Coronavirus in ‘Palestina’: PA roept noodtoestand uit; sluiting van moskeeën en hotels

De Palestijnse Autoriteit heeft in de autonome Arabische gebieden in Judea & Samaria de noodtoestand uitgeroepen nadat vier gevallen van besmetting met het coronavirus in een hotel in Bethlehem werden bevestigd. De noodtoestand geldt voor zowel Bethlehem, Jericho en de Jordaanvallei.

Het ministerie van volksgezondheid van de PA beval de sluiting van alle onderwijsinstellingen, erediensten en gebedshuizen, inclusief het 14 dagen blokkeren van alle activiteiten en conferenties in Bethlehem. Later werd ook aangekondigd dat de Westelijke Jordaanoever twee weken gesloten zou zijn voor toeristen.

Euh? Toeristen? Toeristen in de ‘Open Gevangenis van het Midden-Oosten?’ Jep. We verbazen ons over niets meer als we het over de Palestijnen hebben. Dat we eenzijdig toegepeperd worden met beelden van armoe en honger, kommer en kwel, maar poepsjieke hotels zoals bv. het 5-sterrenhotel Walled Off Hotel in Betlehem weerleggen dat beeld. Meer op deze blog in Westbank Unplugged (44 artikels).

Ook het Walled Off hotel moet tijdelijk de deuren sluiten voor toeristen:

Al het personeel van het hotel bevindt zich nu in zelfquarantaine, meldde Yisrael Hayom dagelijks in de Hebreeuwse taal. In februari bezocht een groep Zuid-Koreaanse toeristen, van wie de leden de ziekte hadden gekregen, ook de Westelijke Jordaanoever. Uit voorzorg beval de PA de sluiting van alle restaurants en voorzieningen die de groep huisvestten, meldde het Hebreeuwse verkooppunt Ynet.

De groep bezocht sites als Nablus, Jericho, Bethlehem en Hebron. De PA waarschuwde dat bedrijven gestraft zullen worden als ze zich niet houden aan de richtlijn, volgens Ynet.

Volgens Walla News in de Hebreeuwse taal werd het aantal patiënten waarvan vermoed werd dat ze de ziekte droegen, niet bekendgemaakt, maar eerdere rapporten gaven aan dat er vier Bethlehem-werknemers waren die besmet waren door Griekse toeristen die in het hotel verbleven.

In Gaza, dat op papier onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit valt, maar de facto sinds 2007 wordt gecontroleerd door Hamas & Co, wordt de Strook nominaal gedekt door het besluit van Abbas, maar ambtenaren van de opstandige Arabische provincie zeiden dat de enclave vrij van het coronavirus bleef.

In Gaza werden nog geen speciale maatregelen genomen buiten die gedurende 14 dagen de enclave-quarantaine binnen te gaan. Salama Maroof, het hoofd van het door de Hamas beheerde mediabureau van de regering, vertelde de Hamas-gelieerde al-Rai dat er geen beslissing is genomen over het opschorten van klassen in de Gazastrook als voorzorgsmaatregel vanwege het coronavirus.

Israëlische functionarissen zeiden dat ze nauw samenwerkten met hun Palestijnse tegenhangers om het virus te bestrijden. Israëlische en Palestijnse gezondheidsfunctionarissen hielden donderdag een vergadering om hun reacties te coördineren en deelden informatie over de verspreiding van het virus volgens het Israëlische dagblad Haaretz.

Hoewel volgens de BDS-beweging (Boycott, Divest, Sanctions) de Palestijnen geen enkel vaccin mogen accepteren van Israël:

COGAT, de Israëlische defensie-instantie die verantwoordelijk is voor Palestijnse burgerzaken, zei dat het 250 testkits aan de Palestijnen had geleverd en coördineerde gezamenlijke trainingssessies voor Israëlische en Palestijnse medische hulpverleners. COGAT zei dat de sluiting van Bethlehem van toepassing zou zijn op alle Israëliërs en Palestijnen, maar niet op goederen, die vrij zouden blijven stromen en tot nader order zouden blijven bestaan.

De Geboortekerk in Bethlehem is gesloten voor publiek


Bronnen:

♦ naar een artikelPalestine confirms 7 coronavirus cases in Bethlehem” van 5 maart 2020 op de site van AA.com

♦ naar een artikelPA shutters West Bank, Israel quarantines Bethlehem after coronavirus found” van 6 maart 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikelCoronavirus: PA declares state of emergency, closes houses of worship” van 5 maart 2020 op de site van i24News

♦ naar een artikel van Ludwig De Wolf “Palestijnen weren toeristen wegens coronavirus” van 5 maart 2020 op de site van VRT NWS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.