dan is ook een Egyptische ‘apartheidsmuur’ geen nieuws in het Westen. Kortom: ‘No Jews, No News’.

Tunnels van Hamas & Co
Hamas heeft gedurende twee jaar aanzienlijk samengewerkt met de Egyptische autoriteiten bij het beveiligen van de grenzen: honderden leden observeren het gebied en de beweging heeft ook grensgebieden met bulldozers platsgewelst en afgespannen met prikkeldraad.

De bouw van de muur komt enkele jaren nadat Egypte een buffergrensgebied had gecreërd dat zich ongeveer vijf kilometer uitstrekt tot ddiep in de Sinaï en het verwijderen van huizen en boerderijen in de stad Rafah en zijn dorpen.

In de eerste week van februari kondigde het Egyptische leger aan dat het een grenstunnel van drie kilometer van de Gazastrook naar de diepte van de Egyptische stad Rafah had vernietigd. Israël oefent al lange tijd grote druk uit op Egypte om smokkel door deze ondergrondse tunnels tussen Gaza en de Egyptische Sinaï te confronteren en zegt dat de Palestijnen ze gebruiken om wapens en munitie te smokkelen naast de commerciële goederen die Gaza worden binnengesmokkeld.

Tunnelbouwers zeggen dat ongeveer 3.000 tunnels actief waren vóór de Israëlische aanval op de Gazastrook eind 2008, die drie weken duurde en honderden levens eiste. Echter, slechts 150 tunnels waren actief na de oorlog en de daaropvolgende Israëlische luchtaanvallen in het gebied. Egyptische activisten hebben de Egyptische staat aangeklaagd vanwege zijn besluit om de muur te bouwen aan de grens met Gaza, en zegt dat het de verplichtingen van Egypte jegens zijn Arabische buren schendt.

Plaatje hierboven: Egyptische uitkijkpost en bewakers houden de actviteiten aan de grens met Gaza nauw in het oog van het meer dan ee, dozijn verschillende terreurgroepen die Gaza ‘rijk’ is [beeldbron: ]


Bronnen:

♦ naar een artikelBBC shows limited interest in a new Gaza border wall” van 9 maart 2020 op de site van BBC Watch

♦ naar een artikelEgypt begins building concrete wall along Gaza border” van 19 februari 2020 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Egypte bouwt een betonnen muur op de grens met de Gazastrook

 1. De “open gevangenis” van Gaza word langzaam maar zeker gesloten want “de gevangenen” komen naar Europa waar ze met open armen worden ontvangen en natuurlijk per direct het burgerschap krijgen.

  Probleem opgelost en iedereen krijgt wat hij wil.

  *Europa krijgt haar geliefde palestijnen.
  *Deze komen de EU economie versterken.
  *Gaza ‘gevangenis’ word gesloten.
  *Terreur is beeindigd.
  *Israel & Egypte kunnen de muren afbreken.
  *Humanitaire NGO’s kunnen de poorten sluiten.

  LOL!!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.