Zal de Rotskoepel in Jeruzalem binnenkort vervangen worden door een 3de Joodse Tempel?

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 28 maart 2010. Op de zijkanten van 200 lijnbussen van Jeruzalem prijkt een reclameboodschap voor de bouw van de 3de Joodse Tempel op de plaats waar thans de Gouden Rotskoepel staat [beeldbron: Vos Iz Nejas]

Naast de tekst staat enkel nog een model van die nieuwe tempel te zien. Van de huidige Rotskoepel is geen spoor meer te zien. De tekst naast de nieuwe tempel leest: “Moge de Beis HaMikdash spoedig en in onze dagen herbouwd worden” De posters werden gemaakt door een extreemrechtse groep genaamd Eretz Israel Shelanu (Ons Land van Israël), onder leiding van de rabijnen Shalom Dov Wolpo en Baruch Marzel.

De in recente weken weer flink opgelopen spanning op en rond de Tempelberg, veroorzaakt door onder andere de regelmatige relletjes die ontketend worden door Palestijnse jongeren, heeft de door rabbijn Shalom Dov Wolpo en activist Baruch Marzel geleide Ons Land Israël [Eretz Israel Shelanu] groepering ertoe aangezet om met de campagne te beginnen.

Moge de Beis HaMikdash spoedig en in onze dagen herbouwd worden“, staat er nu in grote Hebreeuwse letters op de bussen in Jeruzalem te lezen. En dat als antwoord op een Hamas pamflet van 1 september 1993: “Wij kondigen de oorlog af tegen de zonen van apen en varkens [de Joden] die slechts zal eindigen wanneer de vlag van de Islam zal wapperen boven Jeruzalem.

Plaatje hierboven: De islamitische Gouden Rotskoepel (geen moskee!) is het 3de belangrijkste moslimheiligdom in de wereld na Mekka en Medina, bedekt de top van de Moriahberg in Jeruzalem waar vroeger de 1ste en de 2de Joodse Tempel stonden. Die Tempel was – en is nog steeds wat er nog van overblijft – het belangrijkste heiligdom van de Joden waarvan alleen de Kotel/Klaagmuur, een deel van de muren rondom de Tempel, enkel aan de westelijke zijde nog zichtbaar is. De Rotskoepel stortte in elkaar in 1016, maar werd later weer heropgebouwd. De huidige ‘Gouden’ koepel dateert van 1998 toen deze werd verguld dankzij een donatie van 8 miljoen dollars door koning Hoessein van Jordanië.

Rabbi Volpo verklaarde dat Israël inmiddels met ingehouden adem wacht op de komst van de Messias en de herbouw van de Tempel. “Zowel de Arabieren als president Obama weten dat de Tempel op de Tempelberg herbouwd zal worden. Die komt in de plaats van de tijdelijke gebouwen die er nu staan”, zei de rabbijn.

Plaatje hierboven: Na de Slag om Jeruzalem, die plaatsvond van december 1947 tot 18 juli 1948 ligt de hele Oude Stad in puin. De grootste synagogen Tifferet en Hurva werden gedynamiteerd door het Jordaanse leger, ca. 56 andere synagogen en sjoels verwoest, het Joodse Kwartier afgebrand, grote vernieligen troffen de 3000 jaar oude Joodse begraafplaats. Op het plaatje enkele orthodoxe Joden rustend op de berg puin met op de achtergrond de Rotskoepel en enkele minaretten….

Baruch Marzel legde op zijn beurt uit dat het weglaten van de Islamitische heiligdommen beslist geen vergissing is geweest. “Wij laten aan iedereen de waarheid zien en zeggen hardop wat iedere Jood gelooft, namelijk dat de Derde Tempel onmiddellijk gebouwd dient te worden op de Tempelberg en de moskee daar niet hoort te staan.

Als we morgenavond aan het einde komen van Pesach Feder (het Joodse Paasfeest) dan zullen we (traditiegetrouw) tegen elkaar zeggen: “Tot volgend jaar in het herbouwde Jeruzalem!”. En wat betekent ‘herbouwd’? Dat slaat op de hele Derde Tempel,” aldus Marzel, die de mogelijke woede van de Moslims in Jeruzalem over de campagne wegwuifde.

Ze zijn al boos omdat wij in leven zijn en dat wij hier wonen. Als zulke basiskwesties hen al woedend maakt, dan kunnen we er net zo goed openlijk voor uitkomen wat wij waarlijk geloven en waar wij drie keer per dag voor bidden. Dat is de herbouw van de heilige Tempel, bovenop de Tempelberg. En wel morgen – we moeten daar geen dag langer mee wachten.”

Plaatje hierboven: Bouw van de 3de Joodse Tempel aka de de Beis HaMikdash op de Tempelberg in Jeruzalem in de voor eeuwig herenigde hoofdstad van Israël. In feite is deze een reconstructie van de 2de Joodse Tempel zoals hij er vermoedelijk heeft uitgezien en precies op de plaats stond waar thans de islamitische Rotskoepel staat. Gebouwd in 516 v. Chr. werd de 2de Tempel door de Romeinen in 70 na Chr. vernietigd. De 1ste Tempel, ook gekend als de Tempel van koning Solomon en gebouwd in 960 v. Chr., werd vernietigd in 586 v. Chr. en werden de Joden gedwongen om 70 jaar lang in ballingschap te gaan in Babylonië (Irak).


Bronnen:

♦ naar een artikelJerusalem – Ads on Buses Calling to Build 3rd Beis HaMikdash In Place of Mosque” van 28 maart 2010 op de site van Vos Iz Nejas

♦ naar een artikel van Joshua Gerstein “Rebuilding the Beit HaMikdash in Our Days” van 12 juli 2018 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Zal de Rotskoepel in Jeruzalem binnenkort vervangen worden door een 3de Joodse Tempel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.