Anti-zionistische propaganda en complottheorieën wakkeren antisemitisme in Italië aan

Anti-joodse incidenten in Italië zijn in 2019 sterk gestegen, zo meldde het laatste rapport van de belangrijkste antisemitismemonitor van het land op vrijdag.

Gegevens verzameld door het in Milaan gevestigde ‘Osservatorio Antisemitismo’ (Antisemitism Observatory) hebben aangetoond dat er vorig jaar 251 incidenten van haat tegen Joden waren, vergeleken met 197 van dergelijke incidenten in 2018. Ongeveer 30.000 Joden wonen in Italië, geconcentreerd in een handvol grote steden.

Het merendeel van de 2019 incidenten – 173 – betrof antisemitische berichten online die aan het Observatorium werden gemeld. In andere categorieën waren er 31 incidenten van verbaal geweld, 23 gevallen van antisemitische graffiti en twee gewelddadige aanvallen, waarbij een vrouw in Rome was geslagen en bespuugd door haar aanvaller, en de andere een man in de noordelijke stad Prunetto die Werd geslagen en beledigd met anti-joodse bijnamen.

Stefano Gatti – de redacteur van het rapport van het Observatorium – vertelde de Italiaanse joodse nieuwszender Bet Magazine Mosaico dat een deel van de reden voor de toename een grotere bereidheid van slachtoffers was om aanslagen te melden. Evenzo benadrukte Gatti dat de beschikbare gegevens waarschijnlijk een ‘onderschatting‘ waren van de omvang van het probleem, “omdat ze alleen expliciete klachten bevatten en geen gevallen die onbekend of niet zijn gemeld.”

Gevraagd om de bredere context rond de opkomst van antisemitisme in Italië uit te leggen, wees Gatti op de zichtbaarheid van anti-zionistische propaganda die de staat Israël demonstreert en de daarmee samenhangende populariteit van samenzweringstheorieën gericht op Joden.

Plaatje hierboven: Pomezia, Italië, 12 februari 2020. Voor de meisjesschool, Pascal e dell’Istituto di Largo Brodolini, werd met zwarte verf antisemitische graffiti op straat geklad. “Vertrap de Jood!” luidt het in het Italiaans, gevolgd door een keltisch kruis, een teken dat het blanke ras symboliseert en onder meer wordt gebruikt door extreemrechts en neonazi’s [beeldbron: Il Faro]

Twee van de incidenten die door het Observatorium in 2019 zijn vastgelegd – de annulering van een concert in Sardinië door de Israëlische muzikant Eyal Lerner en een openbare campagne voor de boycot van Israëlische goederen – werden gekenmerkt als antisemitisme dat werd bevorderd door Italiaanse aanhangers van de poging om het Joodse volk te onderwerpen en boycots, afstoting en sancties afkodingden.

“In de pro-Palestijnse retoriek komen de thema’s, mythen en symbolen van het anti-jodendom opnieuw naar voren,” merkte Gatti op. “Deicide, het bloedsprookje, exclusivisme, haat voor de rest van de mensheid: anti-zionistische propaganda wordt gehybridiseerd met anti-joodse mythen.”

Gatti identificeerde ook de belangrijkste samenzweringen die ‘antisemitisme omlijst in 2019’, zei hij. Een van de memes die vaak op sociale media te zien was, was het zogenaamde ‘Kalergi Plan‘ (in het Italiaans Piano Kalergi) dat gaat over een bizarre samenzweringstheorie die door neonazi’s werd gestuwd en die voor het eerst in 2005 opdook en die luidt dat er een joods plan was om de blanke bevolking in Europa te vernietigen door immigratie.

De auteur van deze vermeende ‘plot’ – die door sommigen is vergeleken met de beruchte antisemitische constructie, ‘De Protocollen van de Wijzen van Zion‘ – zou Richard von Coudenhove-Kalergi zijn geweest, een Oostenrijkse aristocraat en voorstander van Europese integratie die stierf in 1972.

In een afzonderlijk interview met de krant La Stampa zei Betti Guetta – de directeur van het Antisemitism Observatory – dat hoewel het rapport van 2019 ‘verontrustende signalen’ bevatte, er ook positieve ontwikkelingen te melden waren. Deze omvatten de oprichting van de Segre-commissie – een onderzoek naar racisme en antisemitisme onder leiding van veteraan-senator Liliana Segre, een overlevende van de Holocaust die vorig jaar doodsbedreigingen ontving van extreemrechtse agitatoren.

Guetta merkte ook op dat “de benoeming van Milena Santerini als de nationale coördinator voor de bestrijding van antisemitisme en de ratificatie door Italië van de definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Association (IHRA) zeer belangrijke tekenen zijn die de inzet van ons land tonen om deze vormen van haat te bestrijden.

Jaarverslag 2020 antisemitisme in Italië [PDF-file]


Bronnen:

♦ naar een artikel van Ben Cohen “Anti-Zionist Propaganda, Conspiracy Theories Fueling Rise of Antisemitism in Italy, New Report Shows” van 6 maart 2020 op de site van The Algemeiner

♦ naar een artikel van Betti Guetta “Della Fondazione CDEC, denuncia il pericolo costituito dalla diffusione delle teorie cospirative” van 3 maart 2020 op de site van Osservatorio Antisemitismo

♦ naar een artikel van Massimiliano Orestano en Junior Cristarella “Scritte contro Anna Frank, antisemitismo davanti all’ingresso di due Istituti a Pomezia” van 12 februari 2020 op de site van Blasting News

Een gedachte over “Anti-zionistische propaganda en complottheorieën wakkeren antisemitisme in Italië aan

 1. Het is toch verbazend te zien hoe obsessief stom deze Jodenhaters door de eeuwen heen blijven.

  Ik denk dat dát de schuld van de Joden is!

  Het Joodse masterplan: “”massa immigratie om de blanke Europeese bevolking te vernietigen””.

  Wow……Joodse toverkunsten om blanke Europeanen te dwingen vooral Jodenhaters binnen te laten.

  Hoe verzinnen ze het!

  Sorry mensen, daar mogen jullie je eigen super slimme & vooruitziende politici voor bedanken…….en daar zit geen Jood bij.

  Dát word de volgende beschuldiging!
  Joden die géén Jodenhaters binnen willen laten …….racisten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.