Israël verklaart de oorlog aan … het coronavirus (aka COVID-19)

De IDF voerde zijn inspanningen om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden aanzienlijk op, terwijl de financiële toezichthouders van het land donderdag de economische implicaties van de wereldwijde uitbraak bespraken zonder onmiddellijke beslissingen aan te kondigen.

Alle verdere gezondheidsbeperkingen zullen rekening houden met de economie, die zij ‘sterk en stabiel’ noemden. IDF-stafchef Luitenant-generaal Kochavi gaf donderdag opdracht tot volledige stopzetting van vluchten naar het buitenland voor soldaten en officieren, en annuleerde alle gezamenlijke militaire oefeningen met buitenlandse legers in Israël en in het buitenland.

Bovendien richt de IDF een speciaal commando- en controlecentrum op om alle eenheden te helpen het virus te bestrijden. Plaatsvervangend stafchef majoor Gen. Eyal Zamir werd belast met het toezicht op de inspanningen. Kochavi belegde donderdagmiddag een situationele beoordelingsvergadering, met als doel ervoor te zorgen dat de IDF haar operationele paraatheid behoudt.

Tijdens de bijeenkomst werden drie primaire doelstellingen gedefinieerd: paraat blijven voor de strijd, de verspreiding van het virus minimaliseren en zich voorbereiden op de volgende fase, waarin de IDF misschien nodig zal zijn om de civiele sector te helpen het virus te bestrijden.

De eerste beslissing die werd genomen, was zoals vermeld, om alle vluchten naar het buitenland te annuleren. Volgens de richtlijn zal het leger vanaf vrijdagmiddag alle soldaten en officieren verbieden naar het buitenland te reizen. Tegelijkertijd werden twee commissies gevormd om speciale reisverzoeken op individuele basis te onderzoeken.

Als onderdeel van de voorbereidingen van het leger voor de volgende fasen, werd het Home Front Commando gelabeld om het virus te helpen beheersen als er een meer significante uitbraak optreedt. De IDF was ook bezig met het aanschaffen van speciale apparatuur om het virus te helpen bestrijden.

Op dit moment zitten er in de IDF tussen de 500 à 600 soldaten in quarantaine“, vertelde IDF-woordvoerder Brig. Gen. Hidai Zilberman tegenover militaire correspondenten. “We zullen doen wat er moet gebeuren om het land te helpen. We hebben een gezamenlijke oefening met de parachutisten en het Amerikaanse leger en de Juniper Cobra-oefening geannuleerd. We hebben de IDF-attaché uit China teruggeroepen. De resterende attachés worden voorlopig niet teruggeroepen,” zei hij.

Ondertussen zei het ministerie van Financiën in een verklaring dat “de financiële toezichthouders en alle economische entiteiten duidelijk maakten dat de Israëlische economie sterk en stabiel is en dat tot nu toe geen substantiële schade aan de economie is waargenomen als gevolg van het uitbreken van het virus.”

Het management van het ministerie van Financiën, de Bank of Israel en de Israel Securities Authority zijn zich echter bewust van de implicaties van de laatste maatregelen die het ministerie van Volksgezondheid heeft genomen voor de economie en blijven de economische variabelen en Wereldwijde groei.

Het ministerie zei dat in coördinatie met de premier alle verdere stappen om de uitbraak van het virus te bestrijden rekening zullen houden met de economische implicaties. Israël heeft woensdag reizigers uit Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland verzocht om in quarantaine te gaan vanwege problemen met coronavirus.

De maatregel sloot buitenlands toerisme effectief uit van die landen, waarvan de burgers, aldus het ministerie voor Volksgezondheid, niet tot het grondgebied van Israël worden toegelaten tenzij ze konden aantonen dat ze vooraf quarantaine maatregelen hadden getroffen. Israël heeft het bevel al opgelegd met betrekking tot vluchten vanuit Italië, China, Thailand en Singapore.

De Bank van Israël zei woensdag dat als de omstandigheden aanzienlijk verslechteren, het monetairbeleidscomité ‘de verscheidenheid aan instrumenten waarover het beschikt indien nodig zal gebruiken’. De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa zei donderdag dat alle vluchten naar Israël werden opgeschort, beginnend op zondag 8 maart tot 28 maart.

Gezamelijke operatie van VS en Israël ‘JUNIPER COBRA 2020afgelast


Bronnen:

♦ naar een artikel van Hanan Greenwood “IDF declares war on coronavirus, cancels joint drills and flights abroad” van 6 maart 2020 op de site van Israel Hayom

♦ naar een artikel van Kunal Gaurav “US, Israel cancel joint military exercise ‘Eagle Genesis’ amid coronavirus fear” van 5 maart 2020 op de site van Republic World