Oekraïne wil varkensfabriek bouwen op massagraf van Joodse slachtoffers van de Holocaust

Bezorgdheid is gerezen over de bouw van een varkensfabriek op een massagraf van Joden die werden vermoord in de Holocaust. Ongeveer 5.000 mensen werden er vermoord waarvan er ongeveer 3.000 Joden waren.

De geplande fabriek bevindt zich in de stad Konstantinovka (Kostiantynivka) in de regio Donetsk, op ongeveer 60 meter van een monument dat in 2005 werd opgericht ter nagedachtenis aan de 3.000 Joden die de nazi’s tijdens de Holocaust hebben vermoord en daar in een massagraf werden begraven.

Rabbi Vishecki en Joden die in het gebied wonen beweren dat, omdat ze de exacte omvang van het moordende ravijn niet kennen, er grote bezorgdheid is dat de plant daadwerkelijk op hun graf zal worden opgericht. De fabrieksondernemer zelf is een jood, wat het verhaal nog ingewikkelder maakt.

Volgens de gegevens van de autoriteiten is het gebruikelijk om 20 meter aan elke kant van het monument te absorberen als een gebied waar het moordgebied zou zijn”, zegt Vishetsky. “In feite beweren de lokale bewoners dat het moordgebied meer dan 20 meter is, omdat er ongeveer 5.000 mensen werden vermoord.”

Hij voegde eraan toe: “Ze willen een nieuwe fabriek volgens Europese normen bouwen op ongeveer 60 meter van het monument. Dit is een gevaarlijke grens en het is onvermijdelijk dat in dit gebied mensen worden begraven. Het is ook een kwestie van respect voor de plaats. Onbehoorlijk gedrag. We vroegen de districtsgouverneur om de fabriek op minimaal 400-500 meter afstand te houden.

‘Vermoordt ze opnieuw’
Boris Kraftian, een Amerikaanse joodse zakenman die in Oekraïne werkt en Vladimir Nginsky, een joodse inwoner van het gebied, willen niet dat de fabriek wordt gebouwd in de moordzone. De twee benaderden zelfs de burgemeester, de gouverneur en de parlementsleden om tussenbeide te komen.

Mini Babi Yar,” noemde Nginsky de bewuste plek en Kraftian vraagt ​​zich af: “Kun je je een Joodse begraafplaats voorstellen waar varkens worden verbrand? Waarom zou een van de plaatsen in Oekraïne zo’n fabriek op een joodse begraafplaats plaatsen waar een monument staat? Het komt erop neer dat ik 76 van mijn familieleden in de Holocaust heb verloren.

Opperrabbijn Vishecki schreef zelf aan de gouverneur: “Hoe kan het dat u zich 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz niet schaamt om die toen vermoorde joden opnieuw te laten vermoorden?” Niet iedereen in de Joodse gemeenschap in Oekraïne stemt echter in met de eis om de fabriek te verplaatsen.

De Vereniging van Joodse Gemeenschappen in Oekraïne stuurde personeelsleden naar het toneel en bracht een rapport uit dat volgens de ontvangen informatie de bescherming van de erfgoedsite niet was geschonden. “Naar onze inschatting is de situatie kunstmatig opgeblazen om lokale activisten te publiceren, of er is een vermoeden dat dit een lokaal zakelijk geschil is dat wordt gedreven door degenen die zich verzetten tegen de vestiging van de fabriek in het gebied, waardoor de kwestie van het Joodse massagraf wordt benadrukt . De vakbond blijft de situatie volgen om ervoor te zorgen dat er geen schade aan Joodse graven is.


Bronnen:

♦ naar een artikelUkraine: Pig burning factory – ‘On a mass grave murdered in the Holocaust’” van 20 februari 2020 op de site van The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA)