In Oekraïense stad Rivne/Rovno werd een monument voor een oude Joodse begraafplaats ontheiligd

Vandalen hebben een joods monument in Rivne (Rovno), Oekraïne ontheiligd. Het monument is geïnstalleerd op de oude Joodse begraafplaats, die al is gesloten. Dit werd aan de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne aangekondigd door Gennady Fraerman – het hoofd van de Joodse gemeenschap van Rivne.

Vandalen schreven op het monument met groene verf: ‘ZE‘.  Dit woord verwijst naar de partij (Ze! Team aka Zelensky Team) van de president van Oekraïne, de Joodse Volodymyr (Vladimir) Zelensky, evenals het staatshoofd in onofficiële kringen. Volgens Gennady Fraerman van Jewish News, werd het monument niet alleen beklad maar is er ook de plaat ook gebarsten. Op dinsdag zullen de lokale autoriteiten de herinstallatie van de beschadigde zuil bespreken.

Ondertussen werden verschillende vensters verbrijzeld bij een aanval op de synagoge in Rovno, in het noordwesten van Oekraïne, toen vandalen stenen naar de synagoge gooiden. Niemand raakte gewond en de aanvallers vluchtten voordat de politie arriveerde.

Rabbi Shneur Shneerson, de lokale rabbijn, zei dat hij geloofde dat de aanval had kunnen zijn als reactie op de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Gennady Fraerman, voorzitter van de Joodse gemeenschap van Rovno, vertelde JTA dat hij geloofde dat het een daad van hooliganisme was, omdat ramen ook op twee nabijgelegen gebouwen waren gebroken.

Rivne/Rovno
Een stad in het westen van Oekraïne in de historische regio Volhynia. Het administratieve centrum van de Oblast Rivno die onder Poolse heerschappij stond tot 1793 en nog eens tussen 1920 en 1939 In 2014 woonden er ongeveer 600 Joden in Rivne.

Wat ooit de Grote Synagoge was, werd in de jaren 1950 omgebouwd tot een sportcentrum, de Avantgarde. Sinds 2003 is er een Chabad, met ongeveer 30-50 mensen die zijn Shabbat-diensten bijwoonden. Hessed Osher, een van een aantal Hess-centra gebouwd door het Amerikaanse Joodse Gezamenlijke Distributiecomité en de Internationale Fellowship van Christenen en Joden, is het centrum van de Joodse gemeenschap van Rivne. Gennady Fraerman is de directeur van Hessed Osher, evenals het hoofd van de Joodse gemeenschap van Rivne.

Plaatje hierboven: In 1991 werd een monument gebouwd in het Sosenki-bos, ongeveer 4 mijl (6 km) van Rivne, waar op 7-8 november 1941 ongeveer 18 tot 22.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Rivne werden doodgeschoten [beeldbron: Memorial Museums]

Poltava
Eerder kloeg de rabbijn van de Joodse gemeenschap in de zuidelijke gelegen stad Poltava, rabbi Yosef Yitzchak Segal, dat nationalistische groepen de bouw van een synagoge wilden dwarsbomen nadat er kruisen op de site waren geplaatst. De groep nationalistische activisten hadden zeven houten orthodoxe kruisen op de grond geplaatst die door lokale autoriteiten was toegewezen voor de bouw van een synagoge.

Vóór de Holocaust was volgens Segal bijna 20 procent van de 100.000 inwoners van Poltava joods. De bevolking van de stad in oost-centraal Oekraïne is sindsdien gegroeid tot 300.000, maar slechts 3.000 – of 1 procent – zijn joden. Joodse groepen hebben herhaaldelijk geklaagd dat antisemitisme aanhoudt in Oekraïne en er weinig respect is voor Joodse begraafplaatsen en herdenkingsplaatsen.

Video: Onderzoek en Omheinen van Joodse begraafplaatsen
European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF)


Bronnen:

♦ naar een artikelMonument to an old Jewish cemetery desecreted” van 8 maart 2020 op de site van Monitoring Antisemitism Worldwide (MAW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.