1.000 jaar oude Bijbel kan de weg effenen voor de toekomst van het Joodse erfgoed van Egypte

Plaatje hierboven: De 1000-jaar oude bijbel uit 1028 na Chr. werd ontdekt door de Israëlische historicus Yoram Meital in de Karaite Moussa (Moshe) Der’i Synagoge in Cairo Egypte [beeldbron: Yoram Meital]

Gedurende twee millennia was Caïro de thuisbasis van een bloeiende Joodse gemeenschap. Eeuwenlang gonsde de Joodse wijk van de stad, of Harat al-Yahud, met duizenden mensen die tot een van de vele synagogen in het gebied behoorden, waaronder de beroemde Maimonides Synagoge, die werd vernoemd naar de beroemde rabbijn en arts toen hij verhuisde naar De stad uit Cordoba in de tweede helft van de 12e eeuw.

Het was waarschijnlijk niet ver daar vandaan dat iets meer dan een eeuw vóór de aankomst van Maimonides, in het jaar 4788, of 1028 volgens de Gregoriaanse kalender, de schrijver Zechariah Ben ‘Anan een meesterwerk voltooide dat hem jaren werk had gevraagd: een kopie van ke Ketuvim, of Geschriften, het derde deel van de Tenach.

Bijna duizend jaar later zou het uitstekende manuscript een ongekende kans voor de toekomst van het joodse erfgoed in Egypte kunnen belichamen, zoals Prof. Yoram Meital, een historicus van de Afdeling Midden-Oosterse Studies aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, vertelde aan The Jerusalem Post.

Meital kwam het manuscript tegen dat in goedkoop wit papier was verpakt in 2017 tijdens een studiebezoek aan de Moshe Der’i-synagoge in Caïro. Als expert op het gebied van modern Egypte heeft de academicus het buurland van Israël regelmatig bezocht.

Plaatje hierboven: Een pagina van het Zechariah Ben ‘Anan-manuscript uit 1028, herontdekt in Caïro door Ben-Gurion University Prof. Yoram Meital [beeldbron: Yoram Meital/J-Post]

In de afgelopen jaren heeft een aantal omstandigheden hem echter overtuigd gemaakt van het bestaan ​​van een reële kans voor de toekomst van de Egyptische Joodse cultuur. “In de afgelopen zeven jaar heeft er een belangrijke verschuiving plaatsgevonden in de perceptie van het verleden van de Joodse gemeenschap in het publieke discours in Egypte en in de positie van de Egyptische regering,” legde hij uit.

“Bovendien was er ongeveer vijf jaar geleden een verandering in wat er overblijft van de Joodse gemeenschap in Egypte. Magda Haroun nam het presidentschap van de gemeenschap in Caïro over en zij kwam tot de positie met een visie waarmee ik me volledig identificeer: het beschermen van de lokale Joodse sites en artefacten en een deel ervan open en beschikbaar maken voor verschillende doeleinden, waaronder bezoeken, culturele activiteiten en studies”, ging Meital verder.

Sindsdien werkt de BGU-professor nauw samen met Haroun en met de NGO Drop of Milk, geleid door Haroun en haar plaatsvervanger, Samy Ibrahim. Oorspronkelijk geregistreerd als een joodse liefdadigheidsorganisatie in 1921, verwelkomt Drop of Milk vandaag Egyptenaren van alle religies ter ondersteuning van haar missie om het Joodse erfgoed te behouden en interreligieuze dialoog en begrip te bevorderen.

Tijdens een reis om de synagogen van Caïro en hun artefacten te bestuderen en te documenteren, vond Meital het manuscript van Zechariah Ben ‘Anan. De professor legde uit dat een korte tekst die het bestaan ​​ervan documenteerde voor het eerst werd gepubliceerd in 1905 door Richard Gottheil, een geleerde in Semitische studies, die wat onderzoek deed in Egypte.

“Hij had niet de tijd om het manuscript goed te onderzoeken, maar hij publiceerde er wel een korte beschrijving over in hetzelfde tijdschrift waarin ik ervoor koos mijn eigen artikel te publiceren,” vertelde de professor aan de Post, verwijzend naar het Engelstalige academisch tijdschrift The Jewish Quarterly Review. Meital beschrijft zijn conclusies over het document in de Winter 2020-uitgave.

De Moshe Der’i Synagoge, waar het manuscript werd ontdekt, was niet de oorspronkelijke locatie. Eeuwenlang was het artefact ondergebracht in de oude Dar Simha-synagoge die tot dezelfde gemeenschap behoorde: de Karaïten. In tegenstelling tot rabbijnse joden, die menen dat de Mishna en de Talmoed een uitdrukking zijn van een traditie die teruggaat tot Mozes, verwerpt de Karaïtische sekte de mondelinge wet in haar geheel en handhaaft ze alleen bijbelse statuten. De groep werd opgericht in de 8e eeuw en was vooral talrijk in Egypte.

Zoals uitgelegd in het artikel in The Jewish Quarterly Review, had Harat al-Yahud tot het begin van de 20e eeuw twee Karaïtische synagogen, samen met 10 Sephardi en één Ashkenazi-erediensten. Rond die tijd koos een groeiend aantal joodse families uit alle achtergronden ervoor om zijn smalle steegjes en drukke straten te verlaten voor een modernere woonwijk.

Onder hen selecteerden velen de wijk Abbasiya waar de nieuwe Karaïtische synagoge, vernoemd naar de middeleeuwse dichter Moshe / Moussa Der’i, werd ingehuldigd in 1933. In 1935 schreef de Karaïtische opperrabbijn enkele aantekeningen over het manuscript, die werden gevonden onder de pagina’s.

Drie decennia later, toen de meeste Joden al uit Egypte waren gevlucht na het groeiende vijandschap van de bevolking ontstoken door de oprichting van de staat Israël en de Suez-crisis van 1956, beschadigde een brand de Dar Simha-synagoge. Wat er over was van zijn waardevolle boeken, manuscripten en rollen werden overgebracht naar de Moshe Der’i Synagoge.

In 1981 mocht een klein team van het Jerusalem’s Institute of Microfilmed Hebrew Manuscripts Cairo bezoeken na het vredesverdrag van 1979 tussen de landen, en microfilmeerde het manuscript en documenteerde het voor de laatste keer.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Lost 1,000-year-old Hebrew Bible found on dusty Cairo synagogue shelf” van 24 februari 2020 op de site van The Times of Israel

♦ naar een artikel van Rosella Tercatin “1,000-year-old Bible might pave way for future of Egypt’s Jewish heritage” van 3 maart 2020 op de site van The Jerusalem Post

2 gedachtes over “1.000 jaar oude Bijbel kan de weg effenen voor de toekomst van het Joodse erfgoed van Egypte

Reacties zijn gesloten.