HRW accepteert Saoedische fondsen om de repressie van homo’s in moslimwereld niet te bekritiseren

De uitvoerend directeur van Human Rights Watch (HRW), Ken Roth, aanvaardde een belangrijke donatie van een Saoedische vastgoedmagnaat door te beloven om de belangenbehartiging van de LGBT-gemeenschap in het Midden-Oosten en Noord-Afrika NIET langer te ondersteunen.

The Intercept rapporteerde maandag voor het eerst over de tegenprestatie tussen Roth, die een reputatie heeft verworven voor schokkende aanvallen op Israël, en de Saoedische miljardair Mohamed Bin Issa al-Jaber.

Human Rights Watch [HRW] accepteerde een aanzienlijke donatie van een Saoedische miljardair kort nadat zijn onderzoekers arbeidsmisbruik bij een van de bedrijven van de man documenteerden, een mogelijke schending van de eigen fondsenwervingsrichtlijnen van de rechtengroep,” schreef Alex Emmons van The Intercept.

In 2012 ondertekende Roth een intentieverklaring met al-Jaber, waarin stond dat het geschenk niet kon worden gebruikt voor LGBT-rechten in de regio. Hij werd later afgebeeld naast Jaber tijdens een ceremonie in 2013 om de financiering te herdenken, ‘de zelf-beschreven online’ tegenstrijdige journalistiek“,  schreef de site online.

“De controversiële donatie staat centraal in een omstreden intern debat over het oordeel en leiderschap van Human Rights Watch-directeur Kenneth Roth,” schreef The Intercept. “De beurs van 2012 van al-Jaber, de Britse stichting voor goede doelen, bedroeg $ 470.000,” zei de nieuwssite.

De Jerusalem Post kan melden dat Roth vorig jaar de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif prees in een tweet, nadat hij de executie van homo’s door zijn regime verdedigde. Roth schreef in juli 2019: “In mijn recente contacten met hem [Zarif], hij: 1. Hielp veilig VN-onderzoek van Myanmar naar wreedheden tegen Rohingya. 2. Geloof Iran zou niet deelnemen aan Syrische aanvallen op Idlib-burgers.

Het Iraanse regime heeft niettemin deelgenomen aan aanvallen op onschuldige Syriërs in Idlib. Op de vraag waarom de Islamitische Republiek Iran homo’s executeert, zei Zarif in juni 2019: “Onze samenleving heeft morele principes, en volgens deze principes leven we,” voegde eraan toe dat “dit morele principes zijn met betrekking tot het gedrag van mensen in het algemeen. En dat komt omdat de wet wordt nageleefd en u zich aan de wetten houdt.”

De Post rapporteerde voor het eerst dat het Iraanse regime in januari 2019 publiekelijk een man heeft opgehangen op basis van een anti-homo-aanklacht. HRW en Ken Roth hadden op dat moment geen kritiek op de executie van Iran door de man.

Volgens een Britse Britse WikiLeaks-kabel uit 2008 heeft het religieus regime in Teheran sinds 1979 tussen de 4.000 en 6.000 homo’s en lesbiennes geëxecuteerd. Het is onduidelijk of de Saoedische deal met Roth hem en HRW ervan weerhield kritiek uit te oefenen op de dodelijke homofobie van Iran. Het Koninkrijk Saoedi-Arabië legt de doodstraf op aan zijn homoseksuele burgers.

Openbare executies in Teheran, Iran


Bronnen:

♦ naar een artikel van Benjamin Weinthal “HRW accepts Saudi funds to not criticize repression of gays” van 5 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “HRW accepteert Saoedische fondsen om de repressie van homo’s in moslimwereld niet te bekritiseren

  1. En we zijn verbaasd omdat?
    Deze humanitaire hypocrieten zorgen alléén voor zichzelf….en goed ook!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.